(EFE) Totes les comunitats, excepte Madrid, que ha votat en contra, i Catalunya, que s’ha abstingut, han donat suport a les mesures proposades pel Ministeri de Sanitat per al Nadal. Aquestes inclouen el tancament perimetral durant totes les festes, excepte les reunions familiars, i que seran d’obligat compliment.

Així ho ha assegurat aquest dimecres el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en la qual ha deixat clar “que no es prenen les mesures per gust ni per a entorpir la vida de ningú”.

Entre les mesures aprovades estan retardar el límit a la mobilitat en la Nit de Nadal i Nit de cap d’any fins a la 01.30 hores, el tancament perimetral en tot el període nadalenc, excepte per a desplaçaments de familiars i reunits; i sopars i menjars de no més de 10 persones, sense especificar si xiquets o adults.

El ministre ha insistit que l’acord sobre les mesures per a les festes nadalenques ha sigut ampli en la reunió, on s’ha mostrat un desig compartit que es restringisca al màxim la mobilitat en aqueix període.

Illa ha dit que l’acord es resumeixen en una frase: “Per Nadal ens quedem a casa i limitem tots els moviments prescindibles”.

D’aquesta forma, segons els acords en l’Interterritorial, la limitació d’entrada i eixida entre comunitats serà efectiva del 23 de desembre al 6 de gener, excepte per als desplaçaments adequadament justificats, que es produïsquen per algun dels motius previstos en el decret de l’estat d’alarma, així com per a acudir als llocs de residència habitual de familiars o afins.

No s’ha acordat cap justificant especifique per a acreditar el desplaçament entre comunitats per a aquestes visites, per la qual cosa les autoritats apel·len a la responsabilitat de la ciutadania.

Madrid és l’única comunitat que ha discrepat d’aquest punt; de fet, considera que el tancament perimetral acordat serà “impossible de controlar per les forces de seguretat de l’Estat”.

Per part seua, Catalunya s’ha abstingut en la votació al pla en considerar que ha de ser decidit per cada autonomia.

L’acord inclou que, segons l’evolució de la situació epidemiològica, les comunitats i ciutats autònomes podran establir que aquesta última excepció únicament resulte aplicable en dies determinats.

D’aquesta recomanació queden exemptes Canàries i Balears, a causa de les característiques pròpies de la insularitat, per la qual cosa disposaran l’aplicació de les mesures que resulten oportunes i que seran donades a conéixer en els pròxims dies.

Quant a les trobades amb familiars i afins, el document aprovat contempla que els dies 24, 25 i 31 de desembre i l’1 de gener seran d’un màxim de deu persones, xiquets inclosos, amb una “forta” recomanació que siguen entre membres d’un mateix grup de convivència, o com a molt de dues.

Per a la Nit de Nadal  i Nit de cap d’any es retarda el límit a la mobilitat fins a la 1.30 i, únicament, per a permetre el retorn al domicili.

Sanitat i comunitats recomanen als estudiants que tornen a casa per a les vacances que limiten les interaccions socials i extremen les mesures de prevenció els 10 dies abans.

El ministre ha deixat clar que els acords són de “compliment obligat” i se circumscriuen en l’estat d’alarma vigent fins a 9 de maig pròxim, que estableix que l’Interterritorial és un òrgan de coordinació i pot adoptar mesures en aqueix marc.

L’aprovació de les mesures és la primera que s’adopta en aqueix sentit: “Per tant, és una mesura d’obligat compliment, que, per la qual cosa ens diuen el serveis jurídics, no precisa de publicat en el BOE sinó que precisa de comunicació als diferents responsables de les comunitats”.

Illa ha reiterat la seua crida a la ciutadania per a complir les mesures i també evitar aglomeracions: “Ens juguem molt el mes de desembre, ha costat molt doblegar la corba de la segona ona i volem mantindre aquests paràmetres descendint encara més”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia