El Consorci València Interior ha posat en marxa un projecte pioner d’economia circular amb les restes de poda en la seua xarxa d’ecoparcs. Aquest Consorci gestiona els residus del Racó d’Ademuz, la Foia de Bunyol- Xiva, la Plana Utiel-Requena, Camp de Túria i La Serranía.

Aquest projecte pioner d’economia circular l’ha posat en marxa en la seua xarxa d’ecoparcs. A través d’aquesta iniciativa es pretén servir d’exemple de les bones pràctiques mediambientals. Es tracta d’un programa mitjançant el qual es premia a les persones que depositen correctament els seus residus en els ecoparcs amb el lliurament d’una borsa de compost d’alta qualitat procedent de les restes de poda que gestiona el propi consorci. Així, es pretén donar visibilitat als passos que està donant el CVI en matèria d’economia circular, que implica la reducció dels residus i el convenciment que els residus no són residus, sinó recursos.

De moment, el lliurament de compost es realitza en quatre ecoparcs de Camp de Túria, entre ells, el de Bétera. Els altres tres municipis de la comarca són: la Pobla de Vallbona, Llíria i Riba-roja de Túria. L’actual president del consorci i també alcalde de Ria-roja, Robert Raga ha insistit que perquè es puga produir compost de qualitat amb les restes de poda és molt important que els serveis municipals depositen aquestes restes sense bosses de plàstic. “Els municipis han de saber que la presència de materials impropis suposa una notable complicació en el tractament d’aquests residus i limita les possibilitats de reciclatge i valorització d’aquests materials”, ha ressaltat.

Raga ha insistit en la necessitat d’anar canviant la mentalitat i “avançar cap a l’economia circular en detriment de l’actual economia línial, on els residus es convertisquen en recursos i on mostrar que amb les restes verdes es genera compostos de bona qualitat, que aquest abonament pararà als jardins dels propis habitatges del consorci, als camps, la tornada a la terra, a l’arrelament, als recursos naturals…”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia