L’hostaleria i l’oci nocturn de la Comunitat Valenciana han reclamat estendre la vigència dels ERTE per força major fins a la fi de l’estat d’alarma. Així ho van fer ahir en un acte de protesta davant la Direcció provincial del SEPE a València, en el qual han assenyalat que, segons dades d’agost, 16.000 treballadors segueixen en regulació d’ocupació en la Comunitat Valenciana.

La mobilització d’aquest dimecres a València coincideix amb el calendari de protestes de la Federació Nacional d’Empresaris d’Oci i Espectacles (Espanya de Nit) per a tota Espanya, amb la finalitat d’exigir criteris objectius en els ERTE per a un sector “durament castigat” per la crisi del coronavirus i el toc de queda, que suspén tota l’activitat nocturna i restringeix l’activitat de bars i restaurants.

Segons asseguren, aquestes limitacions fan que més de 35.000 empreses estiguen a la vora de la fallida, per una reducció del 25% en activitat i facturació en l’hostaleria i només un 9% de facturació en les empreses d’oci nocturn.

Amb cartells que demanen “ERTES al 100% d’exempció i pagament únic SEPE”, una vintena de representants del sector ha portat una clau de cartó com a símbol que la solució està en mans de l’administració, segons informen fonts dels convocants, la Coordinadora d’Hostaleria dels Barris de València, l’Associació d’Empresaris de Pubs de la Comunitat Valenciana (Aepub), l’Associació d’Empresaris de Salas de Festes, Ball i Discoteques (Aediva) i l’Associació de Productors i Dj’s de la Comunitat Valenciana (Prodjcv).

Respecte al pagament únic, demanen que es liquiden totes les quantitats pendents per *ERTE als treballadors afectats durant la primera fase dels expedients i denuncien que en els contractes a temps parcial només es percep el 30% de la base imposable, una minoració que consideren “desproporcionada”.

El sector, que en la Comunitat Valenciana representa prop del 5% del PIB, ha volgut visibilitzar “la urgència i necessitat” que el Govern pose en marxa un pla de xoc “capaç de congelar l’economia” de les pimes i protegir els llocs de treball en aquestes empreses.

Generalitat indica tindre una manifesta voluntat de diàleg amb els hostalers

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va afirmar per la seua part que l’Executiu té “una manifesta voluntat de diàleg”, i va assegurar que és conscient de la “difícil situació” que travessa aquest sector.

Puig va assenyalar que en la Comunitat Valenciana no s’han adoptat mesures tan restrictives respecte a l’hostaleria com en altres llocs d’Espanya o d’Europa amb motiu de la pandèmia de coronavirus, i va reivindicar que el turisme i tots els subsectors associats a ell són fonamentals en l’economia.

Segons va assegurar, ha existit un diàleg i un contacte “permanent” amb el sector tant per part del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, com de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, i preguntat sobre si estaria disposat a rebre’ls va dir que no té “cap mena de problema”. “Estem en disposició permanent de diàleg”, va afirmar el president, qui va afegir que estudiaran com poden col·laborar en el “trànsit tan difícil” que s’està vivint en aquest moment en aquest sector fins a arribar a la “nova situació”.

Per part seua, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, va manifestar als representants del sector de l’hostaleria que el principal és protegir la salut dels valencians, encara que els va traslladar la seua comprensió per la situació econòmica de les empreses que es dediquen a aquesta activitat.

Barceló es va reunir amb el president de la Federació d’Hostaleria de la província de València, Manuel *Espinar, i el seu secretari general, Rafael Ferrando, per a escoltar els problemes que tenen els locals com a conseqüència de les restriccions establides per la Generalitat.

Des de divendres passat, en els bars no es pot utilitzar la barra i l’aforament a les terrasses està limitat al 50%, unes mesures “molt restrictives”, segons Barceló, però necessàries per a “contindre la transmissió del virus”.

“És veritat que són mesures molt restrictives però hem de ser conseqüents i la situació requereix de la implantació d’aquestes mesures”, va traslladar la consellera als responsables de la Federació.

Barceló va afirmar que no s’assenyala al sector com el causant de la transmissió però els bars són espais de trobada amb família i amics i són “espais de risc”, i va dir comprendre el moment que travessa el sector.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia