La gent és la que deixa la seua tradició i la seua empremta, i tot això s’ha intentat arreplegar en el llibre de “Bétera i el seu patrimoni“. Així ens ho explica Amparo Doménech en el vídeo que adjuntem a continuació.

En aquest sentit, Amparo ens transporta cap al Segle XX a través de l’exemple de com es vivia la vida a Bétera en eixe moment i la manera en què hi ha anat evolucionant tot fins a l’actualitat. “Si parlem de les olors, colors i els costums… A principi del Segle XX la gent anava als llavadors i es convertia com un centre social per a les dones“, detalla. “Les olors i els sons no eres els mateixos. Acabava l’agost i l’olor de l’alfàbega, de seguida la gent se n’anava a collir garrofes i les cambres s’omplien de garrofes i el poble feia olor de garrofa. S’acabava la garrofa, venia la verema i tots a tallar el raïm i el poble feia olor de verema i a vi. Després, anaven a les olives. A Bétera hi havia moltes almàsseres i cellers, per tant l’aroma del poble fins a tot el mes de gener era a oli, a almàssera“, continua.

En els sons indica que era semblant. “Des de començar amb el ‘traqueteig’ dels carros, els xiquets que se’n van a escola… Quan feia vent de llevant cada hora s’escoltava el tren… Ara també s’escolta de tant en tant però quasi no l’escoltem del soroll que tenim al voltant“, especifica.

No deguem oblidar tot això… Volem que tots coneguen el patrimoni que tenim. Volem que tot el Món reflexione i el cuide i que tots seguim unes polítiques sostenibles perquè les noves generacions puguen gaudir-lo“, conclou Amparo Doménech.

Cal recordar que aquest llibre creat per Amparo Doménech i PalauJorge Berzosa i Alonso, Joan Manel Pons i Campos i Ximo Asensi i Alemany serà presentat en societat el pròxim divendres, 18 de desembre, en l’auditori de la Casa de Cultura de Bétera. L’esdeveniment donarà inici al voltant de les 19.00 hores.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia