La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha représ el Programa de Salut Bucodental Infantil després d’adaptar-lo a les exigències sanitàries derivades de la pandèmia del coronavirus. Aquesta iniciativa la duu a terme la Direcció General de Salut Pública en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, els i les professionals docents i les unitats odontològiques.

D’una banda, s’han représ els tallers de raspallat dental amb col·lectius en situació de vulnerabilitat i, per un altre, s’han représ les revisions orals en els centres escolars realitzades per higienistes dentals i odontòlegs.

Per a la directora general de Salut Pública i Addiccions, Ofèlia Gimeno, el programa és bàsic per a “detectar de manera precoç factors de risc i evitar des d’edats primerenques possibles problemes de salut oral, així com per a impulsar l’adopció d’hàbits adequats d’alimentació i higiene dental”.

Es tracta d’una importància que confirma la directora general d’Assistència Sanitària, María Amparo García Layunta, qui destaca la intensa labor d’adaptació assistencial desenvolupada per a poder reprendre en les millors condicions de qualitat i seguretat el programa, tant per al col·lectiu de professionals dels àmbits sanitari i educatiu, com per a l’alumnat.

“En temps de la COVID-19, l’esforç d’adaptació dels i les professionals sanitaris que dinamitzen les activitats i programes de promoció de salut, en l’àmbit educatiu, ha requerit de manera paral·lela d’una actualització i adequació de l’oferta d’activitats per a adaptar-les a la nova normalitat, unes modificacions la fi última de les quals és garantir la protecció tant de l’alumnat com dels i les professionals”, explica García Layunta.

Així, els tallers de raspallat dental s’organitzen de manera presencial o, en el seu cas, virtual. En els presencials, totes les persones participants es desinfecten les mans amb gel *hidroalcohólico abans i després de l’esbandida fluorada, i s’explica detalladament la tècnica de raspallat de la forma més interactiva i participativa possible, fins que les circumstàncies sanitàries permeten incloure la pràctica del raspallat en si.

Durant la formació, els i les professionals porten màscares FFP2, doble parell de guants, protecció ocular i facial, capell i bata. S’empren, a més, recipients adequats per a rebutjar el material emprat durant la sessió (bosses i contenidors de plàstic).

Entre una exploració i la següent, l’o la professional es canvia l’equip de protecció individual mentre que l’alumnat s’higienitza les mans amb gel.

A més, des de setembre, s’han représ les exploracions en centres docents a alumnat de l’últim curs d’Infantil (5 anys) i de 1r de Primària.

Abans de la revisió, es verifica que cap dels o les menors presenta temperatura per damunt 37,5 °C, tos seca, dolor faringi, congestió nasal, fatiga, mal de cap, miàlgia, hipogeusia, anòsmia, diarrea, molèsties digestives o malestar general.

Si no hi ha símptomes, es realitza la revisió bucodental adoptant totes les mesures de protecció necessàries.

En cas d’existir algun símptoma, s’aconsella a la família acudir al pediatre i se cita en consulta odontològica al xiquet/a transcorreguts 14 dies almenys des de la desaparició d’aquests.

Malgrat les dificultats, en el curs 2019/2020, en Educació Infantil van realitzar el taller de raspallat 11.734 alumnes/as.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia