La Comunitat Valenciana aplicarà des de la una d’aquesta matinada i fins al 9 de desembre mesures més estrictes davant la Covid-19, com la restricció de la mobilitat nocturna entre la mitjanit i les sis del matí, i la limitació a un màxim de sis persones en les reunions socials i familiars.

El president de la Genertalitat, Ximo Puig, ha anunciat en una declaració institucional les noves restriccions, que ha justificat en què la situació de la pandèmia “empitjora” i cal reaccionar “amb contundència”, i en què “perdre temps significa perdre vides, ocupació i benestar”.

Puig ha anunciat així mateix que demanarà al Govern central la declaració de l’estat d’alarma, l’instrument jurídic “més útil” per a afrontar aquesta “difícil conjuntura” des de la unitat d’acció, i ha instat als Governs autonòmics i les forces parlamentàries a secundar la proposta “abans que siga massa vesprada”.

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana ha publicat ja la resolució de la Conselleria de Sanitat amb les noves mesures, i se sol·licitarà la corresponent ratificació judicial de les mesures restrictives de mobilitat i limitatives de drets fonamentals. La resolució es pot veure en el següent enllaç: resolució completa.

Les cinc noves mesures, qualificades de “idònies, necessàries i proporcionals” per Puig són:

– Es prohibeix la circulació, deambulació i permanència en vies i espais d’ús públic de totes les persones entre les 00.00 hores i les 06.00 hores, amb excepció de desplaçaments al treball, assistències sanitàries, cuidat de col·lectius vulnerables i “causa de força major o situació de necessitat”

– Per a les reunions familiars i socials, es limita a 6 el nombre màxim de persones en espais públics com a privats, excepte convivents. A més, es recomana cancel·lar o posposar qualsevol activitat que no siga imprescindible, i que es limite en la mesura del possible l’activitat social.

– Els jardins i zones d’esplai a l’aire lliure romandran oberts solament des de les 8.00 a les 22.00 hores

– En hostaleria i restauració el consum serà sempre en taula -amb un màxim de 6 persones en cadascuna- i l’horari de tancament serà la mitjanit.

– Es prohibeix la venda d’alcohol entre les deu de la nit i les 8 del matí, excepte en hostaleria i restauració

La nova resolució es fonamenta en la llei orgànica de Mesures especials en matèria de salut Pública, de 1986, que autoritza l’adopció de mesures per a

controlar malalties transmissibles si existeix “un risc imminent i extraordinari” per a la població, el qual és “innegable” ara mateix segons el parer de Puig.

El president ha revelat que en les últimes 24 hores s’han detectat 1.690 nous casos positius, la xifra més alta de tota la pandèmia, i ha ressaltat que en aquests moments hi ha 808 persones ingressades, de les quals 125 estan en l’UCI, i que dues de cada tres brots tenen origen social.

Si bé la incidència acumulada en els últims 14 dies és de 153,16 casos per 100.000 habitants – la comunitat peninsular amb la incidència més baixa del virus-, el nombre mitjà de casos de contagis diaris s’ha duplicat en l’última setmana, amb 880’8 enfront dels 450’7 de la setmana anterior.

A més, l’índex de reproducció del virus és de 1,27, amb tendència ascendent; la taxa de positivitat en l’última setmana és de 13%, i la proporció de proves positives en Atenció Primària és de 47.7%, l’ocupació de les UCI és del 66’67%, i el grup més afectat és el comprés entre 15 i 29 anys, amb taxes d’incidència de 215.2 casos per 100.000 habitants.

A continuació, publiquem al complet la declaració institucional realitzada per Ximo Puig.

“L’evolució de la pandèmia en el nostre entorn ens obliga a adoptar noves mesures. Amb un objectiu primordial: protegir la salut.

M’adrece a vostés per informar-los de la resolució que la consellera de Sanitat ha aprovat hui amb mesures excepcionals per a tota la Comunitat Valenciana.

Abans, vull recalcar dos qüestions prèvies:

En PRIMER lloc:

La Generalitat és partidària d’una solució comuna per a tot Espanya.

Una solució modulable, segons la situació de cada territori, per afrontar millor esta segona onada de la pandèmia.

Considerem:

· Que és necessària eixa solució comuna.

· Que no podem estar més pendents dels tribunals que dels hospitals.

· Que no és el temps de les discusions, sinó de les solucions.

Mentre arriba una resposta conjunta, la Comunitat Valenciana no va a quedar-se esperant.

No podem perdre ni un sol dia.

És massa important allò que ens estem jugant.

I per això, anem fent camí.

En SEGON lloc:

He escoltat a tots els agents polítics, empresarials, sindicals i institucionals de la Comunitat Valenciana. I tots ells comparteixen, amb el Consell, la necessitat de noves mesures més estrictes.

Agraïsc la seua predisposició per a seguir treballant -des de la unitat d’acció- en favor de l’interés general de la Comunitat Valenciana.

Com saben, la incidència del virus és menor ací que a tots els territoris del nostre entorn.

· Som la comunitat peninsular amb la incidència més baixa del virus.

· Tots els països dels nostre entorn europeu (Portugal, França, Itàlia, Regne Unit, etc.) tenen major incidència que la C. Valenciana.

Però no podem perdre temps.

La situació empitjora i cal reaccionar amb contundència.

Perquè perdre temps, en este moment, és perdre vides, treballs i benestar.

Per tant:

Prevenció, responsabilitat i unitat.

Són els 3 eixos que inspiren les noves mesures de la resolució que ara passe a desgranar.

L’autogovern atorga a la Generalitat les competències sanitàries.

I la Llei Orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública, de 1986, autoritza l’adopció de mesures per a controlar malalties transmissibles si existeix “un risc imminent i extraordinari” per a la població.

Ara mateix, eixe risc és innegable.

· Els casos detectats esta setmana a la Comunitat Valenciana han duplicat els de la setmana anterior.

Per això, considerem urgent reforçar les mesures que frenen la propagació del virus i protegisquen la salut.

És inajornable evitar la concentració i deambulació de persones en la franja nocturna en què es produeixen botellots i festes privades a domicilis particulars.

· Perquè 2 de cada 3 brots tenen origen social, amb una gran incidència de l’oci nocturn no reglat”

Miren: En només 3 mesos, la Conselleria de Justícia ha rebut més de 20.000 actes de proposta de sanció per incomplir les mesures de prevenció davant la Covid. Més de 20.000. I el focus de contagi del 90 % d’elles deriven de reunions socials i de festes contràries a la normativa sanitària que se celebren en xalets, vivendes o cases de camp.

Això forma part de la nostra manera d’entendre la vida. I està bé; ens agrada ser així. Però ara no es pot fer. Ni tampoc tolerar.

Ja hi ha prou d’irresponsabilitats que posen en perill als nostres majors, als col·lectius vulnerables, al personal sanitari o a qualsevol ciutadà.

Repetisc: ja hi ha prou de les responsabilitats aïllades davant d’una societat que, en la seua immensa majoria, està fent un enorme esforç.

La nova resolució autonòmica entra en vigor esta pròxima matinada i s’allargarà fins al dia 9 de desembre amb les següents MESURES:

PRIMERA:

Es restringeix la mobilitat nocturna a tota la Comunitat Valenciana entre les 12 de la nit i les sis de la matinada.

En eixa franja horària, només podran transitar pel carrer aquelles persones que vagen a treballar, que tornen a casa del treball, o que es desplacen per una causa de força major, com una urgència mèdica o l’atenció d’una persona depenent.

SEGONA:

Es limita a 6 persones el número màxim de membres en una reunió de caràcter familiar o social en espais públics, i també -recalque, “també”- en espais privats entre persones no convivents.

TERCERA:

Els jardins i zones d’esplai a l’aire lliure només podran estar oberts fins les 10 de la nit.

QUARTA:

En establiments d’hosteleria i restauració:

· El consum serà sempre en taula, mai en barra.

· Les taules seran d’un màxim de 6 persones.

· i els establiment tancaran a la mitjanit

i CINQUENA:

Queda prohibida la venda d’alcohol entre les 10 de la nit i les 8 del matí, excepte en hosteleria i restauració.

Com a RECOMANACIONS, la nova resolució demana ajornar les activitats familiars o socials que no siguen imprescindibles, així com limitar l’activitat social en les pròximes setmanes.

Serà un esforç, ho sabem. Però ¿quina és l’alternativa?

La coneixem massa bé. I no la volem.

El Consell i l’Advocacia de la Generalitat consideren que estes noves mesures:

· Són idònies, perquè restringeixen el trànsit o la permanència en la via pública.

· Són necessàries, perquè no existeixen mesures més moderades per a este propòsit amb tanta eficàcia.

· i Són proporcionals, perquè la franja horària escollida per a limitar el moviment té més beneficis per a l’interés general que perjudicis sobre béns o valors en conflicte.

Esta resolució, que es publica de manera immediata, serà enviada al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per a la seua ratificació.

Tanmateix, les noves mesures de protecció ja entren en vigor esta pròxima matinada a partir de la UNA. Perquè no podem esperar més.

Este matí m’he reunit amb la delegada del Govern i amb els responsables de les forces i cossos de seguretat per demanar-los la màxima col·laboració en garantir el compliment d’estes noves mesures.

D’altra banda, els anuncie també que la Generalitat va a sol·licitar al Govern la declaració de l’Estat d’Alarma.

Insistisc: és l’instrument jurídic més útil per afrontar esta difícil conjuntura des de la unitat d’acció i amb esperit de cogovernança.

En eixe sentit, faig una crida al conjunt de governs autonòmics i de les forces parlamentàries representades al Congrés, per a que secunden esta proposta abans de que siga massa tard.

No centrifuguem la responsabilitat: ni governs, ni oposicions.

Ací no estem per a confrontar, sinó per a ajudar i per protegir als ciutadans.

Estem enmig d’una pandèmia global: que ningú ho oblide.

Valencianes, valencians:

Ja sabíem que este camí era llarg i difícil.

Ho hem fet bé.

Ho estem fent bé.

Però hem de fer-ho millor.

Recordem com anàvem a comprar en març: amb tota la precaució possible.

Recordem com manteníem la distància de seguretat en abril: d’una manera estricta.

Hui demane que tornem a eixos nivells de precaució.

Perquè és així com vam anar reduint els malalts:

De 2.200 hospitalitzats a 51.

De 386 persones en UCI, a 4.

Ara tenim 808 ingressats i 125 en UCI.

És una tercera part dels que teníem fa 6 mesos, és cert.

Però els casos estan evolucionant amb rapidesa.

Hui hem detectat 1.690 casos positius nous, el màxim registrat fins ara a la Comunitat Valenciana.

Molts són assimptomàtics i un alt percentatge són joves.

Però No podem tancar els ulls; No podem esperar a estar pitjor per a reaccionar.

Si comparem amb primavera, ara ens protegeix un major escut:

· 1.469 rastrejadors,

· 10.000 sanitaris de reforç,

· el doble de llits hospitalaris,

· una gran capacitat per fer PCR,

· i reserves de protecció per a 6 mesos.

Faig una crida a la ciutadania valenciana:

Tots hem de canviar el xip. I canviar el xip ja.

Per damunt de totes les normes està la corresponsabilitat de cadascú.

En esta causa, els joves teniu un paper crucial. Perquè sou el futur i perquè esta comunitat serà allò que vosaltres decidiu.

Heu sigut capdavanters en la consciència pel planeta, per la igualtat i per la diversitat.

I tinc confiança plena en vosaltres.

Ara és l’hora de fer un esforç major per part de tota la població.

· Per a arribar al Nadal en les millors condicions socials, familiars i comercials.

· Per a no estrangular l’economia i la vida quotidiana amb mesures que ningú destija.

Esta és -si m’ho permeten- l’hora del patriotisme cívic: El patriotisme dels valors que ens agermanen.

· La Responsabilitat d’una societat madura que assumeix les seues obligacions.

· La Solidaritat amb qui pot caure malalt o perdre la vida.

· La Fraternitat de qui no és indiferent amb la salut i a la situació econòmica i laboral dels seus veïns i veïnes.

És l’hora d’eixe patriotisme responsable, solidari i fratern.

Valencianes, valencians:

Ho vam aconseguir quan estàvem molt pitjor.

Ara ho tornarem a fer de nou.

Moltes gràcies.”

Imprimir article
Comenta aquesta notícia