El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, s’ha reunit aquest dimecres amb els consellers d’Educació i de Sanitat, Vicent Marzà i Ana Barceló. Després d’aquesta reunió ha assegurat que “hi ha la màxima seguretat possible per al retorn a les aules” en la Comunitat Valenciana a partir del pròxim 7 de setembre.

En el transcurs d’una roda de premsa celebrada en el Palau de la Generalitat, Puig ha advocat per la “màxima presencialitat possible”, perquè “moral, pedagògica i èticament” s’exigeix “fer-ho així”, encara que ha insistit: “Hem de ser conscients que no hi ha risc zero”.

Després d’agrair la labor dels docents, que “han preparat les aules durant l’estiu per a ajustar-se a la nova situació”, ha anunciat la constitució d’una comissió de seguiment permanent entre Educació i Sanitat, així com la creació d’un centre d’atenció telefònic per a “resoldre les inquietuds de la comunitat educativa”.

També es disposa d’un protocol específic que estableix com actuar en cada cas sospitós de covid-19 que es puga detectar en els centres educatius, una norma que es traslladarà a la comunitat educativa després de la reunió prevista aquest dijous entre el Ministeri d’Educació i les autonomies.

“L’educació és el pilar fonamental de la societat i necessitem que avanç i siga un vector de futur”, ha assegurat Puig, qui ha assegurat que s’ha fet un esforç perquè les xiquetes i els xiquets no perden qualitat educativa, perquè és alguna cosa que, al seu judici, “no podem permetre”.

El conseller d’Educació ha destacat que aquesta autonomia té, des de fa un mes, un protocol per a la volta a les aules signat amb els principals agents de la comunitat educativa, i del que es tracta ara és d’anar adaptant-lo a les realitats de cada moment.

Aquest és l’objectiu, segons ha dit, de la reunió que ell mantindrà aquest divendres amb la comunitat educativa per a afrontar l’inici de curs, una volta que, segons ha assegurat, s’efectuarà el 7 de setembre de manera presencial, encara que s’ha mostrat obert a una volta escalonada o progressiva si algun centre així ho necessita.

Després d’assenyalar que cada centre explicarà als pares com es faran les entrades i eixides dels alumnes, Marzà ha dit que la jornada escolar serà “la mateixa que l’any passat”, per a donar “seguretat i estabilitat a les famílies”, doncs al seu judici “no és moment de més canvis”.

Sobre les mesures de protecció, ha assenyalat que es farà “tot el que siga necessari”, d’acord amb el que determinen les autoritats sanitàries, i ha dit que hi haurà “una coordinació directa” entre les escoles i el personal sanitari.

El conseller ha recordat que l’educació és un dret dels menors que s’ha de garantir, i ha defensat que les aules de la Comunitat Valenciana són “més segures que altres espais de socialització” en els quals estan els menors aquests dies.

Així mateix, ha indicat que si s’ha de tancar algun aula o algun col·legi, cosa “molt probable”, s’ha preparat un sistema d’educació telemàtica que s’usarà exclusivament en aqueixes situacions.

Marzà ha assenyalat també que els alumnes que patisquen malalties cròniques hauran d’acudir al metge perquè determine si poden acudir o no a l’aula, i en cas de no poder fer-ho, “s’estudiarà si pot seguir la seua formació de manera telemàtica o bé necessita atenció domiciliària”.

D’altra banda, el conseller ha assegurat que veu “amb bons ulls” la possibilitat que s’estudie algun tipus de baixa per als pares els fills o les filles dels quals hagen de romandre aïllats o en quarantena.

Sobre la petició llançada per alguns sectors de fer PCR massius a professorat i alumnat, la consellera de Sanitat ha afirmat que la PCR és “una foto fixa del moment en el qual un es fa la prova” i no té validesa més enllà de 24 o 48 hores, per la qual cosa de moment no es valora fer aquests test massius.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia