La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha impulsat una guia per a ajudar els equips docents i les comunitats educatives d’escoles i instituts per a transformar els patis en espais coeducatius que promouen relacions igualitàries i inclusives.

La ‘Guia de patis coeducatius‘ orienta els equips docents en l’ús dels patis escolars com a espais de socialització i els dona pautes per a la realització d’un diagnòstic de la situació de partida, així com recomanacions que cal tindre en compte a l’hora de dissenyar un pati coeducatiu. A més, també inclou exemples de bones pràctiques en la transformació dels espais desenvolupades per 22 centres del sistema educatiu valencià.

El document és d’accés lliure i es pot descarregar en el REICO, el repositori de recursos per la igualtat i la convivència, del web d’Inclusió Educativa (consultar ací). Aquest enllaç, a més, conté una càpsula de vídeo en què l’autora de la guia, la doctora en Psicologia i professora de Florida Universitària Sandra Molines, ha detallat les principals claus de la seua proposta.

Molines és una de les veus expertes en l’àmbit de la coeducació al nostre territori. La seua tesi ‘La coeducació en un centre educatiu: anàlisi del pati escolar’ va donar lloc al documental ‘Patis vius, patis coeducatius’ (consultar ací), impulsat per l’Associació per la Coeducació a la qual pertany Molines.

La guia anima també al fet que les iniciatives per a redissenyar els patis siguen participatives i que tota la comunitat educativa hi tinga veu.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha anunciat també que “a principis de 2021 se celebrarà un seminari sobre infraestructures educatives innovadores en què s’inclouran ponències sobre la construcció de patis coeducatius en el redisseny dels centres escolars que estem duent a terme”.

A la trobada, a més de definir paràmetres per a la creació de patis coeducatius de manera generalitzada, es definiran les mesures per a l’obtenció del distintiu d’eficiència energètica i sostenibilitat de les infraestructures escolars i es tractarà com reduir la petjada de carboni dels centres. Les conclusions es tindran en compte per a elaborar els plecs tècnics per a la construcció i reforma dels centres educatius.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia