(EFE) La proposta de sanció de la Generalitat a la residència d’ancians Domus VI de Llíria per un import de 174.000 euros inclou una falta molt greu, sancionada amb 80.000 euros, per tracte degradant a ancians.

La vicepresidenta del Govern valencià i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que l’informe realitzat per la inspecció recull irregularitats greus que motiven una de les sancions més altes vistes en aquest àmbit, una d’elles la de tracte degradant que comporta la sanció més elevada de totes, amb 80.000 euros.

L’informe recull “indicis de tracte no correcte, fins i tot degradant” i que en algun cas els ancians no anaven vestits o estaven en postures corporals inadequades, segons Oltra, que s’ha referit a la “cruesa” de les imatges emeses per Telecinco en les quals es pot veure a ancians lligats a cadires, amb nafres o nus, suposadament desatesos per a menjar i fins i tot abandonats després de caure a terra.

Sobre si s’han traslladat a la Fiscalia aquests fets, ha assenyalat que aquesta ja va obrir diligències d’investigació d’ofici davant la gravetat de les imatges, i que la conselleria ha traslladat els procediments sancionadors en marxa i ha posat a la Inspecció al seu servei, i ha assegurat que, una vegada concloga la investigació interna sobre el vídeo es determinarà si porta els fets a la Justícia.

Si la Inspecció entén que una qüestió ha de ser traslladada a Fiscalia, es fa automàticament, i en aquest cas la inspecció havia detectat indicis de tracte no correcte però no amb la “cruesa” amb què es veu en les imatges, per exemple, la “impactant” caiguda d’un resident.

Preguntada si la Generalitat intervindrà la residència, ha manifestat que s’actuarà en funció de l’informe de la inspecció, ja que es requereix una base tècnica.

Sobre les irregularitats detectades en 2019 a aquesta residència, ha indicat que la inspecció està realitzant un seguiment per a comprovar si s’esmenen o si hi ha una rebel·lia” en el compliment.

Oltra ha ressaltat el “valor” del treball realitzat per la inspecció i ha assegurat que el seu departament serà “inflexible” en l’exigència “no sols tracte correcte sinó bon tracte als majors, digne i afectuós”.

Familiars d’alguns residents a Llíria ja ha demanat el trasllat d’alguns majors a un altre centre, si bé Oltra no ha pogut precisar quantes han sigut a l’ésser una qüestió que depén dels serveis socials municipals, encara que ha recordat que la conselleria facilitarà els trasllats que es demanen.

Ha afirmat que, en aplicació de la Llei de Serveis Socials Inclusius de 2019, s’avançarà l’increment del nombre d’inspectors i en un any i mig els 21 actuals arribaran a 33 o 34, amb una ràtio d’un per cada 150.000 habitants, i ha assenyalat que amb els 7 que hi havia en època de govern popular “no s’haurien pogut detectar” les irregularitats de la residència de Llíria.

Oltra ha defensat que la gestió dels serveis socials “no és la bossa ni una inversió” i per tant els grups empresarials que es dediquen a ella han de prevaldre la responsabilitat social i el tracte digne a les persones.

Hi ha grups que “no ho entenen així” i les conseqüències dels quals s’han vist a Llíria o a Alcoi, on va morir més de la meitat de residents i quasi tots es van contagiar de *covid, per la qual cosa “plou sobre mullat”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia