(EFE) Els aeroports espanyols es preparen per a exigir a partir d’aquest dilluns, 23 de novembre, una prova PCR negativa realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada al país als passatgers que vinguen de països considerats de risc, així com per a realitzar test d’antígens a aquells que no la tinguen, els qui s’exposen a una sanció.

Espanya demanarà des d’aquest dilluns als viatgers procedents de països o zones de risc (aquesta llista s’actualitza cada quinze dies en les webs www.mscbs.gob.es i www.spth.gob.es), independentment de la seua nacionalitat o lloc de residència, una PCR negativa feta en les 72 hores prèvies a l’arribada a Espanya per a poder entrar al nostre país.

Aquestes mesures se sumen als controls que per a contindre la pandèmia de coronavirus es duen a terme actualment a tots els passatgers internacionals en els punts d’entrada, de tal manera que es manté el control de temperatura, el control visual i el control documental (el formulari de control sanitari), segons la normativa establida pel Ministeri de Sanitat.

Els aeroports, a més, continuaran recordant per megafonia i amb cartells lluminosos la necessitat de portar màscara i de complir les mesures higièniques requerides per les autoritats sanitàries.

A partir de demà, els passatgers que arriben als aeroports s’han de dirigir a les finestretes de control, en les quals hi ha uns cartells amb la llegenda “foreing health authority” i on membres de Sanitat Exterior s’encarregaran de recepcionar les PCR que porten.

En cas que els viatgers no porten la PCR amb si, per la qual cosa poden ser sancionats, hauran de fer-se el test d’antígens en els propis aeroports, on obtindran el resultat de la prova en un termini d’aproximadament una hora.

Per a això, s’han habilitat unes zones d’espera, una per a abans si es fes el test i una altra per a esperar a conéixer el resultat; una sèrie de sales en les quals el personal mèdic realitzarà les proves i un altre espai d’aïllament per a persones que puguen donar un resultat positiu en aquest test d’antígens.

A més, s’ha disposat un nou punt de control secundari per, si mancada algun tipus de documentació que emplenar, poder-lo fer allí amb l’ajuda de personal especialitzat.

Els aeroports ja comptaven amb un dispositiu implantat per als controls sanitaris, que ara es veurà ampliat per a realitzar tots aquests tràmits i els test, en cas de ser necessari.

Si el passatger dona negatiu en el test d’antígens podrà continuar el seu viatge amb normalitat, i si dona positiu s’activaran els protocols d’alerta sanitària establits en coordinació amb les comunitats autònomes, a fi de la seua derivació a un centre sanitari.

Els controls sanitaris a l’arribada a Espanya són d’obligat compliment, pel que negar-se a això comporta l’aplicació de la sanció corresponent.

Com una altra novetat, el formulari de control sanitari, que tot viatger ha d’emplenar abans de la seua entrada a Espanya, inclourà a partir d’ara una pregunta sobre si disposa d’una PCR negativa realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada al nostre país.

El document ha de ser original, redactat en espanyol o en anglés i en format paper o electrònic.

En el cas que el formulari no s’haja pogut emplenar telemàticament, a través del codi QR generat a través de la web www.spth.gob.es  o de l’aplicació Spain Travel Health-SpTH, es podrà presentar en format paper abans de l’embarque, i en aquest cas haurà d’acompanyar-se amb el document acreditatiu original de la realització de la prova diagnòstica.

Els passatgers que mostren el seu PCR negatiu podran abandonar l’aeroport llevat que els controls de temperatura o documentals detecten algun símptoma o sospita de COVID-19, i en aquest cas hauran de fer-se un test ràpid d’antígens en els mateixos aeroports.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia