Definitivament, la Generalitat Valenciana demanarà que s’aplique un toc de queda en tota Espanya per a frenar l’avanç de la pandèmia de coronavirus des de la mitjanit fins a les 6 del matí i aplicable fins al 9 de desembre. Si no hi ha acord, ho sol·licitarà per a la Comunitat Valenciana.
Així ho ha transmés aquest dijous el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, als agents socials, síndics de les Corts i al president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, abans d’oficialitzar la petició en el Consell Interterritorial de Sanitat d’aquesta vesprada.
La patronal CEV i els sindicats CCOO i UGT han recolzat aquesta mesura, ja que en la seua opinió aconsegueix fer compatible l’activitat econòmica amb la lluita sanitària contra la covid-19, i podria permetre arribar a les festes nadalenques amb millors xifres en l’evolució de la pandèmia.
Des de l’oposició, tant Isabel Bonig (PP) com Toni Cantó (Ciutadans) han mostrat el seu suport a un toc de queda d’àmbit nacional, i si no és possible en tota Espanya per a la Comunitat, però demanen que es complemente amb mesures sanitàries (més PCR i rastrejadors) i econòmiques (ajudes als sectors afectats).
El president de la CEV, Salvador Navarro, ha indicat que aquesta mesura de reducció de la mobilitat en una franja horària és la “més lògica” des del punt de vista empresarial, perquè permet als sectors essencials treballar “amb normalitat”, igual que a les empreses que ho fan en aqueix horari.
Per al secretari general de CCOO, Arturo León, el toc de queda està “justificat” per a mantindre l’activitat econòmica i lluitar contra la covid, i el secretari general d’UGT, Ismael Sáez, ha indicat que esperen que aquesta mesura done “bons resultats” i es puga “rebaixar” el toc de queda per a les festes nadalenques.
La síndica del PP, Isabel Bonig, ha reivindicat que el toc de queda s’aplique en tota Espanya, i si només fora en la Comunitat no estarien en contra, però necessitarien “més dades” i que fora acompanyat de test massius i més rastrejadors, perquè quedar-se “només en les limitacions” és “no entendre res”.
Bonig ha demanat a més que es resolga ja el problema dels MIR, que “es prenga de debò” a l’atenció primària, es potencie la col·laboració públic privada i es replantege la reversió de l’hospital de Torrevieja, un “error sanitari sense precedents” en aquest moment de pandèmia que pagaran els valencians.
El síndic de Cs, Toni Cantó, ha indicat que la decisió ha de ser “tècnica i no política” i comptar amb un “paraigua legal” perquè no puga patir una marxa arrere, i ha indicat que, encara que preferirien mesures “uniformes” per a tota Espanya, no s’oposarien al fet que s’aplicara només en la Comunitat, sempre que es complemente.
Així, Cantó ha reivindicat que el toc de queda vaja acompanyat de més proves PCR, més contractacions de metges i infermeres, i ajudes a l’hostaleria i l’oci nocturn, sectors que l’estan “passant molt malament”
Des dels partits que fan costat al Consell, el síndic socialista, Manolo Mata, ha destacat que potser aquesta mesura no és “estrictament necessària” donada la incidència del virus en la Comunitat, però contribuirà a “reduir la corba” i a poder “salvar el Nadal”.
El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha defensat que aquesta mesura no té “un alt impacte econòmic, però si tindrà un bon impacte en la salut valencians”, ja que permetrà “salvar vides”, i ha destacat que no existeix una “falsa dicotomia entre salut i economia”.
La síndica d’Unides Podem, Naiara Davó, ha indicat que, malgrat que la Comunitat té millors dades del virus que altres autonomies i països, cal continuar prenent mesures per a evitar contagis, i ha indicat que aquesta restricció de la mobilitat és “encertada”.
El president de la FVMP, Rubén Alfaro, ha mostrat el suport a mesures com aquesta, que poden evitar les conseqüències econòmiques d’un tancament o confinament. Finalment, ha explicat que els policies locals han detectat que han baixat un 30% les queixes de soroll en establiment públic, l’oci regulat, i han pujat un 50% en habitatges i locals privats.