Des de dilluns passat, 14 de setembre, la Caserna General de Desplegament Ràpid de l’OTAN amb seu a Bétera està duent a terme l’exercici DEPLOYEX. Aquest exercici es realitzarà fins dijous que ve 24 de setembre, segons el que es preveu.

Aquesta labor consisteix en el desplegament d’un Lloc de Comandament Inicial que evoluciona fins a un Lloc de Comandament Principal. Aquest exercici està dirigit pel tinent general cap de la Caserna General de l’OTAN, Fernando García-Vaquero, i és considerat com el més important a desenvolupar en el segon semestre de 2020 per part d’aquesta caserna general. Així mateix, està emmarcat en el manteniment de les capacitats de desplegament durant el període d’alerta com a Comandament d’una força multinacional conjunta de l’Aliança, així com en la preparació per al pròxim compromís en 2021 com a caserna general d’un Cos d’Exèrcit.

En aquest sentit, l’exercici DEPLOYEX II/20 és un exercici de desplegament en la Base Jaume I de Bétera, de la Caserna General de Desplegament Ràpid de l’OTAN (NRDC-ESP per les seues sigles en anglés) com a Caserna General de l’Aliança Atlàntica per a liderar una força desplegable. En l’exercici s’entrena la Caserna General, juntament amb el Batalló de Suport, el Batalló de Policia Militar i una Unitat de Transmissions del Regiment de Transmissions 21 amb seu a Marines. Concretament, s’ensinistren en el muntatge d’un de lloc de comandament avançat (ICE) i la seua transformació en un lloc de comandament principal (MCP, Main Command Post) amb capacitat per a conduir qualsevol operació de l’Aliança.

La finalitat d’aquest exercici és culminar la seua preparació i contrastar la seua disponibilitat com a Caserna General Conjunt de l’OTAN (JTF HQ, Joint Task Force Headquarters), rol que es va assumir el passat 01 de gener. També servirà per a iniciar la seua transició cap a un nou compromís amb l’Aliança Atlàntica, assumint en 2022 el rol de Caserna General de Cos d’Exèrcit per a operacions de combat convencional (Warfighting Corps, WFC), dins de l’estructura de Forces de l’Aliança.

Un altre repte per a aquest exercici és realitzar un desplegament que garantisca les condicions de seguretat enfront de la COVID 19, mantenint mesures de distanciament i implementant un estricte protocol d’higiene sanitària.

En l’exercici participen uns 200 militars d’onze nacions aliades, i es despleguen més de 100 tendes de campanya col·lectives, moltes de les quals corresponen a la nova botiga amb protecció col·lectiva enfront d’atacs NBQ (nuclear, bacteriològic i químic), adquirides recentment per l’Exèrcit de Terra.

Amb aquest exercici, la Caserna General de Bétera continua el seu ensinistrament per a liderar organitzacions operatives i conduir operacions de qualsevol tipus; convencional, guerra híbrida o fins i tot de suport a organismes civils, com ha quedat plasmat després de la seua participació en l’Operació Balmis.

Aquest divendres, 18 de Setembre, ha tingut lloc una jornada de portes obertes perquè aquells mitjans de comunicació que ho desitjaren pogueren assistir i conéixer in situ aquest exercici que es realitza en la mateixa Base de Bétera.

La jornada, a la qual ha asistit Betera.com, ha consistit en una explicació general de l’exercici, una visita a les instal·lacions del Lloc de Comandament i un breu recorregut per aquest. D’aquesta manera, s’han exposat les generalitats de l’exercici, les capacitats del Lloc de Comandament, així com el treball de les diferents cèl·lules que l’integren.

A continuació, us oferim unes imatges de la visita. Aquest cap de setmana us oferirem també un vídeo.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia