En aquest reportatge volem parlar d’una empresa agrícola nascuda en la Cooperativa Agrícola de Bétera. Parlem de CABET Agrícola, una finca d’origen cooperatiu, on un grup de 10 agricultors han aportat les seues parcel·les, treball i il·lusió per a poder iniciar un projecte de futur que puga anar creixent i incorporant nous agricultors que ho enriquisquen. Aquest projecte del qual parlem és l’adopció d’arbres de CABET a través del sistema CROWDFARMING.  Aquest sistema permet comprar aliments directament als agricultors, creant un impacte social i ambiental positiu.

Actualment, CABET està formada per 16 parcel·les que sumen 10,5 Ha. Catorze d’elles en el terme municipal de Bétera, una en el terme municipal de Llíria i una altra a Vilamarxant, tots dos són municipis pròxims. En la seua vocació està que aquest projecte no quede reduït al nostre poble, sinó que puga ser desenvolupat en altres pobles i països servint d’element transformador.

Actualment som tres enginyers en l’equip. Dirigeixen les plantacions dels seus agricultors seguint els criteris de l’agricultura ecològica i s’asseguren que tots els operaris que facen treballs en aquestes parcel·les complisquen amb tots els requisits legals, socials i mediambientals.

Adopció d’arbres a través de Crowdfarming

Així, com a productors de fruita ecològica, CABET ven mangranes, taronges, clementines així com caquis, a través de Crowdfarming a diferents països europeus, a més de per tota Espanya (Anglaterra, Alemanya, Polònia, Holanda, França…) Però no ho fa venent només caixes soltes, doncs va més enllà. Així, a través de la web de Crowdfarming tens l’opció d’adoptar un arbre de magranes, taronges o clementines, segons la temporada de cada fruita. Un poc abans de l’estiu es va començar amb l’adopció d’arbres de magranes i, en acabar la temporada de les magranes ara estan amb l’adopció dels arbres de les taronges i clementines i també amb la venda de caixes de caquis.

Qui adopta un magraner de la finca “Cabet” rep directament la seua collita a domicili en forma de magranes. És a dir, directament de l’arbre a la seua casa.

Com funciona l’adopció i què es rep?

El “Farmer” (figura de l’enginyer agrícola), Paco Alufre, és l’encarregat de cuidar de l’adopció de cada usuari i li trau una foto perquè qui adopte puga veure l’evolució del seu arbre adoptat. També es pot descarregar un certificat d’adopció i, inclús, planificar una visita a la finca. No hi ha compromís de permanència. Una vegada que es reba el producte i si agrada l’experiència, es pot decidir si es renova l’adopció.

Qui apadrina, adopta un arbre que Cabet cultiva sota la normativa d’Agricultura Ecològica de la Unió Europea. S’està en procés de conversió i esperen obtindre el segell en 2024.

Durant el procés de compra es pot triar el nom amb el qual identificaran el teu arbre.

Durant la temporada de cada fruita, es pot anar rebent la quantitat de collita que es reserva en el moment de l’adopció. El format d’enviament són caixes amb X quilos, depenent de la fruita en concret de cada temporada.

Passada la data límit per a adoptar l’arbre de cada fruit (depén la temporada de cada fruita), comença la temporada d’enviament. Es pot planificar els enviaments una vegada que s’haja completat el procés d’adopció.

Per què adoptar?
  • Coneix qui, com i on es produeixen els teus aliments. Adquireix els teus aliments de manera conscient.
  • Compra directament al productor. Ajuda a generar major riquesa i millors treballs en entorns rurals.
  • Planifica’t i permet que el Farmer cultive sota demanda. Així aconseguirem evitar el desaprofitament de menjar que es cultiva sense que tinga venda.
  • Premia als Farmers que s’esforcen per un embalatge i unes pràctiques de cultiu que respecten el medi ambient.
Com es pot adoptar?

Crowdfarming compta amb una pàgina web on es publica els seus productors. Segons la temporada, va anunciant el mercat de productors que té disponible. Ací trobaràs els següents enllaços per a poder adoptar arbres de Cabet i/o comprar caixes.

A més a més, Cabet Agrícola també compta amb una pàgina web on pots seguir les adopcions de manera classificada: fer clic ací.

D’altra banda, pots seguir les seues novetats a la seua pàgina de Facebook @CabetAgricola i Instagram @cabet_eco.

Qualitat i professionalitat

En Cabet creuen en l’aprofitament d’aliments, però també volen oferir la millor fruita, per la qual cosa aquella que no complisca amb el seu estàndard de qualitat serà destinada a la indústria per a l’obtenció de suc. Segueixen rigorosos protocols sobre maduresa interna, externa, analítiques, etc., que garantisquen que quan arribe la seua fruita a la casa d’adopció puga apreciar, no sols la dedicació i la passió dels nostres agricultors, sinó el sabor, aroma i color que aporta la nostra terra.

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia