Cada 19 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama. Es tracta d’una data que busca sensibilitzar i conscienciar a les persones de tot el món, sobre la importància de realitzar-se un examen de mames regularment, amb la finalitat de detectar qualsevol signe o anomalia en els sins de la dona.

Segons dades de la Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer de mama representa el 16% de tots els càncers en pacients femenins.

El càncer de mama és un tipus de tumor que es crea en les cèl·lules i estructures de les glàndules dels teixits del si. Aquest tumor pot ser de dos tipus:

 • Carcinoma ductal in situ: És el que es desenvolupa dins dels ductos del si, parlem dels conductes que serveixen per a transportar la llet quan la dona ha donat a llum.
 • Carcinoma lobulillar in situ: Ací el tumor ocorre en un lobel del si (lloc on es produeix la llet materna). Es considera que aquest tipus de tumor és pre-maligne, pel fet que les dones que ho han desenvolupat tenen major tendència a desenvolupar metàstasi, és a dir, que el càncer s’estenga pel cos.

Els principals símptomes associats a aquesta mena de càncer solen ser són els següents:

 1. Embalum o nòdul en la mama. Aquest seria el tumor o malformació cel·lular.
 2. Un gran augment en els ganglis limfàtics molt prop de l’axil·la.
 3. Canvis físics en la mama, com per exemple color, grandària o textura.
 4. Enrogiment de la pell, sobretot prop de l’aurèola del mugró.
 5. Formació de depressió o arrugues en la pell.
 6. Secrecions pel mugró.
 7. Descamació del si.
 8. Dolores o molèsties en el si, semblances al d’una mastitis.
 9. Pèrdua de pes.
 10. Unflament als braços (aquest és un símptoma infal·lible per a detectar que el tumor és cancerigen).
Més de 240.000 dones van ser ateses en les unitats de Prevenció de Càncer de Mama de la Generalitat Valenciana durant l’any 2019

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va atendre durant l’any passat a 243.460 dones de la Comunitat Valenciana en les unitats de Prevenció de Càncer de Mama per a realitzar-se una exploració mamària amb la finalitat de detectar de manera precoç un possible càncer de mama.

Aquestes unitats es fan càrrec del programa de garbellat de càncer de mama, que porta en funcionament durant 28 anys, i pel qual se cita a dones d’edats entre 45 i 69 anys perquè es realitzen un estudi mamogràfic cada dos anys. Actualment, la Comunitat Valenciana compta amb 24 unitats de prevenció i 29 equips de treball de prevenció de càncer de mama.

Durant l’any 2019, el programa va citar a més de 340.000 dones, de les quals un 70,1% va accedir a participar en el programa de prevenció.

Segons ha manifestat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, “des de la Conselleria de Sanitat continuem insistint en la importància de participar en el garbellat de càncer de mama perquè és fonamental per a la detecció precoç i per a millorar la qualitat de vida de les pacients en cas de requerir un tractament”.

De fet, l’any passat es van detectar a través d’aquest programa 1.091 càncers, la qual cosa suposa una taxa de detecció del 4,46 per cada mil dones estudiades. A més, dels càncers detectats un 17% són càncers in situ i el 83% són *inflitrantes, i d’aquests últims el 70% no tenia afectació ganglionar.

D’altra banda, el 82% dels tumors que han sigut detectats ha requerit d’un tractament conservador, per la qual cosa els tractaments quirúrgics han sigut menys agressius. Tot això, gràcies a la detecció primerenca i als avanços que s’han dut a terme en els tractaments.

Per aquest motiu, Barceló ha indicat que “és important que totes les dones que es troben en aqueixa franja d’edat se sumen i participen en aquests garbellats de càncer de mama, ja que una detecció precoç implica una millora considerable en la taxa de supervivència d’aquesta mena de càncer”.

Així mateix, des de la Conselleria de Sanitat s’han dut a terme millores en el programa de prevenció de càncer de mama i, durant l’any 2019, es van incorporar dos nous mamògrafs amb nova tecnologia digital.

Finalment, cal destacar que des de l’inici d’aquest programa preventiu han participat més d’1.100.000 dones de la Comunitat Valenciana, i cada any es realitzen una mitjana de 250.000 estudis mamogràfics. Des de la seua posada en marxa s’han dut a terme 4,6 milions d’estudis, detectant-se prop de 18.600 càncers, d’ells la majoria en estadis precoços.

Tumor amb major supervivència en dones

La taxa d’incidència de càncer de mama se situa en 122 casos per 100.000 habitants. Així, durant l’any 2017 es van diagnosticar 3.256 nous casos de càncer de mama, en la seua majoria (59%) en dones d’entre 45 i 69 anys. La mitjana d’edat d’aparició és de 60 anys.

El tumor de càncer de mama és el que presenta major supervivència en dones, el 85%, als 5 anys. En tumors localitzats, la supervivència se situa en el 95%; en dones amb càncer de mama i afectació regional se situa en el 85%, i en tumors amb metàstasis en el 27%.

Finalment, la taxa de mortalitat ha anat disminuint entre 2008 i 2017. L’any 2017 van morir per càncer de mama 664 dones. La taxa de mortalitat en la Comunitat en 23,5 per cada 100.000, similar a l’espanyola que se situa en 22,7.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia