Espanta la por: per Tots Sants monstres valencians’ continua aquest 2020 amb idees noves. Aquesta iniciativa, promoguda per la Diputació de València, es va posar en marxa l’any 2016 per part de la Biblioteca i el Departament de Didàctica de l’ETNO-Museu Valencià d’Etnologia.

A través d’aquesta acció es pretén reivindicar l’imaginari valencià de la por, amb motiu de la festa de Tots Sants. La novetat d’enguany és el projecte ‘Espanta la por a l’Escola’. Aquesta és una proposta didàctica per a Infantil i Primària que recupera i actualitza la tradició de la por en arribar la festa de Tots Sants i el Dia de les Ànimes, alhora que ajuda als xiquets i xiquetes a conéixer més i millor l’imaginari terrorífic valencià, els seus vincles amb la cultura mediterrània i les relacions amb la festa d’Halloween.

Un monstre valencià serà el protagonista de cada curs i servirà de fil conductor en tots els àmbits de coneixement. El gegant, la bruixa i el drac acompanyaran als xiquets i xiquetes d’infantil de 3, 4 i 5 anys, respectivament. Quant a Primària, els cursos tindran a l’Home del sac (Primer), la ‘Quaratamaula’ (Segon), l’Home dels nassos (Tercer), el Dimoni (Quart), el Caro (Cinqué) i ‘Queixalets’ (Sisé) com a aliats per a endinsar-se en assignatures com l’anglés, el castellà, el valencià, les matemàtiques, la música o el coneixement del mitjà.

El projecte educatiu de l’àrea de Cultura de la Diputació de València ha sigut coordinat i dirigit per Miquel Puig, amb la col·laboració d’Imma Ródenas, Eva Maria Martínez, Maria Giner i Josep Tébar. Les il·lustracions són obra de Lina Vila i el disseny ha sigut realitzat per Patricia Bolinches.

El professorat de les escoles ja té accessible a través del web de l’ETNO tant la guia del professorat com el dossier de l’alumnat de cada curs (clic ací per poder accedir al material). Enguany, més que mai, l’alumnat necessita espantar la por amb l’ajuda dels monstres valencians.

D’altra banda, la programació d’activitats en el Museu d’Etnologia, amb seu en la Beneficència, començarà el 20 d’octubre i finalitzarà el 15 de novembre; com cada any, es trobaran propostes per a diferents tipus de públic (espectacles, tallers per a famílies, tallers escolars, etc.). Els detalls es publicaran pròximament.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia