La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana, Ana Barceló, ha afirmat que la inversió diària en salut al llarg de 2021 ascendeix a 20 milions d’euros. La inversió total en sanitat serà de 7.530 milions, un 10,4% més que l’any 2020, la qual cosa representa el 40,2% del pressupost total de la Generalitat per al pròxim exercici.

La xifra l’ha donada a conéixer la consellera en la seua compareixença en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, en la qual ha detallat les línies fonamentals de la partida per a Sanitat, “un pressupost que reflecteix l’aposta d’aquest Govern per enfortir els serveis públics i l’estat de benestar”.

Barceló ha explicat que l’arribada de la pandèmia del *coronavirus ha obligat a canviar les prioritats, “i aqueixos canvis els hem d’aprofitar per a enfortir el nostre sistema sanitari i per a aprendre que sense salut no hi ha economia”.

Referent als recursos humans, la consellera ha recalcat que “hui dia els valencians compten amb 5.000 professionals més vetlant per la seua salut que l’any 2015”, als quals ha agraït el seu lliurament, esforç i dedicació, i ha anunciat que per a l’any vinent s’incrementa en 320 milions la partida de despeses de personal fins a aconseguir els 3.209 milions d’euros.

Aquest increment permetrà prorrogar fins a juny els 7.069 contractes de reforç per la pandèmia, amb una inversió de 148 milions d’euros, i la creació de 408 noves places estructurals, a les quals es destinen 30,4 milions.

Barceló ha anunciat una nova OPE 2020 per a l’any vinent després de recordar que ja està en marxa la major Oferta Pública d’Ocupació publicada fins al moment amb les OPE corresponents als anys 2017, 2018 i 2019 i 13.848 places oferides, que sumades a les 3.608 de 2014, 2015 i 2016, ascendeixen a 17.456 places. El pressupost recull també el reconeixement de la carrera professional del personal interí, amb una dotació de més de 115 milions.

Reforç de l’atenció primària i hospitalària

En 2021, els programes d’activitat assistencial compten amb una dotació de 5.213 milions en el seu conjunt, la qual cosa suposa un increment del 14% respecte a l’exercici anterior.

“Un increment que ens permet reforçar l’atenció primària i hospitalària en matèria de personal, amb la creació d’aqueixes 408 places, i la inversió de 25,2 milions d’euros per al pagament d’incentius al personal que participe en el Programa de Reducció de la Demora Assistencial en Atenció Especialitzada, a més de la contractació de 128 professionals de reforç, amb la finalitat de continuar impulsant el *autoconcierto”, ha explicat la consellera.

Sobre la demora quirúrgica, que s’ha vist incrementada per la paralització de les operacions per la COVID-19, es destinen 20 milions d’euros per a poder reduir la llista d’espera quirúrgica a través del Pla de Xoc.

Barceló ha posat l’accent en la necessitat de comptar amb una Atenció Primària de qualitat, reorientada cap a la promoció de la salut i la salut comunitària, així com en la importància de potenciar l’atenció no presencial, i ha anunciat que dilluns que ve s’habilitarà una nova línia per a millorar l’accessibilitat telefònica als centres de salut.

“És una solució complementària mentre s’articula una centraleta per a tota l’atenció primària. Si existeixen dificultats per a contactar amb el centre de salut, els ciutadans podran cridar al número de telèfon que s’habilitarà, que comptarà amb 200 locutors entrenats i oferirà el mateix servei disponible en la web o l’APP per a sol·licitar cita prèvia telefònica”.

El pressupost destina 65,4 milions a les noves tecnologies, un 28,3% mes que en 2020 per a ampliar el nombre d’equips informàtics en atenció primària i avançar en la salut digital. S’obrirà un Portal del pacient implantant un sistema de seguiment i monitoratge, i es potenciarà la medicina predictiva, preventiva, personalitzada, participativa i poblacional (les 5P) a través de les TIC.

Infraestructures sanitàries

La inversió total a la Comunitat Valenciana per a l’any 2021 creix en 63 milions i ascendeix a 202 milions d’euros, que inclouen 26,2 milions per a equipament i 114,2 milions per a obres.

Per províncies, a Castelló es preveu invertir 15.910.000 euros, la qual cosa suposa un 12,9% del total d’inversions i un 39% més respecte al pressupost de l’any anterior. Hi haurà tres nous centres d’Atenció Primària: Vinaròs, Vila- real IV i el Consultori Auxiliar de Constitució de Castelló, i es reformaran altres quatre centres de salut. Es contempla també l’ampliació i reforma d’urgències de l’Hospital General i el Pla d’inversions del Consorci Hospital Provincial de Castelló, que permetrà acabar les obres de l’edifici oncològic.

A la província de València, es preveu invertir un total de 64.175.000 euros, el 52,18% del total d’inversions i un 106% més que l’any anterior. Entre els nous centres d’Atenció Primària destaquen el Centre de salut i centre d’especialitats Campanar-La Fe, el Centre Sanitari Integrat Roís de Corella de Gandia, Catarroja, Algemesí, Torrent o Quatretonda. A més inclou la construcció de l’Hospital d’Ontinyent i el Hospìtal de llarga estada-Clara Solís, la reforma d’altres nou centres de Primària i la reforma i millora de set centres hospitalaris, destacant l’ampliació de l’Hospital Clínic, a més del Pla d’inversions del Consorci Hospital General de València.

A la província d’Alacant, es preveu una inversió total de 42.892.000 euros, el 34,87% del total d’inversions i un 133% més que l’any anterior. Hi haurà deu nous centres d’Atenció Primària, entre ells el del Carrer Girona, el centre de salut de Sant Joan o els centres Pau II, Garbinet i Condomina. I es contempla a més la reforma i millora de pràcticament la totalitat dels centres hospitalaris de la província, algunes ja en marxa.

Així mateix enguany es dupliquen les subvencions del PIAC destinades als ajuntaments per a la reforma o ampliació dels consultoris municipals, fins a aconseguir els 4.000.000 d’euros.

Salut Pública

La consellera ha subratllat el creixement del 4,97% de la inversió en centres de Salut Pública per a dotar-los de millors infraestructures, així com la despesa de personal per a la creació de noves places. A més, la inversió en el programa Salut Pública s’incrementa en un 12,9% fins a aconseguir els 56,9 milions, amb un augment de 5 milions d’euros destinats a programes de prevenció del càncer, garbellat de càncer de mama i colorectal i l’adquisició de material per a la detecció de malalties.

Ha destacat també la posada en marxa d’una nova línia dirigida a la investigació que durà a terme la Fundació Fisabio, per import de 300.000 euros, un projecte pioner i innovador en la investigació de la biomonitorització humana que vindrà a reforçar la seguretat alimentària. El programa de Drogodependència i altres addiccions també creix un 10,87%, amb un increment de més d’1.300.000 d’euros per a la xarxa assistencial d’atenció a drogodependents amb la finalitat d’augmentar les places disponibles.

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia