El retorn a les aules 2020 ha suposat necessàriament un ús continuat de la màscara entre els menors. Amb la finalitat de conéixer l’esforç econòmic que suposa aquesta creixent despesa per a les famílies, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha realitzat un estudi de preus i disponibilitat de màscares infantils en farmàcies, supermercats i algunes botigues esportives.

Pel que fa a les màscares reutilitzables, crida l’atenció la venda de models sense certificació UNE 0065, que, encara que és perfectament legal, no garanteix una alta eficàcia de filtració bacteriana, igual o superior al 90%. Un fet especialment habitual en màscares de marques esportives, com Adidas o Reebok, però que també succeeix en una de cada tres farmàcies que disposaven de models infantils reutilitzables o llavables.

A més, la disponibilitat de màscares reutilitzables infantils certificades és ara limitada, tant en farmàcies com en supermercats. I el seu preu per unitat és molt variable, especialment en farmàcies: de 3,50 euros (admet 5 rentades) a 14,50 euros (anuncien fins a 135 rentades), la qual cosa es tradueix en un preu mínim per ús de 0,10 euros. Encara que poden trobar-se més barates en algunes cadenes de supermercats i material esportiu: en Consum ixen per 0,99 euros (5 rentades), i en Decathlon per 5,99 euros (fins a 70 rentades); el que al seu torn es tradueix en un preu mínim per ús de 0,05 euros.

Una altra alternativa és usar màscares infantils d’un sol ús, d’un sol ús, certificades amb la norma UNE 0064, que garanteix una protecció fins i tot superior: almenys el 95% d’eficàcia de filtració antibacteriana. Això sí, en generar més residus el seu impacte ambiental és superior, el mateix que el seu cost per ús, unes deu vegades major: el preu mínim per unitat i ús és de 0,45 euros en supermercats i 0,50 euros en algunes farmàcies, encara que en aquests últims establiments poden costar més d’1 euro.

En relació als preus recollits i tenint en compte que es recomana canviar-les (o llavar-les, en el cas de les màscares reutilitzables) cada quatre hores, OCU estima un cost mínim mensual per xiquet de 3 euros usant les reutilitzables i 27 euros amb les d’un sol ús. Costos que, traslladats a un any sencer, sumarien entre 36 i 324 euros per fill. Per aquest motiu OCU insistisca a les administracions públiques en la necessitat d’oferir màscares gratis, almenys per al 10% de les famílies que segons una enquesta recent tenen serioses dificultats per a arribar a final de mes, especialment mentre persistisca la falta de disponibilitat de màscares reutilitzables amb certificació UNE 0065.

Finalment, OCU recorda que existeixen diferents talles de màscares infantils: xicoteta, per a xiquets de 3 a 5 anys: mitjana, per a xiquets de 6 a 9 anys; i gran, per a xiquets de 9 a 12 anys; els menors de 3 anys no han de portar-la, pel perill d’ennuegada (atragantarse). Així mateix, indica que es compta amb una anàlisi sobre l’eficàcia de les màscares per a adults en supermercats.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia