(EFE) El grup d’investigació de Sistemes Intel·ligents d’Accés a la Informació (SINAI) de la Universitat de Jaén (UJA) han creat una aplicació a la qual insultar per a generar recursos lingüístics. Aquesta aplicació s’ha realitzat amb la participació conjunta de investigadors de la Universitat d’Alacant (UA).

Es tracta d’un ‘bot’, denominat FER, que recull els insults i els emmagatzema amb l’objectiu de generar un dels recursos lingüístics més utilitzats en Tecnologies del Llenguatge Humà (TLH), els lexicones (llistes de paraules), segons expliquen en un comunicat des de la UJA.

Aquest treball s’emmarca en un projecte d’investigació orientat a desenvolupar models del llenguatge, denominat LIVING-LANG, que dirigeix i coordina aquest grup d’investigació de la UJA.

Dins del marc d’aquest projecte, els investigadors de la UJA treballen a entrenar, mitjançant algorismes d’aprenentatge automàtic, sistemes computacionals basats en Tecnologies el Llenguatge Humà per a afrontar diferents problemes socials molt d’actualitat.

És el cas de detecció de notícies falses (‘fake news’), el ciberassetjament, la propagació del discurs de l’odi i del llenguatge ofensiu, o la detecció de certs problemes de salut mental com l’anorèxia, la depressió i fins i tot la prevenció del suïcidi.

“Per a desenvolupar aquests sistemes és fonamental i imprescindible comptar amb recursos lingüístics que permeten entrenar als sistemes d’aprenentatge automàtic, concretament, per als sistemes de detecció automàtica de llenguatge ofensiu, és molt interessant comptar amb diferents diccionaris i lexicones d’insults, paraules malsonants”, indiquen des del grup *SINAI.

A causa de la dificultat d’aconseguir els mateixos, els investigadors del projecte LIVING-LANG busquen la col·laboració de la ciutadania en general, per al que han recorregut a la creació de FER, que s’executa dins de l’aplicació de missatgeria Telegram i s’instal·la en els telèfons intel·ligents (android i iOS) amb l’únic objectiu de recollir insults de la gent.

Una vegada instal·lada en el mòbil, s’obri un diàleg en el qual l’usuari pot incloure tots els insults, quants més millor, als quals FER contesta amb certa sorna i ironia amb la finalitat d’aconseguir més insults per part de l’usuari.

“El sistema va emmagatzemant tots aquests insults que posteriorment seran processats per a ser inclosos en un recurs lèxic que serà posat a la disposició de la comunitat científica i que servirà a més per a entrenar als sistemes d’aprenentatge automàtic que s’estan desenvolupant”, expliquen els investigadors.

Per a accedir a FER, l’usuari ha de tindre instal·lada prèviament l’aplicació de Telegram i a continuació n’hi ha prou amb prémer en el següent enllace https://t.me/insultaafierobot, una vegada dins, és necessari proporcionar dades sobre l’edat i el sexe per a començar a enfadar a FER.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia