DAVANT EL “SERVEI DE DINAR PARA EMPORTAR”

CONSELLER VICENT MARZÁ,

Ens dirigim a vosté, per a pronunciar-nos sobre les mesures publicades a data de 24/11/2020, sobre el “Servei de dinar per a emportar”, iniciativa que aplaudim totes les famílies.

Segons aquesta nota “La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha organitzat, juntament amb les empreses que presten el servei de menjador escolar, un nou servei de menú per a portar destinat a l’alumnat usuari del menjador escolar durant els dies que haja d’estar confinat a casa per motius de Covid-19”.

Sobre aquesta mesura, especifica que només faran ús d’aquest servei els alumnes/as l’aula del qual estiga confinada per causa de COVID.

Ens sembla una situació que genera desigualtats entre els xiquets i xiquetes. Cal tindre en compte, que hi ha xiquets i xiquetes que es troben confinats, per motius d’especial protecció a la salut, davant el COVID.

Dit això, i arran d’aquesta situació, part d’aquests xiquets i xiquetes, han perdut el dret a la beca, per no fer ús d’aquest servei. Doncs bé, és el protocol habitual, quan no s’usa el servei, aquest passa a ser donat de baixa.

No obstant això, en molts casos, els motius causants d’aquesta absència en el servei de menjador dels col·legis, són els efectes de la pandèmia per COVID, i el deure i dret de l’especial protecció a la salut.

Conseller Marzá, els xiquets i xiquetes que són a les seues cases, que tenen aprovada l’educació domiciliària pels motius que haja al·legat cada família, i tenen dret a beca, han de meréixer tindre el mateix servei del qual disposen els seus companys quan l’aula es declara en aïllament.

I no és veritat, Conseller, que no és just que les famílies en situació d’aïllament preventiu justificat perden un any de beca de menjador?

Són precisament les famílies més vulnerables econòmicament qui té dret a la beca, ho necessiten per a la correcta alimentació dels menors, i a més, tenint aprovada l’Educació en domicili, són les famílies que estan més en risc davant el COVID.

-Les famílies amb Educació en domicili han de ser atesos pel “Servei de dinar per emportar” tant temps com continue la situació generada pels efectes del *COVID.
-A les famílies a les quals se’ls haja retirat la beca de menjador, per no fer ús d’ella, i es troben en situació d’educació domiciliària, se’ls ha de tornar a reconéixer el dret a la beca, per a poder fer ús del “Servei de dinar per emportar”.

Des de la Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana-DERPA, sol·licitem equitat per al nou servei “Servei de dinar per emportar”, ja que entenem que no s’ha d’afavorir a un col·lectiu perjudicant a un altre.

Carta escrita el 28 de novembre de 2020 i enviada a Betera.com a les 23.08 hores.

ANUNCI DE MARZÁ DE LA PRESTACIÓ DEL SERVEI

Per a contextualitzar el tema del qual es parla en la nota (carta) enviada per la Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana-DERPA,  cal recordar que dimarts passat la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport informava a través de nota de premsa d’haver organitzat, al costat de les empreses que presten el servei de menjador escolar, un nou servei de menú per a portar destinat a l’alumnat usuari del menjador escolar durant els dies que haja d’estar confinat a casa per motius de la COVID-19.

Les famílies de l’alumnat en situació de confinament podran recollir en el centre educatiu el menjar per als seus fills i filles a partir de l’1 de desembre sense cap recàrrec sobre el preu establit o sobre la beca menjador. Igual que els plats que se serveixen en el menjador escolar, en cas que l’alumnat present alguna al·lèrgia o intolerància alimentària, rebrà el menú per a portar convenientment elaborat i identificat.

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va destacar que “amb aquesta iniciativa fem un pas més en l’atenció integral a l’alumnat, ja que no sols garantim l’assistència educativa a distància durant els dies de quarantena, sinó que també assegurem a les famílies usuàries del menjador escolar la possibilitat d’emportar-se el menjar a casa”, i va afegir: “Agraïm de nou la col·laboració dels equips directius dels centres educatius i de les empreses de menjador per a posar en marxa aquest programa, així com tot l’esforç exemplar que estan fent les comunitats educatives en aquest marc de pandèmia sanitària”.

Per a activar aquest servei, el primer dia de confinament del fill o filla, la família haurà d’informar el centre educatiu si desitja o no que se li facilite el menú per a portar.

Les famílies, o aquelles persones en les quals deleguen, hauran de recollir en el centre el menú tenint en compte una sèrie de mesures de prevenció i recomanacions bàsiques com garantir la distància de seguretat i les mesures de protecció adequades en el moment del lliurament del menú.

S’aconsella també a les famílies que preferentment no conserven aquests menjars per a consumir en dies posteriors, de la mateixa manera que no han de congelar-la ni tampoc guardar els sobrants.

Així mateix, es recomana llavar-se les mans abans de conducta a l’obertura de l’envàs alimentari i, una vegada retirada el menjar, es recorda que l’envàs ha de depositar-se al contenidor de reciclatge adequat.

El menú per a portar consta de primer i segon plat, i postres, i se serveix en envasos d’un sol ús. El repartiment d’aquests menús, així com l’horari en què es durà a terme, l’organitzarà cada centre educatiu en coordinació amb l’empresa que preste el servei de menjador.

Nota de premsa enviada als Mitjans de comunicació per Conselleria d’Educació dimarts passat 24 de novembre  i també publicada en www.gva.es.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia