(EFE) La Universitat Politècnica de València (UPV) lidera el projecte europeu FUDGE-5G per a desenvolupar xarxes privades 5G a la carta. Aquest establirà les bases per a desplegar una espècie de “superwifi” privada amb prestacions “revolucionàries” per a la indústria i altres entorns, com a hospitals o universitats.

Liderat pel grup de Comunicacions Mòbils (MCG) de l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la UPV, és finançat pel programa H2020 de la Unió Europea, compta amb un pressupost de 6 milions i està ideat per a escenaris tancats i amb molts usuaris i dispositius connectats.

L’investigador i coordinador del projecte, David Gómez, explica que les xarxes 5G privades “seran similars a una xarxa Wifi, però amb la diferència que no es comparteix l’espectre, la qual cosa garantiria majors prestacions”.

“Unit a les característiques tècniques de 5G, serà possible proporcionar una cobertura total, velocitats de Gigabits per segon i temps de resposta molt baixos, tot això sense dependre de la xarxa pública d’un operador de telecomunicacions”, agrega.

Una altra dels seus avantatges resideix en la privacitat, “ja que tota la informació que circule per aquestes xarxes només seria accessible per als seus propietaris. Seran una gran revolució”

Les xarxes estan pensades per a entorns amb molts usuaris i dispositius connectats, no per a particulars, i “necessiten espectre dedicat”, apunta per a detallar que Alemanya va ser “pionera a reservar espectre en la banda de 3.5 GHz a nivell local per a xarxes privades 5G a la fi de 2019, i en 2020 ja han assignat 88 llicències”.

“Molts països han seguit a Alemanya, però a Espanya tot l’espectre de la banda de 3.5 GHz està ja assignat, així que caldrà esperar a l’assignació de noves freqüències de 5G perquè es reserve espectre per a xarxes privades”, sosté.

Gómez Barquero, professor titular de la EPS de Gandia de la UPV, destaca que el projecte FUDGE-5G establirà les pautes per a desplegar xarxes privades 5G en el núvol, per a reduir el cost de la infraestructura i augmentar la flexibilitat del desplegament, de manera que s’ajuste a les necessitats de l’usuari final.

FUDGE-5G obri un nou mercat per al sector de les telecomunicacions; brindarà l’oportunitat d’una configuració a la carta de xarxes 5G, amb tots els beneficis que això comporta”, destaca.

El projecte va començar al setembre i s’estendrà fins a febrer de 2022 i inclou el desenvolupament de diferents proves pilot de desplegament d’aquestes xarxes privades 5G, que es duran a terme totes elles a Noruega, amb l’operador Telenor.

Els escenaris en els quals es duran a terme són un hospital (ús eHealth), la televisió pública de Noruega NRK (multimèdia), l’Agència de Defensa (seguretat), la multinacional ABB (Indústria 4.0, on s’avaluarà les prestacions d’aquestes xarxes per a aplicacions de robòtica connectada), i en una universitat.

“En aquest últim cas el nostre objectiu és connectar el campus de la UPV amb el campus de la universitat metropolitana d’Oslo i de l’institut d’investigació alemany Fraunhofer FOKUS a Berlín, desplegant una xarxa estil Eduroam amb xarxes privades 5G en diferents països connectades entre si”, destaca.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia