La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, va llançar aquest divendres un missatge de tranquil·litat a les famílies davant l’inici del curs escolar en la Comunitat Valenciana: “Hem d’estar tranquils, sense baixar la guàrdia, però estar tranquils”.

Barceló va iniciar així la seua intervenció en la Diputació Permanent de les Corts per a donar compte de l’evolució de la pandèmia de la COVID-19 en la Comunitat, i en el seu discurs va subratllar que “aquesta nova normalitat no és la d’abans i moltes de les coses que ens porta han vingut per a quedar-se: la precaució ens acompanyarà durant molt de temps”.

En la seua compareixença, a petició pròpia, la consellera va assenyalar que “la unitat de les forces polítiques és un element clau per a ajudar a eixir de la millor forma possible d’aquesta emergència sanitària” i va destacar que, “en aquest moment estem millor preparats per a enfrontar-nos a la COVID-19, som capaces de rastrejar més i millor cada cas, i de detectar cada brot que es va produint”.

Respecte de l’aparició de brots des de l’inici de la nova normalitat, Barceló va especificar que el 1,2% són brots importats, el 5,1% són residents d’altres comunitats autònomes i el 93,7% són autòctons. Per grups d’edat, el major nombre de casos se situa entre els 35 i 64 anys, representant el 37,5%, seguit del grup d’edat comprés entre els 15 i 34 anys, que suposen el 35,2% del total.

Segons l’origen dels brots, el 99,5% són d’àmbit comunitari, i d’aquests, el 67,1% són d’àmbit social, reunions familiars o amb amics, seguits dels brots amb origen laboral que suposen el 19,8% i els associats a les residències de majors que són el 4,8%.

“El virus segueix entre nosaltres, no ha desaparegut i bona prova d’això és que hem tornat a una xifra de contagis similar a la que vam tindre en les primeres setmanes de la pandèmia, si bé és cert que assistim a una pressió assistencial molt de menor que durant els mesos més aguts”, va assegurar la consellera.

En aquests moments l’edat mitjana dels contagiats ha disminuït considerablement i el percentatge de pacients asimptomàtics se situa en el 40%. La taxa de letalitat en la primera ona va ser d’un 8,3% mentre que ara és del 0,3%. Les UCI van aconseguir un 56,6% el 30 de març i hui estan en un 7,6%.

Reforç del sistema sanitari

La consellera va relatar les mesures dutes a terme per a afrontar la desescalada en previsió d’una segona onada, per a tal efecte es va dissenyar un pla de contingència abans de l’estiu que contemplava reforçar la plantilla amb un total de 7.062 contractes eventuals.

A més, la consellera va anunciar la posada en marxa del cinqué procediment extraordinari per a la inscripció de professionals corresponents a 4 grups laborals.

Es tracta de les bosses de:

· Tècnics/as en cures auxiliars d’infermeria,

· Tècnics/as especialistes de laboratori,

· Tècnics/as especialistes de documentació sanitària i

· Tècnics/as d’emergències sanitàries,

Les bosses estaran obertes fins al 14 de setembre. El procediment d’inscripció i el funcionament serà el mateix que en la resta de procediments extraordinaris que s’han iniciat al llarg de la pandèmia.

En la tasca per al control de la pandèmia, s’ha procedit a la contractació de 1.329 professionals de diferents categories (infermeres, auxiliars, administratius/a, zeladors/as) i s’han sol·licitat 150 persones rastrejadores més al Ministeri de Defensa.

D’altra banda, la Generalitat ha adquirit 403 respiradors que permetran augmentar el nombre de llits per a pacients crítics en la Comunitat i millorar les capacitats d’assistència a pacients de COVID-19. Quant al subministrament de materials, s’ha establit una reserva estratègica de material en Fira València, que cobreix les necessitats dels departaments per als pròxims mesos.

A més, la Conselleria de Sanitat ha posat en marxa un pla per a estendre la telemedicina en la xarxa d’Atenció Primària, amb 2.000 punts de teleassistència en els centres de salut i un ‘pack tecnològic’ de 728 portàtils, 400 pantalles i telefonia que han sigut ja entregats a cada departament per a la seua distribució en els centres de salut.

Seguretat en l’inici del curs

Respecte de la tornada a les aules, Barceló va destacar el treball conjunt de Salut Pública i Educació durant més de dos mesos per a planificar el nou curs, amb garanties de seguretat: “És necessari reprendre l’activitat educativa presencial, però ha de fer-se adoptant una sèrie de mesures de protecció, promoció de la salut i prevenció enfront de la COVID-19 que garantisquen que es realitza de la manera més segura possible”.

A més d’enviar un missatge de tranquil·litat a les famílies, la consellera va anunciar que es posarà en marxa un telèfon d’atenció a la comunitat educativa en la qual s’atendran tots aquells dubtes i qüestions que, al llarg del curs, es puguen plantejar. “Hem d’estar tranquils; no hem de baixar la guàrdia, però tampoc perdre la calma davant la volta als col·legis”.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia