Cada 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. Es tracta d’una malaltia que va en augment en els últims anys i que pot provocar greus complicacions i fins i tot la mort. A través d’aquesta efemèride es tracta de donar a conéixer les causes, els símptomes i complicacions de la malaltia, així com els tractaments.

El Dia Mundial de la Diabetis se celebra des de 1991, promogut per la Federació Internacional de Diabetis (FID) i la Organització Mundial de la Salut (OMS), que van crear aquesta campanya mundial davant el preocupant augment en la incidència de la diabetis al voltant del món.

La data del 14 de novembre es va triar perquè coincideix amb l’aniversari de Frederick Banting qui, juntament amb Charles Best, va concebre la idea que els conduiria al descobriment de la insulina, a l’octubre de 1921.

En 2007, Nacions Unides va celebrar per primera vegada aquest dia després de l’aprovació de la Resolució al desembre de 2006 de el Dia Mundial de la Diabetis.

El que més preocupa els professionals de la salut és que des de 1980 el nombre de persones amb diabetis en el món quasi s’ha quadruplicat, sobretot als països de mitjans i baixos ingressos. Aquest perillós augment es deu en part a l’augment de persones amb sobrepés i obesitat i a la inactivitat física en general.

Conseqüències de la pandèmia

El codirector del Institute for Health and Strategy i exasesor de l’OMS en temes de salut Rafael Bengoa ha alertat aquesta setmana que la diabetis ha sigut col·locada “en estand-by” durant la pandèmia de coronavirus, que ha tingut per tant “un impacte negatiu” en aquests pacients.

L’expert en salut pública, qui participa aquest dissabte en el Diabetis Experience Day Virtual, coincidint amb el Dia Mundial contra la Diabetis, ha afirmat a més que el model actual de la gestió de la diabetis “està fragmentat, és passiu i ineficient i no proporciona la qualitat i seguretat clínica esperables”, i pateix per tant “el mateix mal” que les malalties cròniques.

Sobre l’impacte de la covid-19 en els pacients de diabetis, ha assegurat que “s’està evidenciat que s’han frenat els processos”, ja que la diabetis durant la primera onada de la pandèmia va ser col·locada en manera espera, i només ara, i no en tots els països, es comencen recuperar les cites i controls perduts.

Segons Bengoa, el problema actual de la diabetis és “la falta de proactivitat i continuïtat de cures”, perquè “només en pocs llocs s’ofereix un control proactiu al pacient”, i alerta que continuar desenvolupant “aqueix model passiu” no prepara per a la següent crisi, ni serveix per a previndre les malalties cròniques, que causen “el 91% de les morts a Espanya i en la majoria dels països”.

No obstant això, l’expert considera que la segona onada de coronavirus hauria de ser una “oportunitat de canvi”, perquè la pandèmia “crea condicions favorables per a una gestió més eficaç de la diabetis en la fase post pandèmica”.

“Les finestres d’oportunitat no duren molt: s’obrin i es tanquen”, alerta Bengoa, per a qui en l’àmbit de la gestió i política sanitària “es poden crear millors condicions perquè aqueixes iniciatives micro escalen i es convertisquen en la regla”.

En definitiva, “no es tracta de fer més plans, sinó d’implementar els plans actuals, que ja estan ben dissenyats i argumentats, però existeixen multitud de barreres a aqueixa correcta implementació”, ha afirmat Bengoa.

AiDV oferirà una trobada online

AiDV Associació d’Integració Diabetológica de València, registrada a Bétera, oferirà a les 12.00 hores una trobada online.

L’Associació d’Integració Diabetológica de València (AiDV), comença a gestar-se el 22 de juliol de 2020, amb la intenció de donar suport, informació i suport a diabètics tipus I i II, i als grans oblidats els diabètics tipus III (familiars i amics que no pateixen diabetis però, conviuen amb ella).

A continuació, adjuntem el programa de la trobada, a la qual es pot accedir a través del següent enllaç: (https://meet.google.com/xsq-syuh-oub).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia