L’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana (AMDComVal) ha participat en el I Congrés Internacional Divulgació i Periodisme El Camí del Sant Greal que se celebra a Massamagrell.

En la ponència, la AMDComVal va posar l’accent en la importància dels mitjans digitals per a acostar el Camí del Sant Greal i l’Any Jubilar als lectors “creant una opinió pública favorable, que conega pels seus mitjans de proximitat l’existència d’aquest projecte i de les seues activitats posant en l’agenda *setting dels mitjans aquesta interessant iniciativa que encara resulta bastant desconeguda per a la gran majoria dels ciutadans de la Comunitat Valenciana”, segons va explicar el president AMDComVal, Manuel Furió.

9 sessions de treball, més de 30 ponents i 37 països

Organitzades per la Associació Cultural El Camí del Sant Greal i la Comissió Científica Internacional d’Estudis del Sant Greal, i patrocinat per l’Ajuntament de Massamagrell, les jornades coincideixen amb la celebració de el Any Jubilar del Sant Calze de València. A través de 9 sessions de treball, que continuen desenvolupant-se al llarg del divendres,  constitueix la primera fita significativa de El Camí del Sant Greal en el seu segon any jubilar, que arrancava el passat 25 d’octubre. Un fòrum de treball que pretén ser el punt de partida d’accions encaminades a reivindicar la importància del paper que va jugar en la història l’única copa de benedicció hebrea que es conserva després de més de 2.000 anys, i que està despertant la màxima expectació, com ho demostra el fet que està sent seguit simultàniament en 37 països via streaming.

Un esdeveniment internacional que demostra que amb seguretat no cal renunciar a la cultura

El congrés arrancava amb la benvinguda per part d’Ana Mafé, presidenta de l’Associació Cultural Camí del Sant Greal, i de les autoritats eclesiàstiques vinculades directament amb el Sant Calze de València, com José Verdeguer o Álvaro Almenar. També oferia unes paraules Francisco Gómez, l’alcalde de Massamagrell, escenari del congrés. L’esdeveniment, que se celebra amb els més estrictes protocols Covid, està servint per a demostrar que, malgrat la situació actual provocada amb la crisi sanitària del coronavirus, és possible mantindre propostes i activitats culturals de primer ordre d’una forma totalment segura.

En aquest sentit, l’organització vol agrair el treball que estan desenvolupant els membres de Protecció Civil de Massamagrell, així com a Manuel, Andrea i Eugenio la seua labor i cooperació perquè l’I  Congrés Internacional de Divulgació i Periodisme estiga resultant tot un èxit.

Durant la inauguració, es guardava un minut de silenci en record d’Enrique Senent Sales, president de l’Associació Cultural El Camí del Sant Greal mort recentment.

El punt de vista periodístic sobre la radiografia de la situació actual del Sant Calze de València

Entre altres intervencions, el periodista, documentalista i escriptor Francisco Contreras Gil compartia taula amb Jorge Manuel Rodríguez, president Centre Español de Sindonología. María Gómez, professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València i Bartolomé Nofuentes, president de la Comissió d’Assumptes Europeus de EUMAHS, completaven la radiografia del panorama actual entorn de les investigacions, estudis científics i projecció internacional del Sant Greal.

Fernando Mullor Grifol, director del programa radiofònic El *Candelabro (Múrcia); Vicente Bellvis, redactor cap de València News; Will McCarthy, periodista anglés Revista 24/7 (València); Héctor González, president de l’Associació Professional de Periodistes Valencians; Manuel Furió, president de l’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana; Pere Valenciano, director El Periódico d’Ací i Jose Cuñat, director València Notícies, van anar dibuixant, des de la seua experiència, la situació actual entorn del Sant Calze de la Catedral de València. En representació d’Aragó, participava en aquesta primera jornada del congrés la periodista Rebeca Ruiz, directora de Jacetania Express.

El Sant Greal com a element vertebrador del territori i generador de riquesa

Tots ells coincidien en la necessitat d’impulsar diferents accions per a aconseguir que el Sant Greal deixe de ser el gran desconegut per a consolidar-se com a element vertebrador del territori, de manera conjunta, a Aragó i València.

El potencial turístic, cultural, històric i patrimonial de la història que envolta al Sant Calze, que va estar amagat durant més de tres segles en Sant Joan de la Penya abans d’arribar a terres valencianes, ha de generar, segons el parer dels professionals de la comunicació, sinergies entre les dues comunitats que desemboquen en riquesa per a aquells pobles que formen El Camí del Sant Greal, Ruta del Coneixement, Camí de la Pau, que ve forjant-se des de 2002 i que està experimentant un nou impuls amb motiu de l’Any Jubilar del Sant Calze de València. Una tasca en la qual la societat civil ha de fer un pas avant, i en la qual el suport i la responsabilitat dels mitjans de comunicació ha de ser necessàriament compartida per les diferents administracions implicades en el projecte.

La primera jornada del congrés, que continua aquest divendres amb la intervenció de l’escriptor i periodista Javier Sierra, Premi Planeta 2017, al costat d’altres investigadors, escriptors i periodistes, s’acomiadava amb les ponències dels experts Gabriel Songel i Juan Agustín Blasco Carbó, que abordava en la seua intervenció la llegenda de Parzifal.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia