(EFE) Algunes comunitats ultimen les mesures i acords sobre tancaments perimetrals i obertura de comerços a una setmana del pont de la Constitució o de la Immaculada, mentre que unes altres ja han decidit tancar els seus territoris aquests dies intentat arribar amb millors xifres de contagis al Nadal.

Es tracta de Madrid -tancada entre el 4 i el 14 de desembre-, País Basc -fins al 10-, Comunitat Valenciana i Murcia -fins al 9- o Ceuta, que manté restriccions per a viatges a la Península i el Marroc fins al 8 de desembre.

En algunes regions els tancaments ja acordats van més enllà del pont i s’acosten a la festivitat de Nadal: a Catalunya -en principi fins al 21-, La Rioja -el 19- i Navarra -fins al 18-.

Altres regions apel·len a la “prudència” i a l’evolució de les dades i esperen fins a última hora per a adoptar aqueixa decisió i l’obertura o no d’establiments, així com els seus horaris.

Astúries roman tancada i va prolongar el tancament de les tres principals ciutats, Oviedo, Gijón i Avilés fins al 3 de desembre; Castella i Lleó s’ha fixat el 4 de desembre per a abordar l’obertura de comerços i Galícia també es marca aqueix dia per a decidir sobre les limitacions d’entrada i eixida que manté en 68 municipis.

Aquesta és la situació per comunitats autònomes a una setmana del pont, amb l’excepció de Canàries, que manté vols amb la península i entre les illes i té tots els seus negocis oberts.

COMUNITAT DE MADRID

La comunitat tancarà els seus límits durant deu dies, des del divendres 4 fins al dilluns 14 de desembre, per a arribar a les festes nadalenques en les millors condicions possibles des del punt de vista epidemiològic.

El Govern madrileny ha instat als ciutadans a evitar les aglomeracions i els carrers comercials en el pont de desembre i per Nadal; la Delegació del Govern prepara el dispositiu de seguretat i mobilitat per al pont de la Constitució.

CATALUNYA

Els bars i restaurants de Catalunya han obert de nou aquesta setmana.

El Govern no preveu ara com ara ampliar el confinament municipal de cap de setmana a tots els dies del pont de desembre, amb el que a partir del dilluns dia 7, a les 6 del matí, els catalans podran moure’s lliurement per la regió.

El tancament del perímetre municipal s’aplica des del divendres a les 6.00 hores -en la pràctica és des de les 22.00 hores del dijous, quan s’imposa el toc de queda nocturn-, fins a les 6.00 hores del dilluns.

COMUNITAT VALENCIANA

Existeix tancament perimetral de la comunitat almenys fins al final del pont: el 9 de desembre conclouen les restriccions en vigor i es revisaran les mesures en funció de la situació epidemiològica, encara que l’Executiu valencià ha dit que per a això haurà d’estar “molt bé, molt bé i no sembla que vaja a ser aquesta la dada”.

La restricció d’entrada i eixida de persones de la comunitat -excepte desplaçaments justificats- està vigent des del passat 30 d’octubre.

“El pròxim pont hem de tindre més prudència que mai perquè tot el que hem avançat, es pot perdre si ens relaxem”, ha dit el seu president, Ximo Puig.

CASTELLA I LLEÓ

Les províncies de Segòvia i Àvila han reobert la seua hostaleria, centres comercials i gimnasos després de tres setmanes de tancament total a Castella i Lleó, mentre que la resta de províncies mantenen la suspensió d’aquestes activitats.

Dins del tancament perimetral que regeix en tota Castella i Lleó, les províncies de Segòvia i Àvila té fins al 3 de desembre una limitació d’entrada i eixida del seu perímetre conjunt per tindre millors registres epidemiològics que la resta de la comunitat.

Està previst analitzar aquests dies les mesures per a hostaleria, instal·lacions esportives i centres comercials vigents per si es poden cancel·lar a partir del 4 de desembre.

GALÍCIA

Almenys fins al 4 de desembre, la Xunta ha optat per tancar per zones, que es concentren a l’entorn de les set ciutats: la Corunya, Lugo, Orense, Pontevedra, Santiago de Compostel·la, Vigo i Ferrol, i alguns municipis més amb alta taxa de contagis.

En total, 68 municipis tenen limitada actualment l’entrada i eixida dels seus territoris i treballen en “graus d’eixida diferents”, entre les ciutats i els nuclis rurals.

També fins a aqueix dia es mantenen altres restriccions, de tancaments de negocis d’hostaleria i la limitació de reunions només a convivents.

El president Núñez Feijó aposta per la “prudència” per veure com evoluciona la situació de cara al Nadal.

ANDALUSIA

Granada recupera des de la mitjanit d’aquest dilluns l’activitat no essencial tancada des del 10 de novembre per a frenar l’expansió de la covid, la qual cosa permet obrir a l’hostaleria i el xicotet comerç fins a les 18.00 hores.

La província s’iguala a Andalusia també en el toc de queda, que es manté de deu de la nit a sis del matí, i es prorroga com en la resta de la comunitat el tancament perimetral que limita la mobilitat.

El president andalús, Juanma Moreno, ha destacat que “tot el que hem pogut conquistar amb esforç i sacrifici es pot perdre en catorze dies si no assumim tots la nostra part de responsabilitat”, qui ha insistit a impedir aglomeracions, limitar reunions i mantindre mesures de seguretat i distància social per a no tornar al punt de partida.

BALEARS

De cara al pont, ha oferit proves PCR gratis a tots els residents de les illes que estan temporalment fora de l’arxipèlag i vulguen viatjar de la Península a Balears.

L’únic tancament perimetral vigent a Balears afecta a la ciutat mallorquina de Manacor, en vigor fins al 26 de novembre, encara que el Govern estudia alçar-ho abans, donada la bona evolució de la pandèmia en el municipi.

A partir d’aquest dissabte, Balears disposa d’un nou sistema d’alerta sanitària de 5 nivells, de 0 a 4, per a conéixer cada setmana quin és el nivell de gravetat de la pandèmia de la Covid-19 i, en conseqüència, aplicar restriccions o mesures de desescalada.

CASTELLA-LA MANXA

La comunitat manté el confinament perimetral “com a mínim” fins a passat el pont de desembre.

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha destacat que s’està treballant perquè el conjunt de la Comunitat Autònoma baixe de nivell i suavitzar les mesures en totes les poblacions, la qual cosa afectaria de manera positiva a l’activitat dels negocis.

ARAGÓ

A partir de demà, Aragó alça els confinaments perimetrals de les tres capitals, però mantindrà els provincials fins a avaluar la seua efectivitat i confirmar la tendència a la baixa dels contagis de *covid-19.

El Govern aragonés aposta per establir directrius comunes i consensuades en el conjunt del territori nacional per a contindre la pandèmia per Nadal.

És partidari de la prudència respecte a l’adopció de mesures adequades perquè ha assegurat que Aragó no es pot permetre “una quarta ona”.

LA RIOJA

Des de hui s’alça a Logronyo la restricció d’entrades i eixides i es reobrirà el sector hostaler, però la regió viu amb confinament perimetral fins al pròxim 19 de desembre, mesura que es mantindrà també a la ciutat d’Arnedo, on continuarà el tancament de la seua hostaleria.

Sobre el pont de la Constitució, el Govern de La Rioja espera que hi haja un acord de mínims entre Sanitat i comunitats en un pròxim Consell Interterritorial perquè “sempre han donat bons resultats”.

Tots els municipis de La Rioja tenen les mateixes mesures genèriques per a controlar la pandèmia, com el toc de queda des de les 23 hores fins a les 5 de l’endemà.

NAVARRA

El “pont foral” és de sis dies festius del 3 al 8 de desembre i ja estan obertes les terrasses de bars i restaurants de Navarra des d’aquest dijous, tancades des del passat 2 d’octubre per a evitar l’extensió de la pandèmia de covid-19.

El Govern navarrés no estudiarà fins a passat el pont de desembre i, depenent de les xifres d’incidència d’aqueixos dies, les mesures que podria adoptar per a contindre el contagi durant el Nadal, dates “altament crítiques” de les quals dependran els pitjors mesos d’hivern, ha recordat.

CANTÀBRIA

Durant el pont es mantindran a Cantàbria les restriccions per la Covid que suposen el tancament perimetral de la comunitat autònoma, la restricció de mobilitat entre municipis o el tancament de l’interior de locals d’hostaleria, entre altres.

Així ho ha confirmat el conseller de Sanitat, Miguel Rodríguez, qui ha recordat que la regió segueix “amb un nivell d’alerta 4, d’alerta màxima”. “De cara al pont es mantindran les mesures restrictives que tenim instaurades, pel que fa al confinament de la comunitat i al confinament dels municipis, el tancament de l’interior dels locals d’hostaleria, la limitació de les reunions a sis persones i el toc de queda a les deu de la nit”, ha detallat.

PAIS BASC

El lehendakari, Iñigo Urkullu, presideix aquest dilluns una reunió del consell assessor del Pla de Protecció Civil d’Euskadi (LABI) per a analitzar les restriccions que eviten la propagació de la covid en el pròxim Nadal.

En aquests moments les restriccions que estan vigents fins al pròxim 10 de desembre són fonamentalment el tancament total de l’hostaleria i l’avançament a les deu de la nit de l’inici de les restriccions de mobilitat nocturna; té confinament perimetral autonòmic i municipal.

EXTREMADURA

El perímetre d’Extremadura no està tancat, només hi ha restriccions d’entrada i eixida en tres municipis després que aquesta setmana haja alçat l’aïllament perimetral d’altres cinc.

Segons el conseller de Sanitat, José María Vergeles, Extremadura té previst mantindre el nivell 3 d’alerta -risc alt- fins al cap del pont de desembre, amb independència de la situació, perquè “hi ha indicadors que permetrien si tot va com sembla, portar a Extremadura al nivell 2 d’alerta”.

MÚRCIA

Si els casos de contagi van a la baixa, el Govern murcià vol relaxar el toc de queda, el tancament perimetral local i regional i el número màxim de 6 participants en reunions en  Nit de Nadal i Nit de cap d’any. En el pròxim pont es manté el tancament de la regió.

ASTÚRIES

Manté el tancament perimetral de la comunitat durant el pont de la Constitució -vigent des del 28 d’octubre-, així com el de sis consells: Oviedo, Gijón , Avilés, Laviana, Sant Martí del Rei Aurelio i Langreo.

Des de dimecres passat està obert el xicotet comerç després de vint-i-dos dies de tancament. Continuen vigents les mesures restrictives aplicades al Principat, com el tancament de l’hostaleria, de les activitats culturals i de les classes presencials en la Universitat.

MELILLA

La Ciutat Autònoma de Melilla ha marcat el 9 de desembre com a “punt d’inflexió” per a analitzar si alça el confinament perimetral -vigent des del 30 d’octubre- ja que continua tenint “una situació epidemiològica molt adversa”.

CEUTA

S’ha manifestat a favor de mantindre en Nadal les restriccions imposades per a frenar l’avanç del Covid perquè en cas contrari es poden passar uns mesos de gener i febrer “molt durs”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia