La Comunitat Valenciana mantindrà “una setmana” més el tancament perimetral que va decretar el passat 30 d’octubre i va ampliar divendres passat per altres set dies. Aquesta acció es deu al fet que “no hi ha dades positives” en l’evolució de la pandèmia de coronavirus que porten a “canviar aquesta situació”.

Així ho va anunciar ahir dimecres el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui va precisar que avaluaran l’evolució epidemiològica de la pandèmia de manera “permanent” i a prendre decisions en conseqüència.

Puig va admetre que les últimes dades de contagis han sigut “molt negatives” (2.341, rècord de tota la pandèmia), encara que hi ha hagut “una mica d’estabilització” en les hospitalitzacions i els ingressos en UCI, i ha tornat a apel·lar a la corresponsabilitat de tots per a poder superar “aquest moment crític”.

El president va afirmar que des de l’inici ha sigut “constant” la “preocupació” sobre la pandèmia, en la qual hi ha hagut “moments millors i pitjors”, i ha mostrat el seu dolor per les persones que moren a causa del virus, i que suposen un “degoteig constant, terrible”.

Al seu torn, va alertar que, encara que la immensa majoria de la societat valenciana ha actuat i actua “molt bé”, encara es veuen situacions “absolutament irresponsables” de “uns quants” que posen “en perill a tots”.

D’altra banda, va admetre que la vacuna constitueix “una esperança”, però no es pot baixar “en absolut la guàrdia”, perquè no ha arribat encara i després caldrà estendre la seua aplicació per a superar la possibilitat de contagis, per la qual cosa cal ser “més persistents que mai”.

Puig va instar a “treballar junts” i ha considerat que cal estar atents a l’evolució dels indicadors, sobretot als de les hospitalitzacions en planta i en UCI, perquè és en l'”espai hospitalari” on li la juguen.

Preguntat sobre si s’adoptaran noves mesures restrictives, el president va respondre que els resultats de les quals es prenen no es poden veure “d’una setmana per a una altra”, i que el que s’està vivint ara és encara conseqüència de “el que va passar a principis d’octubre”.

“Estem monitorant el que passa permanentment”, va emfatitzar el president, qui també va agrair el treball de Salut Pública i de l’Atenció Primària i va destacar que s’aconsegueix encapsular molts brots, però a vegades hi ha zones en les quals se sobrepassen els indicadors i per això s’han pres mesures en alguns municipis.

Espanya exigirà PCR negativa als viatgers després de la recomanació europea

D’altra banda, també es va anunciar aquest dimecres en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) que Espanya exigirà a partir del pròxim 23 de novembre, als viatgers internacionals procedents de països de risc i la destinació final del qual siga el nostre país, una PCR negativa realitzada 72 hores abans per a poder entrar. Segons el Govern, aquest requisit s’adopta després de la recomanació europea emesa el passat 13 d’octubre.

Aquesta mesura no s’havia adoptat a Espanya -a diferència d’altres països europeus com Itàlia o França. A partir de llavors, les agències de viatge, operadors turístics i les companyies de transport aeri o marítim i qualsevol altre agent que comercialitze bitllets hauran d’informar els passatgers d’aquesta nova exigència.

Es compleix així la recomanació europea del passat 13 d’octubre que aconsellava als Estats membres basar les seues restriccions als viatges dins de la UE en funció de la situació epidemiològica, establint un codi de colors per zones, amb la finalitat d’evitar “la fragmentació i la disrupció i augmentar la transparència i la previsibilitat per als ciutadans i les empreses”.

Segons aquesta recomanació, els Estats han d’aportar una sèrie de dades al Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seues sigles en anglés), que actualitza setmanalment un mapa europeu del coronavirus segons la incidència per regions.

Així, per a designar el risc en el cas dels països de la UE i associats Schengen, es prendrà com a referència els criteris contemplats en la recomanació per a designar les zones o països de risc en qüestió, als quals s’exigirà la PCR.

En el cas que siguen tercers països, es considerarà que són de risc si tenen una incidència acumulada en els últims 14 dies superior als 150 casos per cada 100.000 habitants.

Illa ha advertit no obstant això que els viatgers internacionals que arriben a Espanya i no s’hagen fet una PCR al país d’origen tindran la possibilitat de fer-se un test d’antígens a la seua arribada, encara que seran sancionats.

“Eventualment se’ls denegaria l’accés si són ciutadans de tercers països per no complir els requisits que exigim per a entrar al nostre país”, ha precisat el titular de Sanitat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia