El Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional va ser declarat en 1992 per l’Assemblea General de les Nacions Unides. La finalitat d’aquesta data és promoure els drets i el benestar de les persones amb diversitat funcional en tots els àmbits de la societat i el desenvolupament. També conscienciar sobre la seua situació en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Des de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Diversitat Funcional, aprovada en 2006, s’ha seguit avançant cada vegada més en els drets i el benestar d’aquest col·lectiu. Un exemple, és l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Enguany, l’OMS s’uneix als seus associats sota el lema “Un dia per a tots“, amb el qual es vol reflectir la creixent acceptació que la diversitat funcional forma part de la condició humana.

D’acord amb els càlculs de l’OMS, més de 1000 milions de persones —al voltant del 15% de la població mundial— tenen alguna forma de diversitat funcional. A més a més, les previsions indiquen que aquesta xifra augmentarà com a conseqüència de l’envelliment de la població i de la creixent prevalença de les malalties no transmissibles. Encara que les persones amb diversitat funcional es veuen desfavorides, no totes elles enfronten els mateixos obstacles, ja que aquests depenen diversos factors, com el lloc on viuen i l’equitat en l’accés a la salut, l’educació i l’ocupació.

En 2017, l’OMS va portar avant una sèrie d’iniciatives per a aplicar les recomanacions formulades en l’Informe mundial sobre la diversitat funcional. El mes de febrer passat, en la reunió mundial d’experts en rehabilitació «Rehabilitació 2030», l’Organització va aconseguir que els participants es comprometeren a ajudar els governs a elaborar models integrals de prestació de serveis, capacitar prou a personal multidisciplinari, ampliar els mecanismes de finançament i millorar els sistemes d’informació sanitària, tot això amb la intenció de satisfer la creixent demanda de serveis de rehabilitació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia