Bétera va emprendre, farà cosa de menys d’un mes, la XIII campanya arqueològica en el jaciment romà i visigot de l’Horta Vella de Bétera. Aquest espai va ser habitat entre el segle I i IX d. C.

Amb aquesta campanya es pretenia equiparar el valor de les termes ja visitables a la zona nord del jaciment encara per descobrir.

Així, amb la intervenció es pretenia documentar els nivells d’ocupació i estructures constructives de l’època alt-imperial en el sector nord del jaciment, zona on la potència estratigràfica era de més de 3 metres.

Durant la campanya, el més rellevant, ha sigut l’excavació d’un conjunt de set xicotetes dependències de planta quadrada, per a les quals es presumeix un caràcter agrícola, de les quals quatre estan completes i altres tres només parcialment, que obrin a un carrer central empedrat de 10 m de llarg per 1,55 m d’ample, orientada aquest-oest i que ofereix un excel·lent estat de conservació, “digne d’un carrer pompeià”, tal com han coincidit a afirmar l’Arqueòleg, Josep Burriel i el catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de València, José Luis Jiménez.

Encara que els treballs finalitzen demà divendres i s’està a espera de la interpretació que puga proporcionar l’estudi dels resultats, els codirectors del projecte, Josep Burriel i José Luis Jiménez, ja parlen que “és evident que aquest sector funcionaria al mateix temps que el conjunt termal presidit per una gran natatio”. Per consegüent, des del punt de vista patrimonial, es tracta d’una important novetat que incrementa el valor d’aquest jaciment de cara al seu museització.

A més a més, també s’han recuperat objectes de gran interés arqueològic, com és una moneda de Cayo Julio Cesar Octavià, el primer emperador de Roma, que va ser encunyada en la colònia VICTRIX IULIA LEPIDA, després Celsa, en l’actual província de Saragossa; a més de gran quantitat de fragments d’àmfores, de ceràmica comuna, alguns fragments de vidre i objectes de ferro.

L’any vinent 2021 es compleixen 20 anys des de la primera de les campanyes arqueològiques realitzades en la Vila Romana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia