(EFE) La Conselleria de Sanitat ha acordat mesures addicionals extraordinàries en la Comunitat Valenciana contra la covid-19. Entre les mesures es troben les limitacions d’aforaments a un terç en vetles i cerimònies i en els comerços minoristes, o al 50 per cent en centres comercials i mercats ambulants.

La resolució, que entrarà en vigor a les 00.00 hores del 7 de novembre i tindrà efectes fins a les 23.59 hores del 9 de desembre, limita l’aforament en parcs infantils a l’aire lliure al 50%, amb una distància de seguretat de metre i mig, i assenyala que les activitats grupals d’oci infantil i juvenil tindran un màxim de sis participants.

Els cinemes, teatres, auditoris, circs i espais tancats similars podran desenvolupar la seua activitat, amb el públic assegut i sempre que no se supere el 50% de l’aforament, i es recomana la realització telemàtica de congressos, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments, segons la resolució que publica aquest divendres el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

La nova resolució substitueix i deixa sense efecte la que es va dictar a l’agost i que s’ha prorrogat diverses vegades, amb les mesures adoptades pel Consell Interterritorial de Sanitat, i les de finals d’octubre que van establir mesures concretes per a 31 municipis i van fixar un màxim de sis persones parisques la reunions de seus festeres.

D’aquesta forma, les mesures que estaran vigents des d’aquest dissabte en tota la Comunitat són:

LIMITACIÓ PER SECTORS:

– Vetles i enterraments: màxim d’un terç de l’aforament, i de 25 persones a l’aire lliure i de 15 en espais tancats, siguen o no convivents i sempre que es garantisca la distància de seguretat.

– Cerimònies i celebracions posteriors en hostaleria i restauració: màxim un terç de l’aforament i de 25 persones a l’aire lliure i de 15 en espais tancats, entre familiars i persones reunides, sempre que es garantisca la distància.

– Activitats multitudinàries: no s’autoritzen.

– Activitats festeres tradicionals: no es poden superar les 6 persones i en cap cas estaran obertes al públic.

– Parcs infantils recreatius a l’aire lliure, castells inflables, tobogans i altres jocs infantils: neteja almenys diària, aforament limitat al 50%, distància de seguretat de 1’5 metres excepte convivents o pertanyents al mateix grup. Les activitats grupals tindran un màxim de 6 participants.

LOCALS COMERCIALS

– Establiments minoristes i d’activitats de serveis professionals que no formen part de centres i parcs comercials: aforament d’un terç.

– Mercats ambulants a l’aire lliure: aforament del 50%. Quan acabe l’activitat, es desinfectaran sòls i superfícies.

– Centres comercials: aforament del 50% en cada local. No es permet romandre en les zones comunes. Tancades les zones recreatives com a parcs infantils.

– Establiments d’hostaleria i restauració: se suspén l’activitat de discoteques, sales de ball, karaoke i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe, així com la realització de karaokes i actuacions esporàdiques o amateur de cant en establiments de restauració i hostaleria.

El consum a l’interior del local no podrà superar un terç de l’aforament, ni en terrasses el 50%. No es permeten els serveis tipus self-service o bufet, ni el consum col·lectiu o en grup, de begudes al carrer o en espais públics alié als establiments d’hostaleria.

– Hotels i allotjaments turístics: aforament d’un terç en zones comunes dels hotels i allotjaments turístics. Les persones pertanyents a diferents grups de convivència no podran pernoctar ni utilitzar simultàniament els serveis col·lectius.

BIBLIOTEQUES, MUSEUS I CINEMES

– Biblioteques, museus, sales d’exposicions i zoològics: aforament del 50% per a les activitats.

– Cinemes, teatres, auditoris, circs i espais tancats similars: 50% de l’aforament, es prohibeix menjar i beure a l’interior de les sales i les entrades han de ser numerades i els seients preassignats, amb identificació de les persones que els ocupen. No es permeten els espectacles itinerants on públic i espectacle es mouen alhora.

CONGRESSOS I REUNIONS DE NEGOCI

– Es recomana la realització telemàtica de congressos, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments.

– Si són presencials, aforament màxim del 50% en els pavellons de congressos, sales de conferències o multiusos i institucions firals. No s’autoritzen serveis d’hostaleria ni restauració.

ALTRES ESTABLIMENTS

– Locals de joc i apostes: un terç de l’aforament i màxim de sis persones per taula.

– Piscines recreatives: un terç d’aforament si són tancades i del 50% a l’aire lliure. No es poden usar les dutxes.

– Autoescoles i acadèmies: 50% d’aforament.

ACTIVITAT ESPORTIVA NO PROFESSIONAL

– Es podran realitzar activitats físiques en grups fins a un màxim de 30 persones en instal·lacions obertes, i un màxim de 20 en instal·lacions tancades, sense contacte físic, amb distància de seguretat i un terç de l’aforament.

– Esdeveniments esportius en instal·lacions o en la via pública: sense públic.

TABAC I GARBELLATS

– No es podrà fumar en la via pública, terrasses, platges o altres espais a l’aire lliure, quan no es puga respectar la distància mínima interpersonal d’almenys dos metres. S’inclouen cigarrets electrònics o vapeig.

– Garbellats amb PCR en grups específics: en cas de brot epidèmic, es realitzaran garbellats amb proves PCR en aquelles poblacions de risc i potencialment exposades.

Informe de la subdirecció general d’Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental datat dimecres passat
D’altra banda, segons recull un informe de la subdirecció general d’Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental datat dimecres passat, la situació epidemiològica del coronavirus en la Comunitat Valenciana “s’està agreujant de forma accelerada, amb una tendència creixent”,

Segons aqueix informe, la Comunitat Valenciana “es troba en un escenari de transmissió comunitària sostinguda i generalitzada amb pressió creixent sobre el sistema sanitari”, i presenta una incidència acumulada en els últims catorze dies de 262,52 casos per 100.000 habitants.

Així mateix, l’estimació en el nombre diari de casos amb infecció aguda aconsegueix els 1.532,06 casos, enfront de 450,77 el 14 d’octubre, data en la qual es va iniciar el canvi de tendència, amb el que s’ha triplicat en menys de tres setmanes.

A més, l’índex bàsic de reproducció del virus és del 1’07 (es considera que per damunt d’1 existeix un major nivell de contagi i de risc d’epidèmia), i la taxa de positivitat en l’última setmana és del 15,2%, molt per damunt del 4% establit pel Consell d’Europa com a límit de positivitat de les proves diagnòstiques a partir del qual el risc de transmissió es veu incrementat.

L’informe recull també que la proporció de proves positives en Atenció Primària és del 66,2%, indicador considerat de valor de risc alt en el document d’actuacions i respostes coordinades del Ministeri de Sanitat.

Totes aquestes dades han portat a la Conselleria de Sanitat a adoptar noves mesures i a reforçar i intensificar les existents, “en llaures a una acció decidida que afronte la gravetat de la situació amb màximes garanties i la protecció de la salut i seguretat de la ciutadania”, segons una resolució que publica aquest divendres el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

La resolució assenyala a més que “les úniques mesures efectives” enfront del virus són les no farmacològiques, mentre no existisquen tractaments específics i vacunes enfront d’aquesta malaltia, per la qual cosa és “imprescindible”, a més d’altres mesures addicionals excepcionals adoptades, mantindre i extremar les mesures de prevenció i limitació per sectors.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia