L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha realitzat una enquesta a 1.495 famílies amb fills entre 3 i 18 anys amb la finalitat de conéixer quina és la previsió de la despesa que tindran en la tornada al col·le amb més incertesa dels últims anys. Les dades de les entrevistes realitzades, entre el 24 i el 31 d’agost assenyalen que, de mitjana, el cost anual per xiquet serà de 1.993 € en el pròxim curs escolar.

La despesa anual en la tornada al col·le varia en funció de la mena de centre al qual s’acudeix (publique, concertat o privat) i el cicle d’ensenyament (infantil, primària, secundària o batxillerat). Depenent de la mena de centre, la tornada al col·le tindrà un cost mig anual de 1.071 € en un centre públic, 2.622 € en un centre concertat i 6.123 € en un col·legi privat. Les xifres són pràcticament les mateixes que en el curs passat, han descendit de manera lleu en els centres públics i privat, i augmentat lleugerament en el concertat.

L’enquesta d’OCU assenyala que hi ha diferències de preu en funció del cicle d’ensenyament al qual assisteix l’alumne. La major despesa es produeix en l’educació primària en els col·legis públics i concertats, i en la secundària en els centres privats. Per contra, la menor despesa es dona en educació secundària en centres públics i concertats i en el batxillerat en els col·legis privats.

Els resultats revelen a més la diferència de despesa mitjana que els pares han d’assumir en funció de la mena de centre educatiu (públic, concertat o privat) i de l’etapa educativa en la qual estiguen escolaritzats els seus fills (infantil, primària, secundària i batxillerat).

Despeses mensuals

La metodologia de l’estudi de despeses escolars d’OCU diferencia entre les despeses de caràcter anual que en la seua majoria es paguen a l’inici del curs i per una altra les despeses dels serveis i materials més comuns que s’utilitzen durant el curs escolar. les despeses anuals típiques de la volta al col·le com són els uniformes, els llibres de text, el material escolar, les excursions, la quota d’associacions de pares i altres despeses, varien segons cada tipus de centre, aquestes despeses suposaran de mitjana 348 € en el cas de l’educació pública, 539 € en la concertada, i 637 € si s’opta per l’educació privada.

Dins d’aquestes despeses inicials la partida més elevada correspon als llibres de text, que va dels 159 € de mitjana entre els qui acudisquen a un col·legi públic, els 217 € en un concertat, fins als 236 € en un centre privat.

A més d’aquestes despeses anuals, és necessari afegir les despeses mensuals de major importància com són la quota escolar/aportacions voluntàries, activitats extraescolars (esports, música…), menjador/desdejuni i transport/ruta. La mitjana d’aquestes despeses segons la mena de centre serà de 82 € al mes per als qui vagen a col·legis públics, 231 € per als concertats i de 610 € per als alumnes que acudisquen a un centre privat.

En tots els casos, la mitjana de les dades correspon a les quantitats declarades per tots els pares, incloent a aquells que gastaran alguna cosa en cada partida, com als que no gastaran res.

Despeses addicionals pel coronavirus

Enguany a més de les despeses escolars habituals els pares hauran de sumar la despesa en màscares, l’ús de les quals és obligatori per als xiquets majors de 6 anys. La despesa anual en màscares per cada xiquet oscil·lara entre els 36 i els 324 € depenent de la mena de màscara i l’establiment on es compra. Les màscares l’ús de les quals resulta més barat són les reutilitzables o llavables amb un cost mitjà de 6 euros al mes (certificades amb la norma UNEIX 0065 o ISO 9237, usant-les 20 dies lectius al mes i llavant-les diàriament). Si s’opta per màscares quirúrgiques d’un sol ús el cost podria aconseguir els 36 euros al mes. En tot cas OCU recomana adquirir màscares d’una talla adequada per a cada xiquet amb l’objectiu que l’ús siga el més correcte.

A més de les màscares, moltes famílies es veuran obligats a adquirir material informàtic perquè els xiquets puguen seguir les classes online, bé perquè la modalitat d’ensenyament és semipresencial bé perquè es poden veure afectats per quarantenes o confinaments. L’equipament necessari (Tauleta, impressora, ratolí, cascos, web cam, micròfon i altaveus) d’acord amb els comparadors d’OCU, té un cost mínim de 175.  Si s’opta per un ordinador, (més recomanable per la seua grandària i capacitat de descàrrega de documents el cost pot elevar-se fins als 555 €.  A més, cal tindre en compte el cost mensual de la connexió a internet a partir dels 25 euros al mes en les ofertes més barates.

Estalviar és més necessari que mai

Per a OCU les dades d’aquest estudi, assenyalen la dificultat que moltes famílies tindran per a fer front a les despeses escolars i de tornada al col·le. De manera especial les famílies en situació de vulnerabilitat, que sens dubte han augmentat a conseqüència de l’impacte de la crisi del coronavirus, i que haurà d’afrontar un cost elevat fins i tot en centres públics, una despesa addicional en màscares o en equipament informàtic. Per tot això OCU demana a les diferents administracions mesurades encaminades a abaratir aquesta volta al col·le per a les famílies més necessitades.

OCU recorda que és possible estalviar amb la tornada al col·le, sobretot en llibres i material escolar, i ofereix una sèrie de recomanacions per a aconseguir-ho.

Una altra manera d’estalviar en la tornada al col·le consisteix a apostar per sostenibilitat, optant per recuperar els llibres usats i el material escolar del curs anterior. Per a facilitar aquesta labor hi ha moltes associacions que gestionen la barata o l’intercanvi de material. La reutilització disminueix el cost de la tornada al col·le per a les famílies a més de reduir l’impacte ambiental.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia