Cada 26 de setembre la Unió Europea celebra el Dia Europeu de les Llengües. Es tracta d’una iniciativa que busca promoure l’aprenentatge continuat de diversos idiomes per als habitants d’aquest continent.

Els 47 estats membres del Consell d’Europa animen a més de 800 milions d’europeus a aprendre més llengües en qualsevol edat, dins i fora de l’escola. Convençuts que la diversitat lingüística és una eina per a aconseguir una major comprensió intercultural i un element clau en la rica herència cultural del nostre continent, el Consell d’Europa promou el plurilingüisme en tot Europa.

L’Any Europeu de les Llengües 2001, organitzat de manera conjunta pel Consell d’Europa i la Unió Europea, va aconseguir implicar milions de persones en els 45 països participants a través d’activitats que celebraven la diversitat a Europa i promovien l’aprenentatge de llengües.

D’acord amb una enquesta realitzada durant la commemoració d’aquest dia l’any 2006, el 56% dels ciutadans d’Europa parlen almenys una llengua estrangera, però només el 44% va admetre fer-ho fluidament, sent una de les més populars l’idioma anglés.

Però a més d’aquestes dades, existeixen altres estadístiques quant a llengües es refereix a Europa, ja que aquest continent compta amb més de 200 llengües pròpies, 24 llengües oficials i 60 llengües regionals o minoritàries.

Una de les principals metes que desitja implantar Europa, és la de conscienciar als habitants sobre l’enorme potencial que tenen els idiomes com a eina professional i intercultural, que no sols els permetria a accedir a noves ofertes d’ocupació en el món o els convertiria en un ciutadà global, sinó més aviat, com a manera de preservar la cultura dels països i assegurar la seua pervivència al llarg de les generacions futures.

En aquest sentit, la Unió Europea inverteix anualment un total de 30 milions d’euros, per a promoure l’aprenentatge d’idiomes i diversitat lingüística, a través de programes com Sòcrates, Leonardo da Vinci, l’Institut Cervantes i altres institucions adscrites a la xarxa EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

Els objectius principals que persegueix aquest dia són:

1. Destacar la importància de l’aprenentatge de llengües i diversificar la varietat de llengües que s’aprenen amb l’objectiu d’incrementar el plurilingüisme i la comunicació intercultural.

2. Promoure la riquesa de la diversitat lingüística i cultural d’Europa, que hem de preservar i potenciar.

3. Promoure l’aprenentatge permanent de llengües tant dins de com fora de l’escola, ja siga amb el propòsit de fer estudis, intercanvis, per necessitats professionals, mobilitat o plaer.

En aquesta línia, hi ha una pàgina web oficial del Dia Europeu de les Llengües (European Day of Languages) on es pot conéixer tots els detalls d’aquesta celebració: feu clic ací.

A més es proposen activitats molt interessants i divertides.

Així, enguany es proposa un repte lingüístic. Els 51 reptes inclosos en el manual encoratgen els estudiants a eixir una mica fora de la seua zona de confort i a aprofitar les múltiples oportunitats disponibles per a practicar o aprendre més sobre un idioma, més enllà del context de l’aula. Es pot triar reptes fàcils que no impliquen molt de temps, com per exemple “comptar de l’1 al 10 en 3 idiomes diferents en un minut”, a reptes més exigents com “amb un amic, escriure les paraules d’una cançó o rap en una llengua estrangera”. Feu clic ací.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia