DAVANT EL RISC DE TRANSMISSIÓ DE SARS-COV-2, MITJANÇANT AEROSOLS, EN ELS CENTRES EDUCATIUS VALENCIANS

Vist el document “Avaluació del risc de la transmissió del Sars-Cov-2 mitjançant aerosols. Mesures de prevenció i recomanacions”, publicat pel Ministeri de Sanitat el passat 18 de novembre, des de la Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana, vam traslladar Comunicat de la nostra Plataforma Nacional Dret a Ensenyament sense Risc en Pandèmia (DERPA), i la dirigim a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i Entitats Locals de la Comunitat Valenciana.

COMUNICAT

El passat, es va publicar el document: “Una vegada admesa per la seua part l’existència de risc de contagi mitjançant aquesta via, i tenint en compte, que en les seues conclusions d’avaluació de risc s’afirma que aquest augmenta en cas de nombre elevat de persones en un mateix espai, amb distància interpersonal reduïda, sense màscares ben ajustades, durant un temps prolongat, i parlant, cantant i cridant, considerem que aquestes circumstàncies concorren diàriament a les aules dels centres educatius. De fet el mes d’octubre passat el CSIC juntament amb el Ministeri de Ciència i Tecnologia, van publicar una guia per a ventilació a les aules, donades les nombroses evidències científiques que fan necessari un canvi en les mesures adoptades fins hui. A més, internacionalment, trobem estudis independents, com el recentment publicat per SAGE i el grup d’investigació EAGLE al Regne Unit “An Urgent Pla For Safer Schools”, que van un pas més enllà, analitzant en profunditat la situació en els centres educatius. Tenint en compte, que en l’Ordre Comunicada del Ministre de Sanitat, de 27 d’agost,
mitjançant la qual s’aprova la declaració d’actuacions coordinades en salut pública enfront del covid-19 per a centres educatius durant el curs 2020-2021, no es contemplava aquest tipus de transmissió, i l’única referència que es fa a la ventilació estableix que es ventilarà 10-15 minuts a l’inici i al final de la jornada, i durant l’esbarjo, és evident que perquè els centres educatius siguen els espais segurs que vostés garanteixen, és necessari i urgent revisar i corregir aquesta normativa. La realitat en els centres educatius, és que la qualitat de l’aire i la ventilació efectiva, no s’està realitzant correctament, no complint-se cap de les recomanacions establides en l’últim document del Ministeri de Sanitat. Això es veu agreujat en els grups estables de convivència d’Educació Infantil i Primer de Primària, on els alumnes no han de mantindre distància interpersonal, i a més estan exempts de l’ús de màscares.

Per tant, des de DERPA, en nom de totes les famílies que componen la nostra organització, exigim que de manera immediata:
•Es revise el protocol existent, s’adapte a les noves recomanacions sanitàries, i es garantisca que en totes les aules espanyoles el risc de contagi per aerosols siga minimitzat, ja siga amb protocols de ventilació natural realment efectius, com a través de filtració mecànica, assegurant que els fluxos d’aire no suposen un risc afegit per a aquells alumnes exposats als corrents, i que al seu torn es mantinguen les condicions de confort adequades. Recordem, que segons el document del Ministeri de Sanitat, un ambient fred augmenta significativament la viabilitat, la taxa de transmissió i la supervivència del SARS-CoV-2, a més de contribuir al retard de la resposta immune del possible receptor, i per tant a l’augment de la seua susceptibilitat.
•Es revise la normativa quant a la no obligatorietat de l’ús de màscares per part de l’alumnat menor de 6 anys.
•Els mesuraments i els controls de qualitat de l’aire a les aules siguen preses per tècnics qualificats, i no per personal dels propis centres, sense la formació necessària per a efectuar aquests mesuraments, i que al seu torn siguen supervisats i aprovats per l’Autoritat Sanitària.

València, 4 de desembre de 2020 (nota enviada a Betera.com el divendres 4 de desembre a las 22.44 hores.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia