El Cap d’Estat Major de l’Exèrcit (JEME), general d’exèrcit Francisco Javier Varela Salas, ha presentat aquesta setmana al Cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD), general de l’aire Miguel Ángel Villarroya Vilalta, la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat (CGTAD) a Bétera  (València).

La Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat és una de les tres estructures de comandament de Primer Nivell  de l’Exèrcit de Terra que poden ser posades a la disposició del JEMAD i, d’aqueixa manera, contribuir a l’acció conjunta de les Forces Armades.

El CGTAD constitueix l’organització de l’Exèrcit de Terra de més alt nivell capacitada per a planejar i conduir operacions de combat d’alta intensitat com a Comandament Component Terrestre (*MCT) nacional. Simultàniament està certificat per l’OTAN com a NAT Rapid Deployable Corps (NRDC Spain) per a liderar missions militars de l’Aliança com a Comandament Conjunt (JHQ) o Cos d’Exèrcit terrestre (WFC). Podria a més, en el seu cas, oferir-se a la UE com a Caserna General Operacional (OHQ).

Durant la visita del JEMAD a la Base de Bétera, a més de proporcionar-li una visió general sobre la unitat, se li han exposat una sèrie de capacitats militars en les quals el CGTAD/NRDC-ESP exerceix un paper de lideratge, fruit del seu caràcter, experiència multinacional i permanent preparació. La visita va finalitzar amb la signatura del JEMAD en Llibre d’Honor.

S’hissa la bandera de la República Txeca en la Caserna General de Desplegament Ràpid de l’OTAN a Bétera

D’altra banda, aquesta setmana també, s’ha dut a terme una cerimònia d’hissat de la bandera de la República Txeca en la Caserna General de Desplegament Ràpid de l’Aliança Atlàntica (HQ NRDC-ESP per les seues sigles en anglés) amb motiu de la incorporació d’un oficial txec a la citada Caserna General. L’acte ha sigut presidit pel Tinent General Sr. Fernando García-Vaquero Pradal –Cap del HQ NRDC-ESP-, s’ha desenvolupat respectant les mesures de protecció enfront del COVID i en ell han participat representants de les onze nacions aliades presents, fins hui, en el HQ NRDC-ESP.

El solemne acte segueix una tradició instaurada, consistent en l’hissat de la bandera nacional, cada vegada que un nou país aliat incorpora personal a la Caserna General.

El procediment de participació de nous membres es formalitza durant les reunions regulars (“Plenaris”) que celebren els països aliats, en les quals, entre altres temes, s’ofereixen llocs en la plantilla de la Caserna General a la resta d’aliats, per si fora del seu interés emplenar-los. En recents reunions plenàries, la República Txeca va mostrar el seu interés a formar part del HQ NRDC-*ESP, sent així un total de 12 països els que formen aquesta Caserna General.

La República Txeca s’incorpora en un moment clau per a aquesta Caserna General, que inicia la seua preparació per a respondre al compromís contret amb l’OTAN de constituir-se com a Caserna General de Cos d’Exèrcit en operacions de combat convencional d’alta intensitat (Warfighting Corps) durant 2022.

L’ampliació del nombre de països que conformen la Caserna General de l’OTAN a Bétera és una clara evidència del prestigi del qual gaudeix a Espanya i entre la resta d’Aliats de l’OTAN. És mostra, així mateix del compromís dels països membres, de la cohesió i bona salut de l’Aliança.

Espanya, com a nació amfitriona, dona suport a l’evolució i el desenvolupament d’aquesta Caserna General lloc a la disposició de l’Aliança Atlàntica.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia