Aquest matí, un grup de veïns ens hem ajuntat amb pales, rasclets, aixades, graneres, recollidors i bosses per a començar a posar fi a una situació insostenible.

Al carrer Palleter a l’altura del 39, es va instal·lar un contenidor fa anys. Al poc es va demanar als veïns que tragueren les restes de podes en bosses, excepte aquelles branques que per la seua grandària fora impossible embutxacar i que devien en aqueix cas, estar perfectament lligades. Des de llavors així ho fem alguns veïns, que no tots per descomptat, però el camió que ha de recollir-lo els dilluns, no sempre ho fa i queden durant dies allí, i a més, les restes de terra, branques xicotetes i fulles que és inevitable que caiguen ningú les recull, i allí queden, depositant-se l’una després de l’altra, fins a arribar a la situació actual, mes de 30 cm de restes de terra, branques, pedres i fem en general acumulat en una aparentment inexistent vorera. I dic bé, aparentment inexistent, ja que en netejar amb les pales hem descobert que hi havia vorada o que teníem plantes arrelades amb tronc ja considerable en buits de l’asfalt.

Al principi pensava, ingènua de mi, que era un problema de la meua zona, que s’havia agreujat perquè durant un període d’obres, havien traslladat els contenidors de reciclatge a aquest carrer de manera provisional, (com tot el que es fa provisional, que acaba sent “definitiu”), però en eixir a passejar per tota la zona vaig descobrint i constatant en xarxes socials que tot l’anomenat Paternero pateix el mateix mal. Però aquest s’estén en altres urbanitzacions que es queixen del mateix i ara ja ha arribat fins i tot al nucli urbà.

Això em porta a fer una doble reflexió. D’una banda és evident que els veïns que utilitzen els serveis, o no saben com fer-ho o són tan irresponsables i *incívicos que els és igual huit que huitanta. Em referisc a tots aqueixos que veniu amb els vostres cotxes a tirar la vostra “merda” en  altres llocs, allunyats de les vostres cases perquè no us moleste.

Però sabeu el que passa, que els altres també vivim i no tenim perquè engolir-nos el vostre fem. Si a vosaltres no us agrada, a nosaltres tampoc.

Ja que agafes el cotxe, arriba fins a l’eco parc i tira-la allí que és on ha d’estar i si no tens possibilitat de fer-ho, crida a l’ajuntament o al 900373936 i et recolliran els estris a domicili.

Si et molestes a anar als contenidors de reciclatge, fica-la dins del contenidor i no la deixes en qualsevol lloc i de qualsevol manera.

Si agranes pinassa, branques, etc., fica’ls en una bossa no els serveis amb el poal i el buides en el contenidor sense més. Per no parlar de les cendres de ximeneres i barbacoes. Espera al fet que estiguen apagades i fredes, fica-les en una bossa i després al contenidor, i no directament calents fins i tot, que ja s’han cremat diverses vegades els contenidors i amb la d’herbes que hi ha al voltant pots provocar un incendi, fins i tot deixar a algú sense casa si ens descurem.

És evident, que hi ha dates puntuals en els quals podem tindre més cartó, mes paper, fins i tot més vidre de l’habitual, se m’ocorre com a exemple el nadal, però això hauria de ser l’excepció i no la tònica general, la qual cosa em porta a la segona reflexió, què passa amb el servei de recollida de fems? Pot ser que puntualment hi haja alguna fallada, però quan és tot o quasi tot el municipi, dic jo que serà que alguna cosa no s’està fent bé. Quan dies si, dia també lliges en xarxes queixes de veïns, veus les fotos que pugen, i el pitjor del cas, és que són imatges i queixes reals, dic jo que potser és personal de l’Ajuntament, els seus regidors d’Urbanisme, Medi Ambient i Sanitat i la seua màxima representant l’Alcaldessa, els qui haurien de reflexionar, analitzar i solucionar aquesta situació, perquè dic jo, sense ser massa intel·ligent, que alguna cosa està passant i haurien de fer-li-ho mirar.

Indecent em sembla que un grup de veïns hàgem de fer front a una situació d’insalubritat davant la passivitat d’aquest Ajuntament que pel que sembla està còmode ignorant les queixes dels seus veïns.

Nota de prensa, enviada per una veïna del carrer Palleter (Camí paterna) el 22 d’agost de 2020
Aclariments

Cal recordar que fa unes setmanes des del departament municipal de Medi Ambient ens van indicar que són conscients de la desmesura de poda existent en algunes zones i que estan treballant en totes les zones de manera exhaustiva per a poder recollir-la tota, ja que hi ha molta en cada zona. Per això, ens asseguren que els operaris estan fent un gran esforç i estan llevant tant la que els concerneix com aquelles que alguns professionals de jardineria deixen també en la zona.

Al seu torn, van explicar que sent conscients també que l’empresa actual que s’encarrega d’això (Garbialdi) no poden abastar més i va desbordada de treball, es vol traure a licitació aquest servei perquè una empresa especialitzada duga a terme aquesta tasca de manera adequada. No obstant això, s’incideix en què el procés de licitació és un procés costós quant a temps, ja que implica diferents procediments, entre ells el tema burocràtic i “s’han de fer bé les coses”.

Des d’aquest àrea també s’ha apreciat en aquests últims mesos un increment del volum de poda. A més, de l’augment normal de cada estiu amb motiu dels ciutadans que estiuegen en els seus xalets, també s’ha detectat que durant les etapes passades de desescalada algunes persones han deixat els seus llocs habituals de residència a la ciutat i estan tornant als xalets de les poblacions per a fer d’ells el seu habitatge. Això també ha suposat major increment d’enderrocs i poda.

Des del departament es va remarcar que s’està treballant per a oferir la millor solució a tota aquesta situació.

Vídeo enviat per la mateixa veïna

Imprimir article
Comenta aquesta notícia