(EFE) El Consell de Ministres ha autoritzat la compra anticipada de vacunes. Aquesta autorització facilitarà que el país reba 31.555.469 milions de dosis, de les quals 3,1 milions arribaran al desembre si el fàrmac d’Astrazeneca supera tots els filtres de seguretat.

Així ho va anunciar aquest dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual va indicar que aqueixos 31,5 milions de vacunes, que seran de doble dosi i arribaran entre els pròxims mesos de desembre i juny, serviran per a immunitzar a uns 15 milions de ciutadans.

D’aquesta forma, Sanitat concretarà per a Espanya els termes de l’acord formal de compra, subscrit el passat 27 agost, entre la Comissió Europea, en representació dels Estats membres, i l’empresa farmacèutica.

L’acord establia l’adquisició per a Europa de 300 milions de dosis amb un cost total de 870 milions d’euros, amb un pagament avançat per la Comissió Europea de 336 milions.

Espanya, en concret, adquirirà 31.555.469 dosi de vacunes, de les quals, si no hi ha retards, es rebran 3.155.547 el mes vinent de desembre, ha assegurat el ministre. El Ministeri especifica que per al càlcul de les dosis assignades a cadascun dels països s’ha tingut en compte criteris de població.

El preu total de cada dosi seria de 2,90 euros, dels quals 1,12 seran pagats per la Comissió Europea i 1,78 a càrrec dels Estats membres, un import aquest últim que pot incrementar-se un 20%, va dir Illa.

En el cas que la vacuna d’Astrazeneca no supere els assajos clínics -en aquests moments està ja en la fase III dels assajos-, la quantitat que correspon als Estats membres no serà abonada.

El Ministeri de Sanitat concreta en un comunicat que, en requerir la vacuna dues dosis per immunització, el nombre d’immunitzacions serà la meitat de les dosis, i el cost total per immunització, de 5,80 euros, dels quals 3,56 euros li correspondran a cada país.

El preu tope estimat per a Espanya és de 76 milions d’euros, que s’abonaran en el moment del lliurament de les dosis corresponents, explica el departament que dirigeix Illa.

Sanitat recorda que la signatura dels acords avançats de compra té com a objectiu que la Unió Europea adopte les mesures necessàries per a garantir “una vacuna segura i eficaç” als Estats. També que la negociació amb les empreses farmacèutiques es faça “en les millors condicions possibles”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia