(EFE) El president del Govern, Pedro Sánchez, ha urgit aquest dimarts a doblegar la “segona corba” que està traçant el coronavirus al nostre país de manera “preocupant”. Al seu torn, també ha anomenat a la serenitat perquè la situació està lluny de semblar-se a la del pic de finals de març.

Sánchez ha fet una declaració institucional al final de la reunió del primer Consell de Ministres del curs polític en la qual ha volgut deixar clar que des de la fi de l’estat d’alarma el passat 21 de juny, les “decisions” per a combatre la pandèmia està en mans de les comunitats, encara que han comptat en tot moment amb el suport i assessorament del ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Des d’eixe dia, els contagis a Espanya han passat d’una mica més de 246.000 a superar els 405.000; de 1.668 contagis setmanals es depassen ara els 41.000; de 5 ingressos en l’UCI i 29 morts en set dies s’ha passat a 74 i 96, respectivament, segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat.

Unes xifres que li han portat a dues conclusions: la primera, que la situació no és homogènia territorialment, mai ho va ser, i mentre hui sembla que algunes regions “han actuat amb major eficàcia” i presenten un escenari “més tranquil”, unes altres “estan tenint problemes per a fer front a la situació”. I la segona és que la corba global de la pandèmia “és preocupant”.

“Les coses no van bé”, ha assegurat Sánchez parafrasejant al doctor Fernando Simón, de qui ha recordat l’avís que va llançar la setmana passada que si la transmissió continua avançant, encara que siga amb malalts lleus, “acabarem tenint molts hospitalitzats, molts ingressos en ucis i molts morts”.

Per aquest motiu ha optat per llançar un doble missatge: un, d’alerta, perquè “l’evolució no és bona” i és “preocupant, especialment en alguns territoris”. I un altre, de “serenitat, perquè estem lluny de la situació de mitjan març i no ha de produir-se una por que ens paralitze i no ens deixe actuar”.

Encara que les dades puguen portar a pensar que la situació requereix de mesures semblants a les de la “primera fase”, Sánchez ha recalcat que en aquest moment les comunitats estan “infinitament” més preparades i la capacitat diagnòstica ha augmentat “extraordinàriament”. “Coneixem millor el virus”, ha assegurat.

Per aquest motiu, el Govern ha optat per habilitar “majors capacitats” en tres àmbits, el primer, deixant a les comunitats la potestat de demanar l’estat d’alarma en tot o part del seu territori, per al que posarà a la seua disposició la majoria de l’arc parlamentari.

També reforçarà la xarxa autonòmica de rastrejadors oferint a 2.000 efectius de les Forces Armades per a aquelles que no tinguen els suficients i, finalment, facilita la posada en marxa de mitjans digitals com és l’aplicació Radar Covid.

En aquest sentit, ha exhortat a les autonomies que encara no l’han fet a accelerar els convenis per a la descàrrega de l’app ja que amb un 20% d’espanyols que la usen “podríem estar reduint un 30% la corba”.

Les causes que aquesta “segona corba” estiga en ascens “són ací i són públiques”, segons el president del Govern: si els brots van començar entre els temporers, que “afortunadament” ja estan controlats, hui l’origen dels focus, i no és exclusiu d’Espanya, són l’oci nocturn i les reunions familiars, d’ací les mesures consensuades amb les autonomies per a tractar d’atallar-los.

En aquest punt, el cap de l’Executiu ha apel·lat a la responsabilitat individual, especialment d’aquells que “ara mateix són objecte de transmissió del virus”.

Així, ha recordat la petició que ja va fer Simón als influencers dijous passat per a tractar de conscienciar a la població més jove, que se sent molt “més immune”, però que “desgraciadament es pot convertir en vectors que ataquen a persones i col·lectius molt més vulnerables”.

De moment, Espanya, juntament amb altres Estats membres, s’ha sumat a la compra centralitzada de la Comissió Europea (CE) de milions de dosis d’una futura vacuna contra la COVID-19 de la farmacèutica britànica AstraZeneca, que està desenvolupant investigadors de la Universitat d’Oxford.

Mentrestant, la justícia continua pronunciant-se sobre les mesures que es van adoptant en els diferents territoris per a frenar el virus: a Melilla, dues resolucions del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 han deixat sense efecte actuacions com el confinament de sis centres socials, un d’ells el Centre d’Estada Temporal d’Immigrants (CETI).

Comunitats Autònomes

Sánchez, també ha assegurat aquest dimarts, que les comunitats autònomes que consideren necessari declarar l’estat d’alarma en part o en tot el seu territori poden sol·licitar-lo i comptaran amb el suport de l’Executiu per a fer-lo.

“Si un president autonòmic considera que necessita aquest instrument (…) el Govern d’Espanya s’obri a donar-los aquesta capacitat”, ha dit Sánchez en una declaració institucional després de presidir el primer Consell de Ministres, en la qual ha anunciat que Defensa compta amb 2.000 militars a la disposició de les comunitats com a “rastrejadors” per a col·laborar a frenar la pandèmia del coronavirus.

Els instruments legals que existeixen per a fer front a la pandèmia són “suficients”, d’acord amb el cap de l’Executiu, que ha incidit en què les comunitats tenen a la seua disposició l’eina legal de l’estat d’alarma, “útil i necessària” en casos d’extrema gravetat com la pandèmia i la possibilitat de demanar la seua declaració.

En cas que ho feren, els presidents autonòmics corresponents serien els que haurien de comparéixer davant el Congrés per a donar compte de la situació i, eventualment, sol·licitar pròrrogues.

Sánchez ha aclarit, no obstant això, que “parlar d’estat d’alarma no és parlar de confinament” i ha afegit que hi ha diferents estats d’alarma, tal com es va posar de manifest durant les diferents fases de la desescalada.

El propòsit del Govern, ha puntualitzat, és proporcionar tots els mitjans materials, digitals i jurídics a les comunitats autònomes, que són les competents en l’àmbit sanitari per a fer front a la pandèmia exercint la plenitud de les seues competències.

Volta al col·le

D’altra banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha dit que “les portes dels col·legis han d’obrir-se” amb la certesa que s’han gestionat bé els recursos per a això i ha garantit a tota la comunitat educativa que els centres educatius seran “segurs enfront de la covid-19“.

“El curs escolar ha d’iniciar-se amb normalitat”, és el que vol el Govern i en això està treballant amb les comunitats, ha asseverat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia