Com cada 9 d’octubre, el Dia de la Comunitat Valenciana, va vindre ahir marcat pels diferents actes institucionals, missatges i manifestacions. No obstant això, enguany, aquests actes s’han realitzat de manera diferent, amb aforaments limitats, esdeveniments adaptats i amb mesures de seguretat i precaució sanitària a causa de la pandèmia de la Covid-19.

En primer lloc, les diferents manifestacions que es van celebrar en la jornada van estar marcades per aquesta pandèmia i es van desenvolupar sense incidents, segons EFE, i, en alguns casos, amb missatges sobiranistes, com el defensat per Acció Cultural del País Valencià en un acte enfront de les Corts.

Acció Cultural del País Valencià i la Comissió 9 d’Octubre van substituir la seua tradicional manifestació per una concentració, que es va celebrar a les 18.00 hores en la Plaça Sant Lorenzo de la ciutat, on es va fer públic un comunicat, secundat per diferents associacions, a més de per els partits Compromís, ERPV, EUPV i Podem, al costat del sindicat CCOO.

Davant diverses desenes de persones que mostraven pancartes en suport de la llengua Toni Gisbert, secretari de la Junta Directiva d’Acciò Cultural, va llegir el text, en el qual es manifestava la voluntat de “construir el País Valencià com a subjecte de sobirania”. El mateix Gisbert va assenyalar el valor simbòlic que li concedeix l’associació a celebrar la convocatòria de l’acte enfront de les Corts, “seu de la sobirania del poble valencià”, segons va expressar.

En paraules del portaveu, els manifestants volien defensar, d’una banda, l’autogovern enfront de les iniciatives d’erosió del mateix desenvolupades “pel Govern espanyol, agressions en la gestió de la pandèmia” que han quedat en evidència quan s’ha demostrat que la millor manera d’afrontar-la ha sigut la del Govern valencià. Per un altre, “la igualtat lingüística”, davant l’oblit del Govern de l’ús del valencià en els seus comunicats amb la població sobre matèria sanitària.

I, finalment, un nou model de finançament: “no permetrem que es continue marginant al poble valencià amb l’actual sistema de finançament autonòmic”, segons va declarar als mitjans de comunicació Gisbert.

Altres centenars de valencians es van manifestar en en diverses concentracions que fins a huit organitzacions diferents havien convocat. La Delegació del Govern, que va aprovar la celebració de tots aquests actes, va informar que, a mitjan vesprada de hui, no tenia notícia que s’haguera produït cap incident ressenyable i que es van respectar, en termes generals, les mesures de seguretat dissenyades per a evitar la propagació del coronavirus.

En el dia d’ahir, València va veure discórrer pel seu carrers altres dues manifestacions, una convocada per Avant (d’11 a 14h i des de Sant Agustí al Magnanim) i una altra per l’Associació Regne de València de Gais i Lesbianes (de 18 a 21 h, de Sant Agusti a Mercat Central).

Durant la vesprada es van produir concentracions d’Associació La meua Terra (que va celebrar un acte cultural de 17 a 21 h en el Parterre sobre la figura de Jaume I i la idiosincràsia del poble valencià abans i després de la reconquesta); València (que va convocar a una concentració de 10 a 11 h en el Parterre); la Coordinadora Obrera Sindical (de 20 a 23 h en la Plaça de l’Ajuntament) i República Valenciana – Partit Valencianista Europeu (de 17’30 a 18 h en la Plaça dels furs).

Actes Institucionals

Generalitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va recordar a les persones “anònimes i oblidades” però protagonistes essencials de qualsevol transformació social, i va defensar que és “temps d’aliances” per a eixir de la crisi sanitària, econòmica i social causada pel coronavirus.

En un acte institucional atípic amb motiu del 9 d’Octubre, en el qual el coronavirus ha obligat a reduir tant el número de premiats com de convidats en el Palau de la Generalitat, Puig va afirmar que l’actitud que ens farà eixir d’aquesta situació serà “la resistència i no la rendició; l’esperança i no la resignació, i el futur, no la nostàlgia”.

“És hora de l’esperança”, va destacar Puig, qui creu necessària una aliança entre generacions; entre l’Estat del Benestar i els sectors productius, i entre els territoris per a fer front a aquesta pandèmia.

Va assegurar que el sector públic i el privat són “les dues cares d’una moneda” i tots dos “es necessiten”, al mateix temps que va advocar per situar la unitat, l’estabilitat i la serenitat per damunt de la confrontació territorial perquè, segons va dir, “Espanya no és el problema. Quin Espanya? Aquest és el problema”.

Així mateix, va afirmar que la via valenciana és “més cogobernança, major igualtat financera, i més connexió emocional entre les parts i el tot” perquè “cap part representa el tot, per molt àmplia que siga la circumval·lació”.

El president va assegurar que aquest “no és un 9 d’Octubre més”, perquè pel camí s’han perdut més de 1.680 vides, “víctimes d’una terrible pandèmia que ens ha sumit en la tristesa, la preocupació i la incerteça”, però va assegurar que la història “ens ha ensenyat que cada vegada que els valencians han caigut, s’han alçat”.

“Ens hem alçat després de guerres i d’epidèmies, després de dictadures i de crisis, després de riuades i pantanades. Amb sofriment i esforç, però sempre ens hem alçat”, va destacar, i ha sigut gràcies al poble valencià, a “aquells que escriuen la història amb tinta invisible”.

Això mateix ocorre en aquests moments. “No és l’acció dels governs, sinó l’actitud de la ciutadania la que determinarà l’evolució de la pandèmia”, ha afirmat Puig, qui ha afegit que el coronavirus ha enfortit el teixit comunitari valencià i ha mostrat “com les sinergies superen l’individualisme”.

“Ara la tela per a cosir el país és més fort i resistent”, ha manifestat, i ha advocat per impulsar una Comunitat “més verda, més digital i més protectora, amb el revulsiu del suport europeu”, amb la finalitat que el futur “genere expectatives i no desigualtats”.

“El futur no s’imposa. El futur no és l’estació a la qual anem o a la qual uns altres ens condueixen. El futur és la via que fem entre totes i tots”, va destacar

Dels premiats per la Generalitat, el president va assegurar que tots destaquen per la seua “humanitat”, perquè tots ells estan posant a les persones per damunt de les coses”, fins i tot d’ells mateixos.

Per part seua, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va recordar que no és la primera vegada que aquest poble ha hagut de fer front “a desgràcies col·lectives” que l’han “posat a prova”, des de la DANA de l’any passat, a la riuada del 57 o les epidèmies de còlera i pesta del passat.

“De totes elles, el poble valencià s’ha refet amb sacrifici i determinació”, va destacar Oltra, qui va afirmar que la pandèmia actual “ens està posant la vida al límit” i enfrontant-nos a “la nostra vulnerabilitat i la nostra fragilitat”.

“Ens estem retrobant i alterant les prioritats. Estem veient com les activitats essencials per a la vida les tenim davant l’ulls i són molt simples i alhora eternament atàviques: criar, cuidar i curar”.

Impressions dels diferents representants polítics sobre el discurs de Puig i declaracions relacionades amb el 9 d’octubre

El subsecretari general del PSPV-PSOE i síndic socialista en Les Corts, Manolo Mata, va destacar que el discurs del president de la Generalitat, Ximo Puig, amb motiu del 9 d’Octubre va mostrar que “hi ha esperança i que és possible que visquem en un món diferent però millor que el que coneixíem”. En declaracions als periodistes després de l’acte institucional del 9 d’Octubre, Mata va assegurar que el president ha plantejat el repte d’eixir d’aquesta crisi “tots junts” i ha dit que aqueixa és “la batalla que hem de portar avant”.

El diputat de Compromís en Les Corts Juan Ponce va destacar ahir la unitat del poble valencià per a fer front a la crisi del coronavirus, i  reivindicó “els mitjans necessaris” per a poder escometre “una reconstrucció com toca” de la Comunitat Valenciana.

En declaracions als periodistes després de l’acte institucional del 9 d’Octubre, Ponce va reclamar un finançament just per a la Comunitat i mentre aquesta arriba, “uns fons d’anivellament perquè la reconstrucció siga la que necessita la nostra gent”.

El diputat de Compromís va destacar la unitat del poble valencià en un dia com aquest i en una situació com l’actual a causa de la pandèmia, així com la seua “gran capacitat”, juntament amb les institucions valencianes, per a “buscar un camí d’eixida adequat” a aquesta crisi.

Finalment, va assegurar que les distincions entregades aquest divendres per la Generalitat “van molt en aqueix camí de reconéixer el treball de tota la gent que ha ajudat a alçar el país”.

La síndica d’Unides Podem en Les Corts Valencianes, Naiara Davó, va defensar ahir la necessitat de “continuar estirant cap a un horitzó republicà i federal” que permeta continuar reforçant l’autogovern i l’estat de benestar i impulsant el rellançament de l’economia.

En declaracions als periodistes després de l’acte institucional del 9 d’Octubre, Davó va felicitar el poble valencià, “que està demostrant molta responsabilitat per a lluitar contra el virus”, i va considerar que la institucions públiques han de “estar a l’altura”.

Així mateix, va dir que perquè el Consell puga continuar protegint a la gent, l’economia i aplicant drets són necessaris “recursos, d’un finançament just però també d’una justícia fiscal que permeta que més aporten els qui més tenen”.

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, va assegurar després de l’acte institucional en commemoració del 9 d’Octubre en el Palau de la Generalitat, que esperava, per part del president, Ximo Puig, “un discurs més emotiu, amb més contingut, i no el discurs de la resignació i la no unitat”.

Bonig va donar l’enhorabona “a tot el poble valencià” i ha considerat just que la Generalitat, “com va demanar el PP”, li haja concedit l’Alta Distinció “pel seu lliurament, treball, paciència i responsabilitat”.

“El president ha apel·lat a la unitat i el PP li l’ha donada, però no vol comptar amb el principal partit de l’oposició. Parla d’eficiència, però no s’entén com encara no ha reorganitzat el Consell, ha suprimit endollats i no ha renunciat a un només dels seus privilegis”, va agregar.

Així mateix, va lamentar: “no ha dit res del finançament autonòmic, del blindatge de la sanitat pública, de l’abandó del personal sanitari ni dels problemes de la sanitat. Hui tenim un govern dividit que apel·la a la unitat, però que no accepta el que li ofereix el PP”.

D’altra banda, va afegir: “vivim un moment complicat i vull expressar tot el meu suport al poder judicial, que és fonamental per a la convivència i el respecte a l’Estat de Dret. Hem de respectar la professionalitat i independència dels jutges enfront de l’impresentable atac del Govern d’Espanya”.

D’altra banda, cap mencionar que al presidentes del PP de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, i del PP de la ciutat de València, María José Catalá, al costat de la diputada nacional Belen Hoyo van oferir el dijous a la vesprada un homenatge floral al Rei Jaume I en l’escultura eqüestre de la plaça del Parterre de la capital valenciana. L’ofrena, va consistir en una corona de llorer. A continuació,  les dirigents populars van dirigir a la plaça de l’Ajuntament, on enfront de la Casa Consitorial del Cap i Casal van desplegar una Senyera gegant juntament amb militants populars i membres de Noves Generacions del partit.

Per part seua, el diputat i president del grup parlamentari de Vox en Les Corts, José María Llanos, va considerar aquest divendres, després d’assistir a l’acte oficial de commemoració del 9 d’Octubre, que en el discurs del president de la Generalitat “ha faltat el reconeixement a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, que s’han arriscat per tots nosaltres”.

“El president ha parlat de gestió, d’acords i de sentit comú, però la realitat és que el que hi ha hagut és incompetència, imposició i que el sentit comú ha sigut el menor dels sentits per al tripartit, que no compta ni amb la societat ni amb les víctimes”, va afirmar.

“Únicament se’ns diu que tirem avant tots juntets gafats de la mà, sense assumir responsabilitats, però nosaltres sempre exigirem justícia amb les víctimes i els seus familiars”, va concloure.

El síndic de Ciutadans en Les Corts, Toni Cantó, va lamentar aquest divendres que al discurs del president de la Generalitat, Ximo Puig, amb motiu del 9 d’Octubre “li ha faltat carrer”, en referència al fet que “qualsevol que recórrega els nostres pobles s’adonaria de la situació que viuen els nostres autònoms i famílies, del treball que han de fer els professionals sanitaris o de com estan els nostres majors”.

Després d’assistir a l’acte de commemoració del 9 d’Octubre en el Palau de la Generalitat, Toni Cantó es va sumar “a l’homenatge a la societat valenciana, la principal responsable de la lluita contra la pandèmia” i va afirmar: “tant de bo els nostres governs, central i autonòmic hagueren estat a la seua altura”.

“Nosaltres continuarem treballant en defensa del que creiem que està demanant -la societat-, acords, que els polítics siguem útils, que no estiguem contínuament en la confrontació”, va agregar.

Ajuntament de València

L’alcalde de València, Joan Ribó, va apel·lar durant el seu discurs en l’acte d’homenatge a la Senyera celebrat aquest divendres a l’Ajuntament a la resiliència de la ciutadania, al treball conjunt entre les administracions públiques i a reivindicar un finançament just per als valencians com les mesures més eficaces per a superar la greu crisi sanitària, econòmica i social generada per la pandèmia de la covid-19.

En un acte celebrat en el Saló de Cristall del consistori, en comptes de la tradicional processó cívica i ofrena floral davant l’estàtua eqüestre de Jaume I, Ribó va reivindicar tant els senyals d’identitat dels valencians (la llengua i les tradicions) com una decidida defensa de la democràcia com a model de convivència, al mateix temps que va assegurar que, pese a l’impacte de la crisi, el projecte de ciutat per al segle XXI no pot quedar en l’oblit.

Després de defensar una justícia social perquè cap ciutadà es quede arrere, l’alcalde va ressaltar la posada en marxa d’un “ambiciós pla per a fer efectiva la recuperació econòmica i social de la ciutat” i va advocar per una ferma defensa del patrimoni natural i cultural, així com per l’aposta per la innovació.

En un discurs llegit íntegrament en valencià, Ribó va comentar que el de 2020 és un 9 d’Octubre que “no s’assembla en res a l’habitual” per la incidència de la covid, que ha obligat a una celebració diferent, sense l’eixida de la Senyera pel balcó de l’edifici consistorial, sense processó cívica i sense ofrena floral, “però això no ens impedeix sentir i emocionar-se davant els valors i singularitats que ens caracteritzen com a poble”.

Malgrat l’impacte de la pandèmia, l’alcalde, va tindre paraules de record per a les víctimes, subratllant que “el projecte de ciutat no pot quedar paralitzat, cal continuar treballant per a aconseguir una millor qualitat de vida en tots els barris. Cal mantindre la col·laboració entre administracions, treballar braç a braç, per a aconseguir un règim de capitalitat per a València i més inversions” per a aconseguir aqueixos objectius.

També va exigir equitat entre les comunitats autònomes i un finançament just per a la Comunitat Valenciana per a millorar els serveis públics (sanitat, educació, protecció social…). “Només si hi ha un finançament just existirà un autogovern real”, *reclacó.

En l’acte va intervindre també el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui va demanar “*trellat” i sensatesa per a fer front a la pandèmia perquè “la millor bandera és la responsabilitat i no renunciar a la col·laboració”, per la qual cosa va demanar a les institucions estar “a l’altura de la ciutadania, perquè qui no suma, resta. “És l’hora del *trellat perquè és la millor vacuna contra les disputes estèrils”, va manifestar.

El regidor de Ciutadans Narcís Estellés, que va ser l’encarregat de traslladar la Real Senyera des del Museu Històric al Saló de Cristall, va afirmar: “estem en un moment clau de la recuperació. Ara més que mai cal ser solidaris amb els quals menys tenen i treballar junts des de les administracions per a ser útil a la societat. No els podem fallar”.

Després de l’acte, la portaveu del PP, María José Català, va manifestar: “trobem a faltar la baixada de la Real Senyera des del balcó de l’Ajuntament com a gest de respecte al senyal d’identitat més important dels valencians”. Català va demanar recuperar com a part de la processó cívica l’entrada de la Real Senyera en la catedral: “Quan governe el PP la Real Senyera tornarà a entrar en la catedral el 9 d´Octubre com a marca la tradició i la història”.

L’acte va finalitzar amb la lectura poema “Cant de la Senyera” de Carles Salvador, la interpretació dels himnes oficials i el tret d’una mascletà simbòlica des del terrat de l’edifici consistorial.

Ajuntament de Bétera

Per part seua, l’Ajuntament de Bétera va publicar un missatge en les seues xarxes socials amb el següent missatge:

“Bon dia, hui celebrem el Dia de la Comunitat Valenciana, fa uns mesos vam demostrar des dels nostres
balcons, des de les nostres cases, la fortalesa dels valencians i valencianes i la unió del nostre poble enfront de les adversitats.

Solidaritat, unió i responsabilitat, tres pilars fonamentals que la societat valenciana ha demostrat tindre al llarg de la seua història i en particular durant la pandèmia. Hui Dia de la Comunitat Valenciana, amb la nostra senyera al balcó com a símbol d’identitat, celebrem el que som, la qual cosa hem sigut i el que continuarem sent: un poble amable, humil i fratern”.

Cal recordar que, a més, des de l’àrea de Festes es va emprendre la campanya “Trau la teua Senyera” perquè els veïns i veïnes engalanaren Bétera amb la bandera de tots els valencians i valencianes. La iniciativa pretenia convidar a la ciutadania a traure les seues senyeres al carrer i viure el sentiment de ser valencià d’una manera simbòlica.

D’altra banda, Compromís per BéteraPSPV-PSOE de Bétera i Vox Bétera també van realitzar les seues diferents publicacions en aquest dia.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia