El 10 de desembre se celebra tots els anys el Dia dels Drets Humans. Aquesta data coincideix amb l’aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, que es va aprovar en 1948.

En 1950, dos anys després de l’aprovació, va ser quan l’Assemblea General va proclamar el 10 de desembre com el Dia dels Drets Humans.

Actualment existeix una llista de drets humans creada per la Organització de les Nacions Unides, on es defensa el dret a la vida, la llibertat, a l’educació, al treball i molts altres més, que han de ser respectats sense que existisca cap discriminació. I és que, els drets humans són drets inalienables i que pertanyen a tots els éssers humans, sense importar la seua raça, sexe, nacionalitat, llengua, religió, origen ètnic o qualsevol altra condició.

El text de l’article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans diu el següent: “Tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets”. La Declaració és el document més traduït del món, disponible en més de 500 idiomes. Per això té un Rècord Guiness. Encara que queda molt camí per recórrer perquè els drets que en ell s’exposen siguen respectats a tot el món.

Dia Internacional dels Drets dels Animals

El 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans, però també des de 1997 se celebra per part de diverses organitzacions i associacions de protecció animal el Dia Internacional dels Drets dels Animals, realitzant-se actes en moltes ciutats del món per a conscienciar i reflexionar sobre el respecte que s’ha de tindre cap a tots els éssers que senten, donant així valor a la famosa frase de Mahatma Gandhi quan va dir que un país o civilització es pot jutjar en la forma en la qual tracten als seus animals.

Aquests, també tenen una Declaració Universal dels Drets dels Animals. Va ser la Lliga Internacional dels Drets dels Animals l’organització que va proclamar el 15 d’octubre de 1978 la Declaració Universal dels Drets dels Animals. No obstant això encara queda molta faena perquè aquesta declaració siga acceptada a nivell global.

Els 14 articles que conformen aquesta Declaració Universal, poden sintetitzar-se en quatre drets bàsics: la vida, la llibertat, no sotmetre-se’ls a situacions que els generen dolor, i no considerar-se’ls propietat.

L’ONU ha fet un pas important en el sentit de la protecció animal, ja que en els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible per a 2030 dona per primera vegada una posició rellevant a aquest assumpte. En concret, el objectiu número 15 es compromet, entre altres coses, a protegir a les espècies amenaçades i posar fi a la caça furtiva i al trànsit d’espècies protegides.

A més, cal esmentar que el Dia Mundial dels Animals se celebra el 2 d’octubre amb l’objectiu de frenar l’extinció de moltes espècies de llarg a llarg del món.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia