Normalment, a partir del dia 18 d’agost, la programació de festes de Bétera sol reservar una cita per als Balls de Torrent. Aproximadament, en el mes d’octubre, comencen els assajos d’aquest ball. Cada setmana queden les Obreres i Majorals per a aquest menester.

D’aquesta manera, en les Festes d’Agost de Bétera es reserva una vesprada perquè les Obreres i els Majorals de l’any brinden una demostració de les danses valencianes que han aprés durant els darrers mesos.

Centenars de persones es reuneixen a l’Albereda per contemplar el “Ball de Torrent”. Les Obreres, els Majorals i les seues parelles (dones, nóvies, germanes, cosines, amigues…) arriben nerviosos al recinte i sorpresos per la gran quantitat de públic assistent.

Segons el llibre “Bétera, un poble per a tots”, el Ball de Torrent es representava durant les solemnitats. “Les obreres vestides de gala i els homes vestits de majorals amb mocador, obrien el ball a l’Albereda, feien una exhibició del Ball de Torrent i, després, les altres parelles continuaven ballant jotes o altres tipus de ball; les obreres, més tard, deixaven el ball per a acudir al Rosari”.

A poc a poc aquesta tradició es va perdre fins que els Majorals de l’any 1992 la van recuperar de la mà del grup de ball de Carmen Primo. Les Obreres i els Majorals, amb esforç i constància, acudeixen cada any al grup de ball pertinent perquè els ensenyen les jotes, seguidilles o la rapsòdia valenciana.

A continuació, oferim una fotogaleria amb imatges enviades pels nostres veïns i veïnes:

Obreres i Majorals 2001
Obreres i Majorals de diferents anys
Obreres i Majorals 2011
Obreres i Majorals 2012
Imprimir article
Comenta aquesta notícia