AUGMENT EXPONENCIAL DE CASOS DE CORONAVIRUS EN MENORS.

Situació de la transmissió del COVID-19 a la Comunitat Valenciana des de l’inici del curs escolar.

Des de l’1 de setembre passat fins al 13 d’octubre, en menys d’un mes, després de l’inici del curs escolar a la Comunitat Valenciana, s’han registrat un total prop de 4.262 casos de menors de 19 anys contagiats pel virus del COVID-19. En aquesta comunitat autònoma, aquestes són xifres alarmants, atés que des de l’inici de la pandèmia (amb dades registrades des de 31 de gener de 2020) sanitat reporta 7.151 casos en menors de 19 anys.

Les dades publicades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i els obtinguts per la Plataforma, reflecteixen la diferència que existeix entre els diferents grups d’edat, quant a l’augment relatiu del nombre de casos des del 7 de setembre. En els grups de menors de 20 anys la incidència de COVID-19 es va mantindre baixa en els primers 6 mesos de pandèmia, de març a setembre, i ha patit un increment brusc en l’últim mes.

Segons la nostra valoració, si ens fixem en la columna on es calcula el percentatge que representen els casos reportats en l’últim mes en cada grup d’edat, veiem que mentre que en els grups de menors de 9 anys l’increment ha sigut d’un 148,9%, en el cas de majors de 9 anys i fins a 19 anys l’increment ha sigut d’un 146,6%. Aquestes dades ens porten a pensar que
no hi ha diferència substancial per trams d’edat, és a dir que aqueix augment exponencial pot deure’s a factors com la transmissió per aerosols.

Mentre que l’inici del curs escolar ha provocat que els xiquets, xiquetes i joves estiguen més exposats en romandre moltes hores diàries a les aules, afirmem que l’avanç del virus no es reeixit frenar amb les mesures que s’estan duent a terme des de la Generalitat Valenciana.

Recentment, els científics han publicat estudis on es demostra que el coronavirus sí que es transmet mitjançant aerosols, per la qual cosa el començament del curs escolar sembla haver sigut el factor determinant perquè augmenten el nombre de casos positius en l’últim mes, sempre fent referència als grups d’edat de 0 a 9 anys i de 10 a 19 anys que són en la seua majoria els grups on es troben les persones en edat escolar.

Des de la Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana es va demanar una anàlisi de la situació abans del començament del curs, perquè suposàvem que la decisió d’educació 100% presencial i amb plans deficients, posaria en perill tant a estudiants com a docents en general. Ara segons aquestes dades, podem afirmar que els xiquets sí que estan sent afectats.

Mesures com la disminució de ràtios a les aules, la instal·lació de filtres HEPA i permetre que de manera voluntària les famílies opten per l’educació a distància, en aquests moments podrien ser mesures efectives per a detindre l’avanç de la pandèmia.

Les aules no són un lloc segur si no es pot mantindre la distància de seguretat per falta d’espai, si no tenen bona ventilació, si en ella romanen persones fent un mal ús de la màscara i perquè els protocols de seguretat que s’estan aplicant en els centres tenen moltes manques. Encara som a temps de corregir els errors i de modificar els plans
d’actuació.

Signat: Sanitarios-PLATAFORMA LIBRE ELECCIÓN EDUCATIVA-DERPA (article escrit el divendres 15 d’octubre de 2020 i enviat a Betera.com el diumenge 18 d’octubre a les 20.59 hores).
Imprimir article
Comenta aquesta notícia