El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a la ciutadania en un missatge institucional “màxima prudència” en aquestes festes nadalenques per a no assumir riscos innecessaris en les celebracions familiars o amb persones reunides. En aquest sentit ha subratllat que “és preferible deixar la cadira buida un any a deixar la cadira buida per sempre”.

Ximo Puig ha traslladat també el seu afecte a les 2.700 famílies valencianes que enguany i els següents tindran aqueixa cadira buida en la taula, la “del ser estimat que ha perdut la vida en la pandèmia”. “Sé que en aquests dies que s’acosten, tan familiars i entranyables, res serà igual per a vosaltres, però heu de saber que no esteu sols, que tota la societat valenciana us acompanya en aqueix gran dolor que suposa perdre a algú. La seua absència serà la seua presència, ara i sempre, des del record”, ha assenyalat el president.

“Precisament les víctimes i les seues famílies ens donen la mesura del dolor que està suposant la pandèmia, i també ens alerten dels perills que encara comporta”, ha agregat. I ha al·ludit a les més de 1.100 persones hospitalitzades en la Comunitat Valenciana per coronavirus i a les més de 200 que estan ingressades en les UCI afligides d’aquesta malaltia, unes xifres que, tal com ha argumentat, han de servir de recordatori davant la proximitat del Nadal.

“El virus està matant. El virus està causant greus problemes de salut. El virus està repuntant d’una manera preocupant en els últims dies”, i “oblidar-lo seria un error imperdonable”, ha manifestat el president.

Per això, ha indicat que, “per dolorós que siga”, resulta necessari acceptar que aquesta “serà un Nadal diferent”. “Com no ho serà?”, s’ha preguntat el president, que ha recordat: “A ningú li agrada renunciar als menjars familiars i a les trobades d’amics entorn de la taula, com sempre hem fet i continuarem fent, però menys encara ens agradaria plorar la mort d’un ser estimat; menys encara ens agradaria ingressar en l’UCI dins de 10 dies per assumir ara uns riscos innecessaris”.

Actuar d’una altra manera “seria summament irresponsable” ha assenyalat Puig, qui ha recordat que als EUA, després de la celebració familiar del Dia d’Acció de Gràcies, el nombre de persones infectades va registrar un màxim històric, amb més de 100.000 persones hospitalitzades en un dia, 20.000 pacients ingressats en UCI i moltes vides perdudes.

El president ha argumentat que, “en aquesta pandèmia, un dia no és un dia”, i saltar-se les restriccions pot tindre greus conseqüències. “Per això, encara que siga dins de casa i siga Nadal, hem de portar posada la màscara, ventilar els habitatges i mantindre la distància social”, ha dit.

Tal com ha defensat, “la solidaritat, en aquest Nadal, pot exercir-se d’una manera molt senzilla: limitant-nos a fer allò que marca la normativa, pel bé de tota la societat”.

“Ara, tots hem de fer aquest esforç, per respecte a ells, per respecte a les víctimes i a les seues famílies i per respecte als 120.000 valencians que han superat la malaltia i als qui ara es troben a l’hospital lluitant per a superar-la”, ha continuat.

I ha afegit: “es tracta d’un esforç, sí, però és un esforç menor que el confinament domiciliari que complim a la primavera; és un esforç menor que els 100 dies que vam estar sense passar de província i molt de menor que l’enorme i admirable esforç que porten fent centenars de milers de treballadors i treballadores als hospitals o a les residències des de març”.

El president ha finalitzat el seu discurs recordant que la Comunitat està preparada per a rebre i administrar fins a 600.000 dosi “tan prompte arriben les vacunes en els pròxims dies”. “Ja estem al final del túnel; que aqueix horitzó d’esperança ens done força”, ha conclòs.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia