Com cada 22 de novembre, aquest diumenge se celebra Santa Cecília (commemorant la seua mort) i, per tant, el dia dels músics. Doncs, aquesta santa és considerada com la patrona de la música.

Aquesta màrtir cristiana va ser retratada en el segle XV pels artistes de l’època, sempre tocant l’arpa o altres instruments musicals. Per aquest motiu se li ha vinculat tant a aquest art.

Les primeres celebracions d’aquesta data es remunten a l’Edimburg de 1695. Posteriorment es van unir a les celebracions països com Alemanya, Espanya i França. A Amèrica Llatina va ser el Brasil el país pioner de celebrar una festa el 22 de novembre, començant entre 1919 o 1920, estenent-se posteriorment a la resta dels països iberoamericans.

A més a més, hem pogut saber que també un 22 de novembre es van produir altres efemèrides musicals importants, com les següents:

  • 1901: naix el compositor espanyol Joaquín Rodrigo (1901-1999), autor del Concert d’Aranjuez (1939).
  • 1901: mor el compositor mexicà Genaro Codina (1852-1901), autor de la Marxa Zacatecas.
  • 1908: mor el músic francés Claude-Paul Taffanel (1844-1908), qui es considera el fundador de l’escola francesa de la flauta.
  • 1913: naix el compositor, director d’orquestra i pianista britànic Benjamin Britten (1913-1976), considerat el més important creador musical acadèmic anglés del segle XX.

D’aquesta manera, queda patent que el 22 de novembre és un dia important per als músics i els amant de la música. Per aquest motiu, moltes societats musicals solen realitzar durant aquest dia i els dies pròxims a ella diferents celebracions i actes commemoratius. Aquest també és el cas del Centre Artístic Musical de Bétera (CAMB), el qual tots els anys prepara diversos esdeveniments. No obstant això, tant per a aquesta societat musical com per a altres, enguany ha sigut la realitat ben diferent a causa de la pandèmia. En aquest sentit, les activitats que el CAMB habitualment celebra aquest cap de setmana i l’anterior cada any no han pogut dur-se a terme. De tota manera, la imatge de la patrona dels músics roman aquests dies a la seu del centre, tal com ha indicat la mateixa societat a les seues Xarxes Socials.

D’altra banda, també ha tingut lloc una nova edició del Premi Pas de Grau, complint amb totes les mesures de seguretat establides per la Covid-19. En aquest sentit, el CAMB ha volgut felicitar a través de les seues xarxes Socials el treball tant d’alumnes com professors. A més, ha valorat el suport des de casa i li ha donat l’enhorabona als guanyadors. Per a finalitzar, ha agraït la llavor del tribunal format per Pere VicenteAndrés Belmonte i José Vicente León.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia