El cap de secció de Pneumologia i Al·lèrgia Infantil de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Antonio Nieto, ha participat en un estudi internacional sobre l’impacte de la COVID-19 en els serveis de Pneumologia pediàtrica. En aquest estudi han participat, concretament, 91 centres sanitaris que atenen una població estimada de més de 133.000 xiquets amb asma.

Nieto, que també és investigador del Grup d’investigació en Al·lèrgia i Malalties Respiratòries de la Infància del IIS La Fe, ha explicat que la principal conclusió de l’estudi és que els xiquets i les xiquetes amb asma no semblen estar significativament afectats per la COVID-19.

L’article publicat en ‘The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice’ assegura que, des que va començar la pandèmia, l’estat de la població infantil amb asma pot fins i tot haver millorat a través d’una major adherència als tractaments i a la reducció de les exposicions. L’estudi sol ha reportat 15 casos confirmats de COVID-19, la qual cosa explica que la incidència estimada no siga diferent dels informes de les cohorts pediàtriques generals.

Màscares i asma infantil en la volta al col·le

Amb motiu de l’inici del curs escolar, la Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia infantil de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha redactat un informe amb precisions sobre l’ús de les màscares en els col·legis en la població infantil amb asma.

Segons l’informe, la població en edat escolar amb asma o al·lèrgies no té major risc de contraure la COVID-19 ni la seua malaltia de base suposa que un possible contagi derive en situacions potencialment més greus. Així, tindre asma o al·lèrgia no suposa una eximent per a deixar d’assistir a l’escola amb normalitat.

En aquest escenari, Antonio Nieto, autor de l’informe, ha explicat que, durant les intercrisis, la capacitat pulmonar dels xiquets amb asma sol ser completament normal, amb el que l’ús de la màscara no suposa una major limitació per a una respiració normal en comparació amb xiquets no asmàtics.

“No estaria justificat utilitzar una asma controlada per a sol·licitar l’exempció de l’ús de la màscara -ha assegurat Nieto-; és més, no utilitzar-la implicaria un risc gratuït de contagi per al pacient i els seus companys’.

L’informe també indica que únicament durant les crisis, quan la funció pulmonar estiga afectada, la màscara pot ser un factor limitant, per la qual cosa la Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia infantil de l’Hospital La Fe recomana ponderar el seu ús en funció del risc de contagi de COVID-19 i de la gravetat de la crisi.

Així, les opcions recomanades són, o bé que l’o la pacient romanga en el seu domicili mentre dure la crisi, millore i puga tornar a classe amb màscara o, en el cas de crisis lleus, que acudisca a classe amb màscara, mantenint la distància de seguretat de manera estricta i utilitzant el tractament prescrit.

L’informe precisa que, únicament en casos d’asma greu amb obstrucció fixa, l’exempció d’usar màscara podria estar justificada amb l’avaluació necessària del risc de contagi o transmissió del coronavirus.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia