La baixada de l’IVA de les màscares quirúrgiques d’un sol ús del tipus general (21%) al superreduït (4%) començarà a aplicar-se a partir de demà dijous, 19 de novembre, després de la publicació aquest dimecres en el BOE del reial decret llei en el qual s’inclou la mesura.

Aquesta rebaixa de l’IVA sobre els lliuraments, importacions i adquisicions intracomunitàries de màscares estarà en vigor fins al 31 de desembre de 2021 davant l'”ús generalitzat que s’està veient obligat a fer la població com a conseqüència de la prolongació de la pandèmia”.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), per part seua, considera positiu el recent canvi de postura del Govern a favor d’una reducció del cost de les màscares gràcies a l’aplicació d’un IVA superreduït del 4%, tal com van fer altres països membres de la Unió Europea. Encara que l’ideal haguera sigut deixar l’IVA en el 0% i haver-lo fet abans: OCU va sol·licitar mesures similars fa cinc mesos.

Al seu torn, considera que la rebaixa del preu màxim de les màscares quirúrgiques de 0,96 a 0,72 euros és clarament insuficient. És més, troba a faltar preus màxims en totes les màscares, també en les màscares higièniques i les FFP2, recomanables per a la població de risc.

No obstant això, totes dues mesures són insuficients per a aconseguir una reducció efectiva del cost mensual que les famílies han d’afrontar, especialment per a les més vulnerables, indica. Per això OCU sol·licita al Govern que contemple el repartiment gratuït de màscares per al 10% de les famílies els ingressos de les quals no els aconsegueixen per a adquirir-les amb la suficient freqüència, la qual cosa posa en risc la seua eficàcia filtrant i, per tant, la necessària prevenció del contagi del virus. I és que l’ús de màscares per a una família de quatre membres, fins i tot reduint l’IVA al 4%, suposa un cost mensual mínim 40 euros si usen les higièniques d’un sol ús (emprant una màscara diària). Un cost fix que no fa sinó gravar la seua precària economia domèstica, tal com denuncia OCU en #mascarillasparatodos.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia