La Caserna General de Desplegament Ràpid de l’OTAN (HQ NRDC-ESP pel seu acrònim en anglés) situat a Bétera participa, des del 19 d’octubre, en l’exercici VALIANT LYNX/TORO-20 des de la Base Jaume I de la citada població.

En aquestes instal·lacions desplega el seu lloc de comandament per a donar suport a l’ensinistrament d’altres unitats de l’Exèrcit de Terra. Aquest exercici constitueix, addicionalment, una de les activitats preparatòries per a assumir el seu nou rol com a Caserna General de Cos d’Exèrcit (CE) en operacions convencionals (Warfighting Corps). Aquesta comesa suposarà per al HQ NRDC-ESP, estar en condicions de manar fins a cinc (5) divisions de diversos països de l’Aliança, en una operació d’alta intensitat, contra un adversari de similars capacitats i avançada tecnologia.

L’exercici, assistit per ordinador, té com a principal finalitat ensinistrar a la Caserna General de la Divisió “San Marcial”, amb seu a Burgos, sent el HQ NRDC-ESP la seua Caserna General superior, en el marc d’una operació emparada per l’Article 5 del Tractat de Washington.

L’execució de l’exercici ha exigit, a més, l’establiment d’una estructura de suport, control, comunicacions i sosteniment logístic, requerint el desplegament de més de 300 militars en la Base de Bétera, incloent militars de països aliats. Aquest personal se suma als més de 1250 desplegats en altres parts del territori nacional, com Burgos, Saragossa, Còrdova, Pontevedra o Canàries, la qual cosa ha suposat un important esforç organitzatiu.

Durant l’exercici s’ha rebut la visita d’estudiants del Grau de Relacions Internacionals de la Universitat Europea de València, els qui van conéixer de primera mà les capacitats del Lloc de Comandament, així com les implicacions operatives d’una Caserna General oferida a l’Aliança Atlàntica.

Segons indiquen les mateixes fonts, en tot moment s’han extremat les mesures de protecció enfront de la COVID, la qual cosa no ha afectat el desenvolupament i objectius de l’exercici.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia