(EFE) El visor de la Generalitat amb les dades de la pandèmia de Covid-19 en la Comunitat Valenciana ha rebut des de la seua posada en marxa el mes d’abril passat més de 4’3 milions de visites en total, i té una mitjana de 19.758 visites al dia.

El tauler de monitoratge de la situació de la covid-19 en la Comunitat l’elabora l’Institut Cartogràfic Valencià amb les dades que recopila diàriament la Conselleria de Sanitat sobre la pandèmia, que es representen sobre cartografia i permeten visualitzar la distribució geogràfica de la malaltia.

El visor, al qual es pot accedir tant des de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat com en la del Institut Cartogràfic, permet conéixer per municipis i departament de salut els casos confirmats per PCR en els últims dos dies, la incidència acumulada en catorze dies per cent mil habitants i els morts des de l’inici de la pandèmia.

També permet veure gràfics amb les dades de positius, hospitalitzats, ingressats en l’UCI, morts, altes de malalts i casos actius en la Comunitat Valenciana, així com la distribució per edat i sexe dels casos positius i dels decessos per covid-19, a més d’enllaçar a la descàrrega de les dades del Portal Dades Obertes de la Conselleria de Transparència.

“Al principi de l’expansió del virus per Europa ens vam adonar que Itàlia començava a posar informació de la pandèmia en visors de cartografia i mapes”, explica el director del Institut Cartogràfic, Xavi Navarro, qui reivindica que aquesta manera de facilitar la informació “sempre és més fàcil d’entendre” per la ciutadania.

Ha indicat que, conforme passaven els primers dies de la pandèmia, en altres països començaven a mostrar les dades de manera similar a la d’Itàlia, com Portugal, Suïssa, Països Baixos, Bèlgica, Regne Unit i alguns landers alemanys, i també algunes autonomies espanyoles, com Catalunya i País Basc.

La Generalitat va acceptar llavors de l’oferiment de l’empresa del programari en el qual basa el seu desenvolupament informàtic en cartografia d’una eina gratuïta per a mostrar de manera “senzilla, fàcil i comprensible” les dades de la covid i que usa també l’Organització Mundial de la Salut i altres països, i la va adaptar a les necessitats valencianes, precisa Navarro.

Al principi es mostraven les dades per departaments de salut, encara que posteriorment va passar a donar-se per municipis, a través d’un visor que actualitza diàriament les dades totals i cada dos o tres dies els dels municipis, i que adapta l’accés si es fa des de l’ordinador o des del mòbil, que és la via que cada vegada s’usa més.

A més d’aquest visor de monitoratge, l’Institut Cartogràfic va posar en marxa al març una cartografia dels centres de benestar social i dels hospitals públics i privats. Es tracta d’una eina d’ús intern de la Generalitat per a conéixer la gestió de la distribució de material enfront de la pandèmia per part dels Ajuntaments.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia