Una setmana després ja podem dir que ha començat el curs escolar a Bétera, des de dilluns dia 7 s’han anat incorporant de forma escalonada els alumnes als seus centres, el curs passat va acabar de forma excepcional i este curs comença amb els mateixos paràmetres d’excepcionalitat per la COVID-19. Però tenim a tots els escolars a classes? No, la veritat és que no, hui la meitat dels alumnes de 2n,3r,4t de l’ESO i Batxillerat de l’IES Les Alfàbegues estaran a casa, i demà es quedaran l’altra meitat, i així serà de moment.

I és que s’han pres diferents mesures per l’excepcionalitat sanitària que estem vivíem, i que a Bétera, coneguem de sobra més de 220 veïnes i veïns han patit de moment el COVID-19, entre les mesures cal destacar una, la semiprsencialitat per tot allò que suposa i que hauran de patir els alumnes de l’IES Les Alfàbegues.

Vaja per davant que, des de Bétera Enfurecida, volem destacar tota la faena feta per equip directiu i professors i que va permetre acabar el curs passat garantint l’ensenyament a tot l’alumnat i que ens consta que eixa tasca i esforç continua este curs, tot un orgull comptar amb el seu compromís, així com també la tasca feta per Mario Castillo i el seu equip per mantindre en totes les garanties les instal·lacions per l’inici de curs, tota la lluita de l’AMPA per assegurar que els/les alumnes puguen exercir amb normalitat el seu dret a l’educació. Però bé la mesura de la semipresencialitat que s’ha hagut d’adoptar per la manca de recursos, instal·lacions i mitjans per tots coneguda, i ara volem reiterar que són moments difícils, de tindre paciència, ser comprensius i ajudar en tot allò que estiga al nostre abast, és una mesura que s’ha aplicat a pocs llocs, a pocs pobles de València, de nou Bétera té l’honor d’estar a tan dubtós quadre de les excepcions, però la realitat és que la semipresencialitat més enllà de mesura sanitària el que està deixant entreveure són altres dèficits, i despreocupació de l’administració per resoldre.

La semipresencialitat, és una mesura realment sanitària o simplement un mostra més d’unes instal·lacions que han fet col·lapse per la sobremassificació, ho diguem d´altra manera, o exposa d’altra forma realment és una mesura efectiva amb els mitjans que es tenen? Avancem alguna cosa tenint a la meitat d´un grup en casa? O soles perjudiquem els alumnes? No hi havia a Bétera més instal·lacions que les oferides per impedir esta situació? Deixarem als alumnes penjats? Massa preguntes

Anem a posar un exemple. s´estableix que una alumna de 4t ESO grup X anirà a classe amb els següents horaris: Una setmana, dilluns, dimecres i divendres, la setmana següent dimarts i dijous, la resta de dies es quedarà a casa, així el seu grup de 4t X que té 24 alumnes es dividirà en dos, de 12 alumnes, fins ací tot perfecte sobre el paper estem reduint el nombre de persones amb els que la nostra alumna tindrà contacte, i davant un possible positiu serà més fàcil actuar, haurem de suportar com a mal menor el perjuí que suposarà este calendari on hauran d’estudiar a classe o a casa segons el dia, no volem ni pensar el que suposarà per mestres i alumnes posar dates per entregues de treballs, ni el que suposarà planificar les setmanes d’exàmens, però bé és el que toca viure… Ja diguem sobre el paper, ara anem a la realitat.

La nostra alumna de 4t ha d’entrar a les 8.10 a l´Institut, no anem a exposar ací res sobre com serà o és l´entrada al mateix. Aplega a la seua aula, que està mig buida, la meitat de companys hui es queden a casa per horari, les dues primeres classes les fa a eixa aula i amb els mateixos companys (perfecte) però a tercera hora té una optativa, i tots canvien d’aula i de companys, la nostra alumna es junta amb altres alumnes de 4t A, B, C, D,E … (la pretesa reducció de contactes que es volia amb la semipresencialitat ja ha anat pels aires) sona la sirena, és l’hora del primer descans són les 11 del matí, els han explicat que l´espai del patí ha quedat dividit en dos (poc més es pot fer) en un dels espais conviuran tots els alumnes que tenen les aules a l´edifici vell, i en l´altre espai els que les tenen al nou, no donen més de si les instal·lacions i poc més es pot plantejar. La nostra alumna amb la seua mascareta i guardant sempre la distància xarra i esmorza amb amics d’altres grups, de nou la semipresencialitat com a mesura fa aigües, amb quanta gent ha estat la nostra alumna en estes primeres tres hores del dia? Açò es repetirà al descans de l’una. Acaba les classes, demà li toca quedar-se a casa i està preocupada pels treballs, deures i com afrontarà amb garanties el temari del curs que al seu cas és el que posa final a l’ESO. Però bo d’això ja es preocuparà demà, està vesprada encara ha d’anar a l’acadèmia, a esportives o simplement donar una volta amb els amics que justament enguany estan a altres grups.

Si la nostra alumna donara positiu, a quins alumnes haurien de rastrejar? S’ha aconseguit alguna cosa fent que al seu grup de 24, 12 es queden a casa?

Entenem i no volem criticar sense més la mesura de la semipresencialitat, però realment val per a alguna cosa? Suposem que sí, sinó no s’estaria causant este perjuí sobre l’educació dels alumnes.

En tot cas el que posa sobre el tapet, és de nou el gran problema de l’IES LES ALFÀBEGUES, un institut que es va fer a la dècada dels 80, on Bétera tenia una població de no aplega a 10 mil habitants (sumem Serra i Nàquera) un institut que s’ha anat ampliant fins que ha aplegat al seu col·lapse. Un institut sobremassificat, que no té prou instal·lacions pel nombre d´alumnes, col·lapsat amb els horaris, ja que de matí i de vesprada està saturat.

La pandèmia no ha fet més que ressaltar un vell problema, la semipresencialitat a la que s´han vist abocats no ha fet més que mostrar que ja no hi ha solucions possibles. És urgent un nou institut, mentre els alumnes es hauran de quedar segons el dia a casa, i l’equip directiu, professors i AMPA hauran de continuar lluitant per garantir el dret a l’educació. Mira per on que hem sigut crítics amb els barracons, mira que hem dit que soles els volíem veure a l’Albereda i per les festes d´agost, però no haguera pogut l´Ajuntament de Bétera cedir espais perquè de forma excepcional s’instal·laren este curs barracons? No haguera pogut fer més perquè cap alumne es quedara a casa?

Són de nou massa preguntes i poques respostes, de moment el curs 20/21 serà per la gran part dels alumnes de l’IES Les Alfàbegues el curs que tornaren a fer classe des de casa.

Bétera Enfurecida
Imprimir article
Comenta aquesta notícia