Cada 15 de novembre, se celebra el Dia Mundial sense Alcohol. Aquesta és una data establida per la Organització Mundial de la Salut (OMS), amb el clar objectiu de conscienciar a les persones de tot el món sobre els danys físics i psicològics que produeix el consum d’aquesta mena de substàncies en el nostre organisme.

Va ser en ple segle XX quan l’alcoholisme va ser declarat com a malaltia i hui dia continua sent el responsable de 3 milions i mitjanes de mort cada any, principalment perquè es continua combinant amb la conducció, implicant terribles accidents que no sols li enceguen la vida a la persona que es troba sota els seus efectes, sinó també a múltiples innocents que es creuen al seu pas.

Com posa de rellevància les últimes dades disponibles, el 45,5% dels conductors morts en accident de trànsit, ho van fer sota els efectes de l’alcohol o les drogues. Així ho confirma la memòria anual de l’Institut Nacional de Toxicologia on, a més, es remarca que el 60% d’ells es deuen a un abús en el consum d’alcohol. Aquesta preocupant xifra suposa un repte per a les autoritats en els seus controls de carretera.

D’altra banda, un informe que va publicar dijous passat el Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies sobre l’experiència i percepció dels estudiants sobre les diverses substàncies, indica que el tabac i l’alcohol continuen sent dos de les substàncies de més fàcil accés per als joves europeus. En general, no obstant això, els adolescents de 15 i 16 anys fumen i beuen menys que abans, encara que la tendència en l’ús de medicaments i analgèsics per a ‘col·locar-se’ i les noves addiccions al joc i a les xarxes socials són “preocupants”.

Aquestes són algunes de les conclusions sobre les quals llança la veu d’alarma aquest informe, que es realitza periòdicament des de 1995. Aquest document es basa en les respostes aportades l’any passat per 99.647 adolescents de 15 i 16 anys de 35 països europeus (3.557 d’ells espanyols), un col·lectiu clau per a avaluar l’inici dels joves en l’ús de substàncies. S

Segons el mateix estudi,un de cada sis estudiants europeus (17%) declaren haver consumit alguna droga il·legal almenys una vegada en la seua vida, encara que el percentatge oscil·la entre el 4,2% a Kosovo i el 29% de la República txeca, 28% d’Itàlia, 24% de França i 23% d’Espanya.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia