Des de l’àrea municipal de Dona i Igualtat i en col·laboració amb el departament municipal de Sanitat, Bétera ha tornat a impulsar una sèrie de campanyes d’informació en matèria de salut de les dones. Aquestes accions s’emmarquen dins de la commemoració del Dia Internacional del Càncer de Mama, aquest dilluns 19 d’octubre, així com de la commemoració del Dia Internacional de la Menopausa, aquest passat diumenge 18 d’octubre.

Ambdós campanyes han impulsat la informació i assessorament de les dones del municipi a través del repartiment de diverses guies sobre aquesta temàtica i que poden consultar-se i adquirir-se en les diferents farmàcies de la localitat.

Des del Consistori i aquest departament, s’agraeix la col·laboració de tots els establiments farmacèutics del municipi, ja que s’erigeixen com a actors socials fonamentals en les campanyes d’informació i prevenció en matèria de salut així com en la incorporació de la perspectiva de gènere en aquestes.

El Dia Internacional del Càncer de Mama és una data que busca sensibilitzar i conscienciar a les persones de tot el món, sobre la importància de realitzar-se un examen de mames regularment, amb la finalitat de detectar qualsevol signe o anomalia en els sins de la dona.

Dia Mundial de la Menopausa

Des de l’any 2000 es commemora cada 18 d’octubre el Dia Mundial de la Menopausa, data que van triar de manera conjunta la Societat Internacional de la Menopausa (SIM) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS). S’estima que en pocs anys hi haurà en el món més de mil milions de dones amb cinquanta anys o més. Aquest fet implica un tractament molt més especialitzat per a aquest col·lectiu, així com un millor servei de ginecologia.

L’objectiu principal d’aquest dia és educar a totes les persones, però principalment a les dones, sobre aquesta etapa de les seues vides, indicant-los com és l’estil de vida que hauran de portar, els símptomes que poden anunciar l’arribada de la menopausa i sobretot, les malalties més freqüents que es desencadenen producte del canvi hormonal.

S’entén per menopausa al cessament de l’activitat dels ovaris, és a dir, a la falta de producció d’òvuls en la dona. En general, aquest final de la vida reproductiva sol ocórrer entre els 45 als 50 anys i se sol identificar, al cap d’un any sense menstruació malgrat no estar embarassada o tindre un quadre biològic que el justifique, com per exemple un pòlip en l’ovari.

Durant els primers anys de la menopausa una dona pot quedar embarassada, perquè només existeix una baixada de les hormones i cicles irregulars, però encara és una persona fèrtil.

La disminució d’estrogen durant la fase inicial de la menopausa coneguda com perimenopàusic i la menopausa en si, pot afectar la memòria de les dones fent que obliden on van deixar les coses i que anaven a fer.

El temps mitjà dels símptomes de la menopausa, com a suors nocturnes i fogots és de 7 anys i mig, però aquest temps canvia de dona a dona.
La menopausa o millor dit el canvi hormonal associat a ella, produeix insomni en les dones que ho pateixen, encara que amb el pas del temps se sol regular.
El 70% de les dones pateixen d’irritabilitat i mal humor durant aquesta etapa, tal com ocorre durant l’embaràs, tot es deu al còcktel d’hormones que està disminuint en el cos. Es recomana assistir al psicòleg en aquesta etapa, perquè l’ajude a suportar els canvis mentals que s’estan produint en el cos.

L’acumulació de greix en la zona abdominal és molt comuna durant la menopausa i la millor manera d’evitar-ho és portar una dieta saludable i realitzar exercici.

Encara que és comú que amb els anys tant homes com dones reduïsquen el seu apetit sexual, durant la transició de la menopausa, moltes dones no desitgen per a res tindre relacions sexuals.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia