(EFE) El Grup d’Investigació en Processos Electorals i Opinió Pública (GIPEyOP) de la Universitat de València ha realitzat una enquesta sobre situació, valoració i percepció vinculada a la covid-19 elaborada en tota Espanya. Els resultats d’aquest treball indiquen que el 55,4 per cent dels espanyols tendeix a evitar espais tancats quan ix de casa, un 36,5 per cent ha deixat d’anar a bars i restaurants, i un 32 per cent allarga l’ús de la màscara més enllà de la seua vida útil.

L’enquesta, basada en 1.955 respostes recollides del 23 de setembre al 14 d’octubre, reflecteix que hi ha hagut modificacions tant en les relacions com en els hàbits quan s’ix de l’habitatge habitual: només un 13,1% afirma que el seu comportament és el mateix que abans, i només un 12,5% no té cap restricció en eixir.

Per contra, un 43,8% afirma que ha reduït el nombre de persones amb les quals es relaciona, i un 37,6% assegura que només es relaciona amb un entorn més pròxim.

A més, un 55,4% afirma que sol evitar espais tancats quan ix de casa; un 22,1% indica que només tria espais oberts, i un 10% sosté que pot optar per espais tancats sempre que hi haja bona ventilació.

L’enquesta reflecteix també que, abans del primer estat d’alarma, tothom es reunia almenys una vegada per setmana en algun bar o restaurant (només un 5,5% no ho feia), però ara un 36,5% assenyala que evita anar a bars i restaurants, encara que hi ha un 51,5% que ho fa una o dues vegades per setmana.

Respecte al temor davant la possibilitat de contagiar-se de coronavirus, el 27% afirma que sale de casa amb normalitat, però amb algun temor; el 19,6% manifesta que no té por, però només ix a fer tasques bàsiques, i els qui asseguren que salen amb normalitat i sense cap temor suposen el 14,7%.

Sobre la possible alteració en les hores de descans, un 29,9% afirma que dorm pitjor que abans de l’inici de la crisi, mentre que un alt percentatge (64,7%) no ha vist afectat el seu somni, i es xifra en el 5,4% els qui dormen millor.

Quant a l’ús de mesures profilàctiques per a no contraure el virus, la mesura utilitzada per excel·lència és la higiene de mans (un 62,3%) i destaca també l’ús de la màscara, sobre la qual el 40,2% afirma que la canvia amb assiduïtat després de la seua vida útil.

No obstant això, un terç de la població, el 32,3%, confessa que la reutilitza més del que deguera, i és ressenyable el percentatge dels qui es cuiden el sistema immunològic per a previndre qualsevol infecció (un 24,1%).

En termes de seguretat laboral, a la pregunta de si senten algun tipus d’amenaça en la seua situació, quasi la meitat dels treballadors sent alguna inquietud: un 25,2% creu que es veuran afectats per falta d’activitat econòmica, un 7,5% per retallades de plantilla i un 15,2% per retallades de salari.

Així mateix, un percentatge molt xicotet, inferior a l’1%, indica que veu amenaçat el seu treball per haver hagut d’ajudar en l’entorn familiar i haver rendit menys.

Quant a l’experiència del teletreball, la preferència seria alternar les opcions de teletreballar i desplaçar-se al lloc de treball (40,7%), seguida de mantindre el teletreball (un 30,9%), i només un 8,8% dels qui ja teletreballen preferirien deixar de fer-ho.

L’enquesta també recull que quasi una quarta part de la població no ha tingut cap dia de vacances aquest estiu (un 23,2%, enfront del 4,5% de 2019), mentre que un 27,3% ha tingut entre quinze dies i un mes.

La nota que rep el Govern sobre la seua gestió de la segona onada de la pandèmia és menor a la qual va rebre durant el confinament: abans de l’estiu la gestió sanitària l’aprovava un 42,9% i ara ho fa un 31,6%, i la gestió econòmica passa d’un suport del 44,5% al 37,1%.

Respecte a l’estimació de vot, el PSOE obtindria un 21%, seguit de Vox (19,7%), PP (17,4%), Unides Podem (13,3%) i Ciutadans (5,5).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia