El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha presentat, durant la seua intervenció en el Debat de Política General de les Corts d’aquest dilluns, una Estratègia Valenciana per a la Recuperació que desplegarà 410 projectes fins a 2027. L’estratègia compta amb un pressupost global de 21.134 milions d’euros, que suposa una “mirada cap al futur” de la Comunitat Valenciana “que no entén de legislatures ni de ‘tempos’ partidistes” per a la qual ha demanat el suport de la Cambra.

Aquesta estratègia, la primera concreció del gran acord valencià per a la recuperació, està alineada amb les prioritats de la UE i amb les mesures pactades en ‘Alcem-nos’ amb agents socials, institucionals i amb Les Corts i contempla accions que, tal com ha exposat el president, giren entorn de cinc grans eixos estratègics: cura de les persones i inclusió social; ocupació, coneixement i investigació; transició ecològica i cohesió territorial; resiliència econòmica i transformació digital i Administració eficient.

Puig ha anunciat a més quatre importants mesures sanitàries per a protegir la salut pública, entre les quals figura la posada en marxa d’un programa d’autoconcert en Atenció Primària que possibilitarà l’obertura de més consultes a les vesprades en els centres de salut. Per a dur a terme aquesta mesura, la Conselleria de Sanitat remunerarà amb un complement a tots aquells i aquelles professionals que, de manera voluntària, vulguen doblegar torn i realitzar hores extra a la vesprada amb atenció presencial.

A més, es propiciarà la reforma de l’arquitectura institucional de la sanitat valenciana “per a fer més eficient la gestió quotidiana dels centres i els serveis sanitaris”, amb la creació del nou Servei Valencià de Salut, i el nomenament d’una Comissionada per a la Transformació de l’Atenció Primària, que “s’encarregarà de realitzar els canvis que requereix la xarxa de salut més pròxima a la ciutadania”.

Les iniciatives en aquest àmbit es completaran amb la pròrroga de sis mesos més en tots els contractes realitzats durant la pandèmia per a reforçar les plantilles sanitàries i amb una paga addicional, abans que finalitze l’any, al personal sanitari i als treballadors i les treballadores sociosanitaris de les residències públiques que estan lluitant contra la pandèmia de COVID-19 per a reconéixer-los el sobreesforç realitzat.

Creació de la Unitat Valenciana d’Emergències

El president ha anunciat també la creació de la Unitat Valenciana d’Emergències (VE), que estarà formada per un miler d’efectius amb capacitat tècnica i logística per a intervindre en qualsevol punt del territori i davant qualsevol situació de catàstrofe, com a incendis forestals, inundacions o emergències sanitàries com l’actual. “En l’últim any, la DANA, la borrasca Gloria i la pandèmia ens han convençut que necessitem un instrument que accelere la resposta davant una crisi de gran magnitud”, ha precisat.

Pacte per la joventut

El president ha proposat a les Corts un gran pacte per la joventut per a evitar que la generació “atrapada entre dues crisis” siga una “generació perduda” i ha anunciat la posada en marxa del Pla Ariadna, que servisca de “fil” perquè la població juvenil puga eixir del “laberint” amb mesures com un doble programa per a la contractació de joves per part d’entitats locals i privades, un pla d’ajudes a l’habitatge, tres programes per a fer costat a joves investigadors i investigadores i un programa de formació per a joves en situació d’abandó escolar dirigit a poblacions d’interior.

Reivindicació d’un nou sistema de finançament

El responsable del Consell ha subratllat que Espanya “arrossega un sistema de finançament profundament injust que a les valencianes i als valencians ens converteix en ciutadans de segona en matèria fiscal”. “Els valencians tenim dret a disposar dels mateixos recursos per habitant que la resta d’espanyols per a gestionar les mateixes competències, i això es concreta a disposar de 1.336 milions addicionals a l’any”, corresponents a un mecanisme transitori d’anivellament, ha reivindicat el president, que ha afegit que exigirà sempre, “governe qui governe”, un finançament just “per convicció, per justícia i per lleialtat”.

A més, ha plantejat una “profunda reforma territorial d’Espanya” que minimitze l'”efecte capitalitat” que, en detriment de la igualtat entre els territoris, exerceix Madrid, convertit en una “gran aspiradora” que “absorbeix” recursos, població, funcionariat estatal i xarxes d’influència, amb el 29% dels treballadors i les treballadores públics estatals i el lloc on es gestionen 9 de cada 10 contractes estatals i on estan domiciliades el 60% de les empreses que reben adjudicacions de l’Estat.

Lluita contra la violència de gènere

Puig s’ha referit a la necessitat de resituar en l’agenda pública reptes “silenciats” per la pandèmia i ha al·ludit especialment a la prioritat del combat que es lliura contra la violència masclista. En aquest sentit, ha anunciat l’extensió de les oficines d’atenció a les víctimes de la violència de gènere a tots els partits judicials i la creació de dues seus, a Alacant i a Castelló, de l’Oficina de Denúncies Especialitzades en Violència de Gènere.

D’altra banda, s’ha referit també a la necessitat de donar suport a la cultura, un àmbit en el qual ha anunciat dues iniciatives. En primer lloc, el Consell declararà la cultura com ben essencial en la Comunitat Valenciana i demanarà que l’Estat la declare també com a essencial en tota Espanya. En segon lloc, es treballa ja en un pla de reactivació del sector cultural valencià, dotat amb 25 milions d’euros, i es crearà un servei d’acompanyament a les empreses culturals perquè puguen accedir a fons europeus.

20 iniciatives de l’Estratègia Valenciana per a la Recuperació

El president ha avançat les següents 20 iniciatives de l’Estratègia Valenciana per a la Recuperació:

– Pla d’Infraestructures de serveis socials (construcció de nous centres assistencials i pla de millora de centres propis) amb una inversió de 510 milions d’euros.

– Dignificació del parc públic d’habitatges i pla d’ajudes per a la rehabilitació del parc privat d’habitatges (504 milions d’euros).

– Pla de construcció, ampliació i reforma de centres sanitaris (874 milions d’euros, dels quals 228 aniran dirigits a Atenció Primària i 646 es destinaran a centres hospitalaris).

– Pla d’Infraestructures judicials (197 milions d’euros).

– Creació d’una xarxa de centres d’excel·lència de Formació Professional (322 milions d’euros).

– Projecte integral per a salvar l’Albufera (240 milions d’euros).

– Pacte pels boscos i contra la despoblació (144 milions d’euros).

– Pla Vega *Renhace (500 milions d’euros).

– Intervenció integral en la gestió d’aigües residuals amb l’objectiu de reutilitzar el 100% de les aigües residuals (1.229 milions d’euros).

– Segona revolució modernitzadora del sistema de regadiu valencià (197 milions d’euros).

– Estratègia Valenciana de l’Hidrogen Verd per a la descarbonització de la indústria termointensiva (267 milions d’euros).

– Impuls de nous sectors tecnològics per a potenciar i transformar sectors valencians tradicionals (50 milions d’euros).

– Desplegament de l’Estratègia Valenciana d’Intel·ligència Artificial (90 milions d’euros).

– Ampliació de les línies d’FGV (640 milions d’euros).

– Creació d’un pol econòmic en la zona d’actuacions complementàries de l’aeroport de Castelló (105 milions d’euros ).

– Pla per a la recuperació de la Comunitat Valenciana com a destinació turística segura (196 milions d’euros), amb mesures com el programa bo viatge CV, amb descomptes per a anar de vacances i una bonificació del 70% de les despeses, fins a 600 euros.

– Desenvolupament urbanístic de l’àrea logística de Parc Sagunt II (277 milions d’euros).

– Creació de nous instruments financers a través de l’IVF per a fer costat a les empreses (405 milions d’euros).

– Impuls de la gigafactoria de bateries de liti del sud d’Europa en la Comunitat Valenciana (10 milions d’euros).

– Desenvolupament d’una xarxa de electrogasolineres per a impulsar el desenvolupament de la mobilitat elèctrica (35 milions d’euros).

5 millones de euros).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia